Utazás Ben koponyája körül

Az iskolai erőszak és a "másnak" minősülők kirekesztése és zaklatása nem csak nálunk aktuális probléma: egy olyan jóléti társadalomban is mindennapos, mint Belgium. Nic Balthazar filmje megtörtént események alapján készült.

Made in Belgium

Nem túl gyakori, hogy a magyar mozikba belga filmek jussanak el: az utóbbi években erre (néhány francia-belga koprodukción kívül) csak a zseniálisan vicces Pedálkirály szolgáltatott példát, valamint A szerelmes Thomas, amely sok szempontból párhuzamba állítható a Ben X-el. A szerelmes Thomas főhőse egy agorafóbiás (nyílt terektől rettegő) fiatal férfi volt, aki már nyolc éve nem mozdult ki a lakásából, a külvilággal pedig a számítógépén át kommunikált, élőben senkivel sem találkozva. A virtuális élete viszont meglehetősen mozgalmas volt, és a film ezt mutatta be: végig azt láttuk, amit Thomas is a monitorján, őt magát nem is nagyon. Thomas aztán szerelmes lett, és ez döntés elé állította a virtuális és a valódi világ között.

Ben és a szerelem

A Ben X főhőse is mentális problémákkal küzd: egy speciális fajta autizmusban szenved, amely jelentősen megnehezíti a társas kapcsolatait, sőt a mindennapi életét is. Mivel ráadásul egy teljesen átlagos gimnáziumba jár, minden iskolai nap a pokolra szállással egyenértékű számára: megalázó helyzetek sorát kénytelen elviselni a vele kegyetlenkedő "normálisak" jóvoltából. Thomashoz hasonlóan azonban Ben számára is létezik egy alternatív, virtuális világ: ő a netes szerepjátékokban találta meg azt, amit a valóságban nem. Itt ő lehet BenX, a rettenthetetlen hős, akinek sokszorosan több pontja van bárkinél, és akit mindig vár, akiért rajong egy csinos hősnő is. Ráadásul ez a hősnő, illetve a vele játszó igazi lány a valóságban is találkozni szeretne Bennel, amitől ő persze igencsak fél. Mindezt pont akkor merül fel, amikor az iskolában kezdenek igazán durvára fordulni a dolgok.

Summa

Ben számára két párhuzamos világ létezik, amelyek csak az ő fejében függenek össze. Viszont nap mint nap szembesül annak a kudarcával, hogy ez az összefüggés mások számára nem látható. Az, hogy mégis megvalósuljon valami átjárás a két valóság között, a szerelem révén történhetne meg, a lány révén, aki igazából is létezik, szemben a szörnyekkel, kardokkal, kastélyokkal és életerő-pontokkal. Emiatt van akkora tétje ennek a virtuális kapcsolatnak, hogy az iskolai helyzet is eldurvuljon tőle: amikor a zaklatók megtudják, hogy Ben-nek van valakije, és végképp rászállnak, Ben számára összeomlik a világ, és kérdésessé válik, összeáll-e újra valaha.
A Ben X nagy erénye, hogy minden eseményt Ben szemén át látunk, ami jelen esetben nemcsak egy térbeli nézőpontot és viszonyulást jelent, de valóban speciális élményt is, hiszen ezzel egy átlagostól eltérő elméjű fiú koponyájába nyerünk bepillantást. Ben agyában a szerepjáték és az amúgy is érdekesen észlelt valóság képei sokszor összekeverednek, a film pedig ezt meg is mutatja nekünk, izgalmas képi világot hozva létre ezzel. Az alternatív valóságokkal pedig a történetmesélésben is eljátszik: a soványkának is mondható sztorit a végén alaposan megcsavarja néhányszor azzal, hogy elbizonytalanít bennünket: mi is történt valójában? A hatás így a kissé didaktikus vég ellenére is emlékezetes, és a Ben X egyike az utóbbi idők legérdekesebb filmjeinek.

Kiknek ajánljuk?
- Szerepjátékosoknak.
- Alternatív tudatállapotok iránt érdeklődőknek.
- Vizuális érdekességekre bukóknak.

Kiknek nem?
- Akik szeretik egyformának látni a dolgokat.
- Akiket idegesítenek a videojátékok.
- Akik önfeledt szórakozásra vágynak.

7/10