Tudtad, hogy nem tudtad? - Star Wars: az ébredő erő

Kit milyen szerepre néztek ki, ki rendezte volna és aki rendezte, miért vállalta, miért ilyen az új droid és miért más a mostani X-szárnyú vadászgép, mire volt a nagy titoktartás, és kik érkeztek a Trónok harcából. Minden fontos és lényegtelen tudásmorzsa az új Star Wars filmről!

J.J. Abrams még 2015 júniusában árulta el a Vanity Fairben megjelent interjújában, hogy az a terve, hogy afféle rejtett meglepetésként, vagyis Easter eggként szeretné valahol elhelyezni, lehetőleg egy sivatagi tájban Jar Jar Binks, a korábbi folytatások mindenki által egyöntetűen utált karakterének csontvázát - jelzésértékűen.

A forgatás során, még 2014 nyarán Harrison Ford eltörte a bokáját az Ezeréves Sólyom ajtaján – de még mindig jobban járt, mint a rendező, aki csak egy évvel később vallotta be, hogy miközben a sérült Fordnak segített, megrepedt egy csigolyája.

A film jegyelővétele már az első napon megdöntött minden rekordot: a korábbi legjobb „eladó” Az éhezők viadala volt – az új Star Wars film ennek a nyolcszorosát hozta, több helyen, köztük Magyarországon is, teljesen lefagyasztva az online jegyértékesítők szervereit.  

Állítólag mind Brad Bird, mind Matthew Vaughn nemet mondott a film rendezésére. Bird már elkötelezte magát a később hatalmas bukásnak bizonyuló Holnapolisz mellett, így nemet kellett mondania. Vaughn eleinte hajlandó volt a részletekről tárgyalni, sőt, a Star Wars kedvéért hajlandó volt visszaadni az X-Men: Az eljövendő múlt napjai rendezését is, ám végül visszalépett, „kreatív különbözőségekre" hivatkozva. Meg nem erősített belső források szerint a különbözőségek elsősorban a filmben megjelenített erőszak mértékével és a női főszereplő kiválasztásával voltak kapcsolatosak. Ez után fordultak J.J. Abramshez, aki elsőre nemet mondott, de a film producere, Kathleen Kennedy állhatatos volt. Meglátogatta Abramst az irodájában, és rávette, hogy egyáltalán álljon szóba velük: a tárgyalások egy hónapon át tartottak, és tudjuk, mi lett a vége – Abrams végül szinte mindenben szabad kezet kapott.

A focilabda droid néven is emlegetett új közönségkedvenc droid, a BB-8 Ralph McQuarrie egyik korai vázlata alapján készült, amit még R2-D2 kialakításakor rajzolt. Az eredeti terven egy apró gömbön „ült” R2-D2 lábnélküli teste, de az elképzelést elvetették, mert az 1970-es évek közepén a modell még technikailag kivitelezhetetlen volt.

Mielött végleg Adam Driverre osztották volna a főgonosz szerepét, Michael Fassbenderrel és Hugo Weavinggel is tárgyalásokat folytattak. Driver végül a szerep kedvéért hagyta ott az HBO Csajok című vígjátéksorozatát.

Ez az első eset, hogy J.J. Abrams filmjének nem Michael Giacchino, hiszen a stúdió érthető okokból ragaszkodott John Williams zenéjéhez. Giacchino nem sértődött meg, és egy interjúban elmondta, hogy ő maga is látatlanban inkább Williams szerzeményét hallgatná egy új Star Wars filmben, mint a sajátját.

Mark Hamill és John Boyega is sikeresen lobbizott J.J. Abrams rendezőnél, hogy az megengedje, hogy a filmet jóval a premier előtt levetítsék egy halálos beteg Star Wars rajongóak, Daniel Fleetwoodnak. Fleetwood a rák legvégső stádiumában volt, és az orvosai szerint nem élte volna meg a film bemutatóját. Miután a Disney is beleegyezett, a férfi megnézhette a film nagyjából végleges verzióját. Daniel Fleetwood 2015. november 10-én, 15:59-kor hunyt el.

Mivel a projekt minden részletét igyekeztek titokban tartani, sok színész közvetlenül azután tudta meg, hogy megkapta a szerepét a filmben, hogy végeztek a meghallgatással. Az ír Domhnall Gleeson a meghallgatás után egy nappal tudta meg, hogy ő lesz Hux admirális, és, hogy már másnap próbálnia kell. Oscar Isaac alig néhány órával az első próba előtt tudta meg, hogy megkapta Poe Dameron szerepét: őt arra kérték, hogy várakozzon egy londoni hotelszobában, amíg fel nem hívják, és csak ekkor tudhatta meg, hogy érte küldenek-e egy autót, ami elviszi a próbára, vagy rögtön vissza kell repülnie Amerikába. Isaac első dolga, miután kiderült, hogy megkapta a szerepet és találkozott a rendezővel, az volt, hogy kérjen egy kisebb statisztaszerepet Star Wars fanatikus nagybátyjának.

Miután aláírta a szerződését, J.J. Abrams lett az első és egyetlen rendező, aki már a Star Trek, a Mission Impossible és a Star Wars szériában is filmet készített – noha csupán az ötödik egészestés alkotásánál tart.

Állítólag Chloë Grace Moretz, Saoirse Ronan, Zac Efron, Miles Teller, Michael B. Jordan, Alex Pettyfer, Sullivan Stapleton és Jack O'Connell mind kért meghallgatást egy-egy szerepre – vagy bármely szerepre -, de nem jártak sikerrel, miközben Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch és Gary Oldman nemet mondtak a nekik felkínált szerepekre. Állítólag.

John Boyega olyan ideges és babonás volt, hogy még a szüleinek sem merte elmesélni, hogy megkapta az új Star Wars film egyik főszerepét, mert félt, hogy a rendező vagy a stúdió menet közben meggondolja magát – végül csak azután állt élő a nagy hírrel, hogy a film hivatalos twitter oldalán leközölték a fényképét.

A Star Wars: Az ébredő erő a maga 200 millió dolláros költségvetésével az eddigi legdrágább Star Wars film – természetesen, ha nem számítjuk az inflációt, de ha számoljuk, akkor is.

Eddig minden egyes élőszereplős Star Wars film premierje májusban volt, ez az első darab a szériában, ami decemberben kerül a mozikba.

Az új X-szárnyú vadászgép tulajdonképpen egy régi terv alapján készült, attól új: egy olyan elemet használtak benne fel, ami Ralph McQuarrie és Joe Johnston még a Csillagok háborújához tervezett, de amit végül nem használtak fel. A legjellegzetesebb vonása az, hogy a kör alakú motor két félkörből áll. A klasszikus trilógiában mindkét oldalon két henger volt. A vadászgép új tulajdonsága az Ébredő erőben, hogy a szárnyak maguk is függőlegesen és vízszintesen is szétnyílhatnak - az szárny elülső része lefelé nyílik, a hátsó rész felfelé.

Az Ébredő erőben debütál az X-szárnyú gépekből álló Kék osztag – Luke Skywalker már az eredeti Csillagok háborújában is a Kék osztag tagja lett volna, ám a vadászgépen látható kék jelzések bezavartak, amikor a kék háttér előtt vették fel a jeleneteket, így jött létre a híres Vörös osztag, jobb híján.

Az HBO hatalmas sikerű sorozata, a Trónok harca négy színészt is kölcsönzött Az ébredő erőnek: Gwendoline Christie-t (Brienne of Tarth), Jessica Henwicket (Nymeria Sand), Mark Stanley-t (Grenn) és Miltos Yerolemou-t (Syrio Forel).