Varázsszó

Vannak olyan korszakok az ember életében, amikor nem vágyik társaságra. Ilyenkor nem veszi fel a telefont, kimenti magát minden program alól, amire a barátai hívják, és vacak filmeket néz DVD-n. Ez bizonyos fokig természetes, csak arra kell vigyázni, bele ne ragadjunk ebbe az állapotba - mint az Igenember (Yes Man) főhőse, Carl (Jim Carrey), aki egy idő után reflexből mindenre nemet mond. A forgatókönyvírók azonban kitalálnak neki egy igen csak hatásos és vicces terápiát.

Amit - annak ellenére, hogy a filmbéli kidolgozottsága és megmagyarázottsága eléggé haloványka - akár magunkra is alkalmazhatunk. De még erre sincs szükség - elég, ha megnézzük Jim Carrey ökörködését, és egész biztosan fülig fog érni a szánk, és ki akarjuk próbálni ezt a mindenre igent mondós mókát. Hiszen még egy hitelügyintézőnek is felpörög tőle az élete, összejön egy gyönyörű nővel, csupa adrenalin, kacagás és buli az élete, - és a miénk is, ha mindenre igent mondunk. Sőt, még a karrierünk is felpöröghet, bár elsőre talán furcsán hangzik, hogy jó ötlet minden hitelkérelmezőnek igent mondani. De hát pont ez a - kicsit talán túlságosan szájbarágott - tanulság lényege; meg kell találni az egyensúlyt, és nem elvetni a sulykot, mint azt az enyhén lökött főszereplőnk teszi.

Jim Carrey kétségtelenül játszott már komolyabb és jobb szerepet is, de ez az a kategória, amiben ismertté vált - ezt a figurát egyenesen neki formázták. Zooey Deschanelre sem lehet panasz: csinos, kedvesen vadóc, és ezúttal nem csak a szép kék szemeit engedik játszani (mint a rossz emlékű Az eseményben) - igaz, ez sem az a darab, amiért Oscar-díjat fognak kapni a színészek.

Ez csak egy egyszerű, hollywoodi vígjáték, ami Danny Wallace bestsellere alapján készült, és - divatos szóval mondva - tipikus feelgood mozi. Nem marad meg bennünk sokáig, de könnyed, laza szórakozást biztosít. Sőt, talán ennél többet is: Danny Wallace (eredetileg angol környezetre írt) életigenlő módszere talán képes valóban megérinteni minket. Nem hiszem, hogy lenne olyan kőszívű néző, aki a moziból kifelé jövet képes lenne nemmel válaszolni az első kérdésre, amit hozzá intéznek - én például azonnal beruháztam egy Fedél Nélkülre...