Űrlényeg

„Hát eljött, amire ősidők óta vártunk. Történelmi jelentőségű szerdai napnak ígérkezik 2015. április 22-e. Közép-európai idő szerint 19 órakor felbocsátjuk az emberiség első filmes üzenetét egy távoli galaxis idegen civilizációja felé.” Ez a hír terjed több internetes fórumon, de akit az a boldog reménykedés tölt el, hogy kapcsolatot találtunk valamely idegen civilizációval, az téved.

Még sajátunkkal sem igen sikerül… Ám az kétségtelen: a Lámpagyújtogatók című, kultúr sci-fiként meghatározott film alkotói felettébb ügyes reklámhadjárattal vették be – egy idegen civilizáció helyett, egyelőre – Magyarországot.

Így aztán igen sokan tudják már, hogy készült egy film, amely egy vicces, a gondtalan, baráti filmkészítés minden báját és erényét magán hordozó keretjátékba foglalja 42 magyar előadó- és képzőművész, tudós, sportoló és üzletember válaszait földi létezésünk legfontosabb kérdéseire. Arra, hogy miben különbözünk a többi lénytől, mitől nevezhetjük magunkat embernek, melyik volt az a pillanat, amikor a válaszolók először érteni vélték létezésük lényegét, azaz „felgyulladt bennük a lámpa”. Mindezt azért, hogy kiderüljön: értelmes, tisztességesen gondolkodó ember számára ezek a válaszok, az eszmélkedés legfontosabb tapasztalatai igencsak hasonlítanak, így a válaszok egységes üzenetté állnak össze. Amelyet aztán – a keretjáték szerint – egy sufnicég ügyetlen, komikus munkatársai egy általuk összebuherált rakétával igyekeznek eljuttatni a távoli galaxisba.

A Lámpagyújtogatók a szigorú ítészektől megkapja majd a magáét, a vádpont az lesz ellene, hogy sok közhely hangzik el benne. Igen, és akkor mi van? Én magam különben a közhely és a demagógia közeli cimborája vagyok, szelíd türelemmel ápolgatom mások által megvetett hajtásaikat, vadhajtásaikat, mert úgy vélem: igazságtartalmukat nem írhatja felül leharcoltságuk, fölényes lenézettségük. Így tehát ne ezeken törjük a fejünket, amikor fontos mondatok hangzanak el a családról, a szeretetről, a bizalomról, az életcélokról, a kitartásról, a tehetségről, a sikerről, a kudarcról vagy akár arról: mivel töltenénk az időt, ha tudnánk, hogy egyetlen nap van hátra az életünkből.

A film rendezője, dr. Százados Miklós végzettségét tekintve orvos, munkásságát tekintve most már nevezhetjük filmrendezőnek is. Készített számos videoklipet, mások mellett Kozma Orsinak, Dopemannek, a Kiscsillagnak, valamint A tüke Fenomén címmel forgatott egy fesztiválnyertes, egész estés kreatív dokumentumfilmet. Most pedig két és fél évnyi munka után a moziba került a Lámpagyújtogatók című alkotása, amelyet ma este egyszerre mutatnak be valamennyi Cinema City moziban és a programhoz csatlakozó többi filmszínházban. A dátum nem véletlen: április 22-e a Föld napja. Az üzenetet tartalmazó rakéta elindul tehát, s bár messzi galaxisokba nyilván nem jut el, ám ha csupán a földlakókhoz eljut, már annak is örülhetünk.