Vérpezsdítő vérhajsza

Gondoltad volna, hogy a vámpírok is szenvedhetnek vérszegénységben? És azt, hogy egy nap ők fogják uralni a Földet, mialatt az emberi faj a kihalás szélére kerül? Mindez lehetséges, főleg ha a Spierig fivérek új moziját nézed!

A maguk által írt történet 2019-ben játszódik, amikorra egy különös vírusnak köszönhetően mindenki vámpírrá változik, az embereknek pedig már csak öt százaléka maradt életben. Nem is csoda, hiszen a vámpírtársadalom egyre nagyobb erőkkel vadászik rájuk a fokozódó vérhiány miatt. A megoldás kulcsa Dr. Edward Dalton (Ethan Hawke) hematológus kezében van, egy új vérhelyettesítő szer kidolgozásával egy csapásra megoldhatná a vérszegénység, a korcsosuló vámpírok és a pusztuló emberiség gondját. Azonban lehet, hogy létezik más gyógymód...

Az alapötlet remek. A mindennapi, dolgozni járó, tömegközlekedő, autózó, városi vérszívók világa új színfolt a hagyományos vámpír legendák körében. Az is tetszik, hogy nem rugaszkodik el ettől a mitikus valóságtól, az éjszaka teremtményei nem sebezhetetlen kősziklák, nincsenek természetfeletti képességeik és vega-vámpír csoportok sem léteznek. Egyedül Dr. Dalton küzd ilyesféle gondokkal, ő is csak azért, mert bántja, hogy fajtája mennyire semmibe veszi, kihasználja az embereket, egyszerű vértartályokként kezelve őket.

A Spierig testvéreknek első amerikai filmjükben alacsony költségvetéssel kellett dolgozni, ez azonban egyáltalán nem látszik meg a kész alkotáson. A látvány és a képek gyönyörűen ridegek és élesek, kiválóan passzolnak a vámpírok stílusához, az aprólékosan kidolgozott éjszakai, "vérszívósított" város kreativitása szintén dicséretes.

A karakterek szimpatikusak és jól megformáltak, a szereplő gárda korrekt módon, hitelesen kelti életre a forgatókönyvet. Ethan Hawke mellett feltűnik többek között Sam Neill, mindketten könnyedén, mindenféle erőlködés nélkül játszanak, szerepeik nem jelentenek nekik túl nagy kihívást. Claudia Karvan kapta a fennmaradásért küzdő bátor ember lány szerepét. Próbálkozik ugyan némi szerelmes érzelmet vinni az akció és művérdús alkotásba, ez azonban felesleges, szerencsére elnagyolt szál marad.