Vasárnapi programajánló

E vasárnap is ünnepeljük a tavaszt, Európát, Budapestet, a képregényeket, és nem utolsó sorban az autómodelleket! Vagy ünnepelje mindenki azt, amit akar, számos progrtamból lehet választani!

Budapest100 - '70-es évek

Budapest, május 11-12.

2024-ben 14. alkalommal rendezi meg a KÉK - Kortárs Építészeti Központ a Budapest100-at, a nyitott házak hétvégéjét, a városi közösségek ünnepét. Idén a ‘70-es évek változatos épített örökségét tárják fel, keresve az ekkor épült házak értékeit és lehetséges jövőjét. Május 11-12-én összesen 36 helyszínen fedezhetik fel Budapest késő modern épített örökségét: számos lakóház, lakótelep mellett, kutatóház, egyetemek, ravatalozó és még csillagvizsgáló is fogadja majd a látogatókat. Emellett a Budapest100 önkéntesei ismét számos városi sétával is készülnek.

KMO Autómodell Börze

KMO Művelődési Központ, május 12., 9:00

Gyűjtők, rajongók találkozója ez, ahol mindenki rajong valamiért, csak autómodell legyen. Megtalálható egy ilyen börzén mindenféle modell, az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig, a Matchbox-tól az igényesebb AutoArt márkáig, a gyerekektől az idős gyűjtőkig minden és mindenki. Havi rendszerességgel látogatóható a börze a KMO-ban. Vasárnaponként nem csak autókkal találkozhatunk, hanem kiegészítő termékek vásárlására is lehetőség nyílik: kulcstartók, pendrive-ok, prospektusok, képeslapok, persze mind autós témakörben.

WAMP design vásár

Várkert Bazár, május 12., 10:00

A májusi design vásár újra beköltözik a csodálatos Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjébe, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. A WAMP egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, fiatal, családos, kreatív szakember és érdeklődő laikus, ezáltal a dizájn nem egy elvont művészeti fogalomként jelenik meg, hanem egy izgalmas lehetőség, ami becsempészhető az emberek mindennapjaiba.

19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aula, május 12., 10:00

A Magyar Képregény Szövetség, a Kilencedik Művészet Alapítvány és a V26 Képregénybolt 2024-ben is megrendezi a hagyományos budapesti képregényfesztivált. A háromnapos rendezvényen részt vesz szinte valamennyi hazai képregénykiadó, alkotócsoport és egyéni szerző, valamint néhány kereskedő partnerük. Az eseményen vendégük lesz több külföldi alkotó és kiadó. A 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál főeseményét új helyszínen, az ELTE Campus Gömb Aulájában tartják (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1a), vasárnap, 2024. május 12-én 10 és 17 óra között. Itt kap helyet a hagyományos vásártér, számos újdonsággal. A programban szerepelnek továbbá kiállítások, szakmai beszélgetések és előadások, gyerekeknek szóló műsorok és nyereményjátékok. A hagyományoknak megfelelően a fesztiválon adják át az előző év legjobb képregényeit és alkotóit jutalmazó Alfabéta- és Korcsmáros Pál-díjakat. 

Európa-nap 2024

Szabadság tér, május 12., 10:00

Ünnepeljétek együtt az Európa-napot és európai uniós csatlakozásunk 20. évfordulóját 2024. május 12-én, vasárnap a Szabadság téren! Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várják a látogatókat. A nagyszínpadon fellépnek a Lázár Tesók, a Carson Coma Akusztik Trió és Szabó Balázs Bandája. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik Bognár Szilvia, a Hahó Együttes és az Iszkiri Gyerekzenekar, és lesz bábjáték is a Majorka színházzal!

Koncert a téren: Péch Lóránt Trio

Liszt Ferenc tér, május 12., 17:30

Két különleges trió tölti meg a Liszt Ferenc teret zenével: Péch Lóránt zongorista-zeneszerző és zenésztárasai a modern és a hagyományos jazzt ötvöző saját szerzeményeik mellett jól ismert sztenderdeket szólaltatnak meg.

Nyárindító alter-indie mulatság a Gödörben

Gödör, május 12., 18:30

Egy este, egy színpad, tripla élvezet! Ez vár rátok május 12-én a Gödörben, ahol tesznek majd arról, hogy bemelegedjenek a hangszálaitok és lábaitok a nyári szezonra. Lesz tánc, ének, mulatság, talán még könnyek is, a lényeg, hogy ismét együtt lesztek, és buliztok egy hatalmasat KÖZÖSEN!

Budapest GipsyFest DAY3

A38 Hajó, május 12., 19:00

Első alkalommal rendezik meg a nemzetközi Budapest GipsyFest-et május 10-12-én az A38 Hajón. A Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat fergeteges hangulatúnak ígérkező rendezvényén a koncertek mellett divatbemutató, kiállítás és hangszeres workshop várja az érdeklődőket.

Saya Noé, Tolvai Reni, Antonia Vai – Dalszerzők köre #4

Magyar Zene Háza (Koncertterem), május 12., 19:00

A Dalszerzők köre eseményeinken mindig izgalmas, intim hangulatú, új ismereteket felderítő beszélgetések alakulnak ki népszerű dalszerző-előadók között. Ezúttal Saya Noé, Tolvai Reni, Antonia Vai a három vendég, Csepelyi Adrienn kulturális-újságíró a beszélgetőtárs-moderátor. A dalszerzők persze zenélnek is, meg mesélnek, műhelytitkokat osztanak meg, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések.

Budapest Bossa Nova Duo

IF Cafe, május 12., 20:00

Azok a csodálatos dalok Rióból, jazzesen. km: Hurták Gábor (gitár, ének), Szalay Gábor (gitár)

Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo

Budapest Jazz Club, május 12., 20:00

Micheller Myrtill és Pintér Tibor több mint tíz éve sikeres duója havi rendszerességgel lép fel a BJC-ben. Műsorukat elsősorban jazz standardek, örökzöldek és popdalok jazzes feldolgozásai alkotják. Bravúros és improvizatív előadásuk különleges koncertélményt nyújt. Az összeszokott páros minden alkalommal készül valamilyen új, eredeti módon megszólaltatott szerzeménnyel. Micheller Myrtill – ének, Pintér Tibor – gitár

JAZZFEST BUDAPEST: TGB Trio

Fonó Budai Zeneház, május 12., 20:00

Jelenthetné azt is, hogy „A legjobb zenekar”, de ebben az esetben a rövidítés csak a hangszerekre utal (portugálul): Tuba, Guitarras és Bateria (dob). A TGB trió, amelyet Portugália legelismertebb zenészei alapítottak 2003-ban. Első albumukat ‘Tuba, Guitarras e Bateria’ címen, 2004-ben adták ki a Clean Feed Records gondozásában. Azóta is hűek maradtak a jól ismert lemezkiadóhoz, és 2010-ben megjelentették az ‘Evil Things’, 2019-ben a ‘III’ és 2024-ben a ‘Room 4’ című albumokat. Utóbbi két albumukkal már nem lehetett őket a szokatlan, egy tubából, egy gitárból és egy dobból álló hangszereléssel, vagy akár fúziós trióként definiálni. Sajátos, határok nélküli zenével jelentek meg. Vegyítették a jazzt, a rockot, a folkot, a country-t és még sok mást.