Tömés és hülyeség

Az amerikai filmgyártás számára semmi sem lehetetlen. A legsilányabb bóvlit is képesek kellemesen csomagolni és drágán árulni. A meglepetés a kibontásnál éri a gyanútlan vásárlót, amikor a kapott áru még csak nem is hasonlít a reklámban szerepelt ígéretekhez.
Valami hasonlót élhetünk át a Novocain c. film kapcsán is, drágán fizetve meg a reklámszakemberek árát. Ez a film az ígéretekkel ellentétben se nem vígjáték, se nem thriller és egyáltalán: nehezen sorolható a film kategóriába. Talán csak annyi közösséget vállalhat az ún. filmekkel, hogy itt is mozgó képeket vetítenek, amúgy más kategóriába illene sorolni. Mondjuk, lehet kulturális hulladéknak vagy filmipari mellékterméknek is nevezni.

A szóróanyag harsányan hirdeti, hogy ebből az opusból majd új arcáról ismerhetjük meg a "nagy" komikust, Steve Martint. A dolog enyhe túlzás: aki ismeri bamba és bárgyú mimikáját, jelen esetben sem kap mást, legfeljebb enyhén komolyabbra hangolt a figura, mint máskor. Martin kellemesen éldegélő fogorvos, akinek egy ifjú drogos hölgyike felbukkanásával gyökerestől felfordul az élete. Fantasztikusan eredeti sztori: nem mesélném el a részleteket. A slusszpoén is a régi: a szexi barátnő a ludas, mert át akarja venni a tömés-bizniszt az őszes úrtól, de az kifog rajta. A fogorvos úr egy horrorisztikus jelenetben kihúzgálja saját fogait és elégetteti fivére hullájával: mintha ő maga halt volna meg és új életet kezd a már említett kiscsajjal (Helena Bonham-Carter) a napsütötte francia honban.

Valójában a néző végig a sírás határán lebeg a látnivaló silány ötlettelenségétől és képi aszályától. A semmi feloldásaként az alkotók röntgen-képeket is beúsztatnak vágókép gyanánt: hiába. Nem javul az átlagszínvonal.
Leginkább mikrofonfilmnek nevezném David Atkins új moziját. Ahol csak lehet, ott belógnak a kis szőrös jószágok a képkivágásba, kellemes perceket nyújtva a szemfüles nézőnek. Egy ízben még ablaküvegen is tükröztetik mikrofonunkat, hogy ne lehessenek kétségeink az elkészítés technikás volta felől.

Nehéz emberi mértékkel mérve bármit is írni a Novocainról, hiszen a filmszerűségnek a látszatát is igyekszik kerülni. Legfeljebb szolgálati közleményként annyit érdemes megjegyezni még, hogy ez a bizonyos novocain egy erős fájdalomcsillapító szer. Bár jelen esetben inkább csak még több fájdalmat okozott.