Vasárnapi programajánló

Az erős szombat kissé elfárasztotta a vasárnapot, de azért még mindig akadnak könnyed programok kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A tegnapi családi események ma is kitartanak, a délután meg rendesen hozza a zenéket, ezúttal többnyire a komolyabbik fajtából.

Barangolás a Budapest Nagyregény fejezetei között

Budapest Városháza, november 18-19.

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 23 kortárs író készítette el a Budapest Nagyregényt, ami november 17-én kerül a könyvesboltokba. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.

11. Társasjátékok Ünnepe és Társasjátékvásár

Millenáris (B csarnok), november 18-19.

2023-ban, immáron 11. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb, legszínesebb társasjátékos rendezvényét!Képzelj el egy kétnapos rendezvényt, ahol a látogatók annyi társasjátékot próbálhatnak ki, amennyit csak szeretnének!A Társasjátékok Ünnepén® nagyszámban vannak jelen a magyar társasjáték-kiadók és - forgalmazók, így a látogatók nem csak ízelítőt kaphatnak a társasjátékok világából, de könnyebben igazodhatnak el a hatalmas kínálatban.

X. Országos Márton-napi makett kiállítás és -verseny

ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza, november 18-19.

A makett kiállítás kiemelt témája: 75 éve lépett szolgálatba a legendás TU-154-es a MALÉV kötelékében. Ismét csodálatos makettekkel, kiállítással, börzével, neves előadókkal várjuk a makettezés híveit, minden kedves érdeklődőt, látogatót. A kiállításon lehetőség lesz makettek, könyvek, kiegészítők, szerszámok vásárlására is. A látogatók a belépőjegyek mellé szavazólapot és egy nyereménylapot is kapnak, melyeket kitöltve sorsoláson vehetnek részt. A gyermekek között 3 db makett, a felnőttek között a GOforGO Travel jóvoltából 3 utazás kerül kisorsolásra.

Mit keresett Jakab az ágy alatt? - Hab a tortán! mesesorozat

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház (Labor), november 19., 10:15

Jakab szobája tele van szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel! A vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig rengeteg csodálatos helyből épül fel Jakab ágy alatti, színpompás és bizarr világa. Jakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik... Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni!

FRAKTÁL HORIZONTOK

FUGA, november 19., 18:00

Rácz Tibor dunaszerdahelyi születésű nemzetközileg elismert harmonikaművész, 45 éven át volt a Konzervatórium Bratislava tanára, ahol harmonikát, kamarazenét, esztétikát és zeneirodalmat oktatott. Ezidő alatt számos, ma már elismert, nemzetközi sikereket magukénak tudható harmonikaművész tarthatja Rácz Tibort mesterének.

Budapest 150

Pesti Vigadó, november 19., 19:30

Száz év telt el azóta, hogy 1923-ban a Pesti Vigadóban Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az ország. A protokolláris esemény sokat hivatkozott zenetörténeti dátummá vált: november 19-én egy estén zajlott le három mű – Dohnányi: Ünnepi nyitány, Bartók: Táncszvit, Kodály: Psalmus Hungaricus – ősbemutatója. A főváros százötven éves jubileuma előtt tisztelegve a Nemzeti Filharmonikusok napra pontosan a hajdani esemény évfordulóján, az eredeti helyszínen, a hajdani műsort ismétli meg.

Iannis Xenakis elektronikus és konkrét művei

Nádor Terem, november 19., 19:30

A Diamorphoses (1957) - első elektroakusztikus zenei műve, melyet Pierre Schaeffer párizsi stúdiójában komponált. A mű, az ekkoriban keletkezett instrumentális darabjaihoz hasonlóan a hangfelhő, ill. hangszöveg-technikát követi, lassan fejlődő, granulans hangtömegek mozgatásával, melyek belső részletei állandó változásban vannak, glissandok, ismétlések, tremolok alkalmazásával. A Concrete PH (1958) a Brüsszeli Világkiállítás Philips Pavilonjának felkérésére készült...

The Haunted Youth

A38 Hajó, november 19., 20:30

A belga indie The Haunted Youth együttes, a mindössze 29 éves Joachim Liebens formációja pillanatok a pop-szcéna szenzációs sikere lett. A dalok, amelyek gyakran az élet nagy harcairól és magányos pillanatairól szólnak, s amelyek álmodozó gitárokkal és szintetizátorokkal társulnak, igazi terápiát jelentenek a dalszerző Liebens számára, akinek dalai viszont ugyancsak sikeresen gyógyítják az indie szerelmeseinek a szívét nem csak Európában, de az USA-ban is.