Tudtad, hogy nem tudtad: Ave, Cézár!

Kinek kivel volt dolga korábban is, ki mit robbantott fel és hol, és egy kicsit beszéljünk a formátumokról is! Elképesztően lényegtelen és néha fontos információk a Coen testvérek filmgyári eposzáról!

Josh Brolin egy adott jelenetben felpofozza a kissé eltévelygett George Clooney-t - és ezek a pofonok valódiak, csak Clooney-nak nem szóltak előre, hogy a reakciója teljesen őszinte és hiteles legyen, és nyilván a filmesek jól el is szórakoztak a színész meglepett arcán. Persze ennek meg volt az a hátránya is, hogy a felvételnek elsőre sikerülnie kellett, másodszorra már elmaradt volna a meglepetés.

A filmbeli fiktív filmstúdió, a Capitol Pictures a Coen testvérek negyed évszázaddal korábbi, szintén a filmstúdiók virágkorában játszódó másik hasonló témájú, de az Ave, Cézár!-nál jóval vitriolosabb Hollywoodi lidércnyomásban (1991) is hangsúlyos helyet kapott.

Ez a film a Coen testvérek és Frances McDormand nyolcadik közös munkája, ami persze nem csupán a színésznő tehetségének szól, hiszen ő egyben Joel Coen hitvese is. Hozzá fűződik a film egyik legviccesebb jelenete, és egy láncdohányos vágót alakít, akit az MGM stúdió legendás vágójáról, Margaret Boothról mintáztak.

Ez a fantasztikus operatőr, Roger Deakins és a Coen testvérek első közös munkája A félszemű (2010) óta, és hosszú idő után ez az első film, amit 35mm filmre forgatott. Deakins már egy ideje a digitális formátum szószólója, és az előző öt filmjét Arri Alexa digitális kamerával vette fel, de a Coenek kifejezetten ellenzik a digitális formátumot, és azzal érveltek, hogy hagyományos film illik egy, a hagyományos filmezésről szóló és annak főt hajtó film esetében. Deakins pedig meghajolt az érvelés előtt.

A filmbeli sztárocska, Carlotta Valdes (Veronica Osorio alakítása), aki a cowboy Hobie Doyle-t elkíséri filmje bemutatójára, ismerős lehet a film szerelmeseinek - ez a név hangzik el Alfred Hitchcock 1958-as klasszikusában, a Szédülésben: egy tragikus sorsú XIX. századi hölgy az illető, aki öngyilkos lett és sorsa a főszereplő Kim Novak karakteréhez szorosan kötődik.

Ez Channing Tatum és Jonah Hill ötödik közös munkája a 21 Jump Street - A kopasz osztag (2012), az Itt a vége (2013), az A Lego-kaland (2014) és a 22 Jump Street - A túlkoros osztag (2014) után - noha a filmben nincs közös jelenetük, és talán még a forgatáson sem futottak össze.

Jonah Hill a Superbad - avagy miért ciki a szex?-ben (2007) még azzal viccelődött, hogy azokat a pornófilmeket, amiket ő néz, nem a Coen testvérek rendezik - és mit tesz isten, most egy olyan filmben szerepel, amit a Coen testvérek rendeztek - és ami nem is korhatáros, hiszen nálunk a 12-es korhatár besorolást kapta.

Az Ave, Cézár! volt a 2016 Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, vagyis a Berlinale hivatalos nyitófilmje.

Főhősünket, a Capitol Pictures mindenes menedzserét a repülőgépgyártó óriásvállalat, a Lockheed egyik fejvadásza próbálja megkörnyékezni, és egy kínai étteremben találkoznak, ahol a férfi egy fényképet mutat a hidrogénbomba titkos kísérleti robbantásáról a Bikini atollon. Csakhogy a film pontosan 1951-ben játszódik, amit onnan is tudunk, hogy látunk egy filmpremiert, ahol a vetített filmen szerepel az 1951-es dátum. Na már most, a Bikini atollon, atomrobbantást hajtottak végre, de még 1946-ban, az első hidrogénbombát viszont 1952 novemberében vetették be, ráadásul az Enewetak atollon, ami kicsit „arrébb” van. A másik pontatlanság, hogy a bemutatott filmről azt írják ki, hogy VistaVision formátum, ám ezt csak 1954-ben találták fel és vezették be.

Amikor Hobie Doyle, a szimpatikus, bár kissé egyszerű cowboy elviszi vacsorázni Carlotta Valdest - akit egyébként Carmen Mirandáról mintáztak -, azzal szórakoztatja a lányt, hogy spagettiből készített pici lasszóval hajt végre trükköket - ami a Coen testvérek vicces főhajtása az ún. spagettiwestern műfaja előtt.

Ez George Clooney negyedik közös filmje a Coen testvérekkel, és valamennyi munkájuk a könnyedebb műfajhoz tartozott: Ó, testvér, merre visz az utad? (2000), Kegyetlen bánásmód (2003) és Égető bizonyíték (2008).

A film szereplői között négy Oscar-díjas szerepel: George Clooney, Frances McDormand, Fisher Stevens és Tilda Swinton, illetve három Oscar-jelölt: Josh Brolin, Jonah Hill és Ralph Fiennes.

Ez Josh Brolin harmadik közös munkája a Coen testvérekkel: együtt forgatták a nagyszerű Nem vénnek való vidéket (2007) és a szintén remek A félszeműt (2010).

Két stáb dolgozott majdnem egyszerre a The Lot nevű hangstúdióban, az Ave, Cézár! és James Franco L.A. Series című sorozatának ún. pilot epizódjának stábja, és mivel az előbbi számított a nagyobb ügyfélnek, Francóéknak állandóan ingázniuk kellett, hogy kihasználják azokat az órákat, amikor a stúdió szabad volt.

A Coen Herbert Marcuse kommunista közgazdász szerepét először a már 100 éves közkedvelt karakterszínészre, Norman Lloydra akarták osztani, de amikor kiderült, hogy a színésznek egy mozgócsónakban felvett jelenetben is szerepelnie kellett volna, inkább lemondtak az ötletről, Lloyd érdekében.

Ez Ralph Fiennes és Tilda Swinton harmadik közös filmje: ők ketten már együtt játszottak A Grand Budapest Hotelben (2014) - sőt, ott szeretők is voltak - és az A Bigger Splash (2015) című filmben.

A 2006-os, életrajzi ihletésű filmben, a Hollywoodlandben Bob Hoskins játszotta azt az Eddie Mannixet, akit itt Josh Brolin alakít.

Josh Brolin és Christopher Lambert - utóbbi egy csapodár svéd rendezőt alakít itt - már játszott együtt egy filmben, amiről furcsa emlékeik lehetnek. A Véres virágok (1994) forgatása végeztével Lambert és felesége, Diane Lane bejelentették válásukat, a színésznő pedig Brolin kedvese lett, és 2004-ben össze is házasodtak, de nem sokkal az Ave, Cézár! forgatásának megkezdése előtt elváltak.

Ez Christopher Lambert és Clancy Brown második közös filmje: ők voltak annak idején a nagy sikerű első Hegylakó (1986) film főszereplői, ahol halálos ellenségeket játszottak. Kettőjük közül Clancy Brown öregszik jobban.

Scarlett Johansson és Josh Brolin is többször játszottak el képregényfigurákat Marvel moziuniverzumában: Johansson a Fekete Özvegy volt a Vasember 2-ben és az Amerika kapitány második és harmadik részében, illetve a Bosszúállók első és második részében, Brolin pedig Thanos volt A galaxis őrzőiben.

Apróság, de furcsaság: ez a Coen testvérek első olyan filmje, ahol a stáblistán ABC sorrendben jelennek meg - eddig a szereplők megjelenési sorrendje számított.

Ez a harmadik olyan film, amelyben együtt látható George Clooney és Tilda Swinton: az előző kettő a Michael Clayton (2007) és az Égető bizonyíték (2008) volt, itt viszont nincs közös jelenetük, bár Tilda karakterei - egy egymást is utáló testvérpárt játszik - csakis Clooney karakteréről beszélnek.

Ez az ötödik film, amelyben Ralph Fiennes és Michael Gambon együtt játszik: előtte a Harry Potter sorozat négy részében is közösen játszottak, itt viszont nincs közös jelenetük, már csak azért sem, mert Gambont egyáltalán nem láthatjuk: ő a történet narrátora.

Scarlett Johansson revüsztár karaktere új filmje forgatásának megkezdése előtt tudja meg, hogy terhes - a valóságban Johansson pár héttel a Bosszúállók: Ultron kora (2015) forgatásának megkezdése előtt tudta meg, hogy várandós.

Ez a második olyan Coen-film, ahol senki sem hal meg. Az első pont az előző filmjük volt, a Llewyn Davis világa - úgy tűnik, puhulnak a testvérek.

Amikor Channing Tatum karaktere felszáll a szovjet tengeralattjáróra, arról tisztán látszik, hogy nukleáris meghajtású - csakhogy a szovjetek 1961-ben állították hadrendbe az első atomtengeralattjárót, kereken tíz évvel az Ave, Cézár!-ban történtekhez képest. Az első amerikai atomtengeralattjáró, a USS Nautilus is csak 1954-ben készült el.