Trópusi vihar

A film főszereplője és rendezője, Ben Stiller a néző bizalmát hol gyengíti, hol táplálja, de időről időre mindig előrukkol valami szerethetővel. Ezúttal megidézte ugyan egyik csúcsteljesítményét, a Zoolander, avagy a trendkívülit, ám csak megközelítette 2001-es filmjének színvonalát.

Ahogy azzal a filmmel a modellmiliőt neveti ki, úgy próbál gúnyt űzni a Trópusi vihar egész Hollywoodból, azon belül is elsősorban a háborús filmekből, és ahogy a Zoolanderben feltűnt David Bowie-tól kezdve Victoria Beckhamig sok híresség, itt is rengeteg sztár vállalta a közreműködést. Ám a korábbi filmhez képest ebben az álháborús ökörködésben jóval több a felesleges káromkodás, illetve a testnedvekkel, testhangokkal való viccelődés, ami élvezhetetlenné teszi a produkciót.

A hibái ellenére is fordulatos forgatókönyvért felerészt meglepő módon az a Justin Theroux felelős, aki többek közt a két legutóbbi Davd Lynch-filmben (Mulholland Drive, Inland Empire) volt látható, ő játszotta a rendező alteregóját. Itt röviden arról van szó, hogy egy amerikai forgatócsoport az eddigi leglátványosabb háborús filmjét akarja "Namban" elkészíteni egy veterán katona (Nick Nolte) emlékiratai alapján. A szakasz tagjait alakító színészek igazi sztárok a film világában is: Tugg Speedman (Ben Stiller) egy jobb napokat látott akcióhős, akinek talán ez az utolsó esélye, hogy megkapaszkodjon a lejtő tetején, aztán Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) igazi díjvadász színész, aki öt Oscarral büszkélkedhet, Jeff Portnoy (Jack Black) pedig alpári vígjátékok sztárja, aki nem mellesleg kemény drogos. A rendező (említésre sem érdemes a színész) nem is bír velük, ezért elrepíti a filmsztárokat a dzsungel mélyébe, ahol valódi veszélyhelyzetet szimulálnak. A terv balul sül el, mivel a rendező taposóaknára lép, a színészek pedig heroinkereskedőkbe botlanak. Ám Speedman sokáig úgy gondolja, minden a terv része.

A film egyértelműen Robert Downey Jr.-é. Lazarus ugyanis a háborús filmben fekete katonát alakít. A mindenre elszánt aktor pedig odáig megy a hitelesség elérése érdekében, hogy valóban átoperáltatja magát feketévé, ebbe aztán kicsit bele is őrül. A Chaplin címszerepéért Oscarra jelölt Downey Jr. tökéletes "gettónéger", már megjelenése is döbbenetes, de amikor kinyitja a száját, erre képes rátenni egy lapáttal. A másik karakter, akiért érdemes megnézni ezt az agymenést, a kopasz, pocakos, szőrös és könyörtelen producer, akit nem más, mint a legbuzgóbb szcientológusok egyike, Tom Cruise játszik - fergetegesen.