Who's that girl?

Az idei Chick Norris-díjas szájon át lélegezteti az akciózsánert, amelybe Soderbergh szúrja az adrenalin-injekciót. A világsztárok pedig csak asszisztálnak.

A keselyű sokadik napja

A film címe Haywire, amit fordíthatunk esetleg úgy, hogy félresikerül, összezavarodik, esetleg bedilizik, itt kábé arra utal, hogy szar került a palacsintába. A konyha pedig, ahol mindez megesett egy maszek kémszervezet (ilyen is van?), amelyet kormányok, illetve azok hivatalosan fenntartott hírszerzési kft-i, úgy mint CIA, MI5 miegymás bérelnek fel, ha féllegális akciókat kell lebonyolítani. (Megnézném azt a számlát, amit kiállítanak, mi a tevékenység TEAOR-kódja.) Lényeg, a lényeg, itt egy veszettül szexi és bizonyítottan kőkemény csaj, akit ahányszor vágnak falhoz, annyiszor rúg vissza vesére, ő menekül a nem tudjuk biztosan, ki elől, nem tudjuk biztosan, milyen okból kifolyólag és e kérdéseket el is felejtjük feltenni egy jó hosszú ideig. Mert bár Fassbender, McGregor, Banderas, Kassovitz sőt Michael Douglas szteppelnek körötte, csak partra vetett halak ők a rájuk kirótt epizódszerepekben, a mozi golyóit ugyanis egy eddig ismeretlen vasöklű reality-sztár tartja a markában.

Ezt nevezem Soderbergh-mozinak!

[img id=340686 instance=1 align=left img]Steven Soderbergh legutóbb nálunk bemutatott filmjén, a Fertőzésen azt kértem számon, hogy nem viseli elég markánsan magán a rendező kézjegyét, megmarad a zsáner, sőt ezen belül a kihal-a-világ téma kapargatásánál, ahelyett, hogy úgy rázná fel ezt a milliószor megrágott és kiköpött ötletet, hogy az anyja ne ismerjen rá. Így utólag azt hiszem, talán kicsit rosszindulatú voltam, mert igenis érezhetően soderberghi a Fertőzés, de ott valamiért ez mégsem jelentett nyilvánvaló pluszt. Legfeljebb mást. A bűn hálójában esetében viszont annál inkább! A rendező ezúttal is a kommersznek hódol, mert valamiből ugye élni is kell, de a kém- és akciófilmek elemei valóban egyedi köntöst tudnak kapni a keze között. Hogy a főhős egy nő, csak külön dicsérendő. Ilyen hidegvér és erő láttán hamar eszünkbe jut a Kill Bill Menyasszonya, bár – isten ne vegye bűnömül – Gina Carano figurája inkább a trashfilmekből ismert kolleginák ismertetőjegyeit viseli magán. De hogy ez mennyire jól áll neki, azt szavakkal elmondani igen nehéz, a moziban látni viszont meglepően feldobó élmény. A bűn hálójában képes új megoldásokat villantani, úgy hogy az ebben a műfajban a komolyan vehetőséghez ma már elengedhetetlen öniróniát sem zárja ki, sőt. Ennek érdekében néha jó nagyokat túloz, ugyanakkor valóban zseniálisan koreografált verekedésekbe helyezi bele hősnőjét.

Chick Norris

Gina Carano a több helyütt okkal a szemét szóval illetett American Gladiators című valóságshow-ban tűnt fel, ahol meglepő módon a résztvevőknek verekedniük kellett egymással. A harcművészetekben jártas nő így félig celeb, félig élsportoló, nehéz ezt kibogozni ott, ahol a szórakoztatóipar ennyiféle módon tudja integrálni magába az élsportot, elég az hozzá, hogy a Soderbergh által felkért szerepre a lehető legideálisabb. Nem vagyok benne biztos, mennyire számottevő elismerés, de idén ő kapja a "Chick Norris" díjat, amellyel a legjobb női akcióhőst tünteti ki az ActionFest. Mert így közel a harminchoz (áprilisban ünnepli) már kevésbé a ringben, mint inkább a kamerák előtt pózol, s e tekintetben A bűn hálójában (fájnak az ujjperceim, ahányszor leírom ezt az újabb rettenetesen közhelyes és semmitmondó magyarítást) igazi áttörés számára. Mert azon túl, amit sportolóként nyújtani képes, a filmben könnyedén válik femme fatale-lá, hiszen gyönyörűbb, mint Angelina Jolie valaha a Tomb Raiderben. Az egyik jelenetben a nem mondom meg, melyik férfi főhőst combjaival fojtogatja, s hát aligha lehet ennél ideálisabb halált elképzelni. Hogy színészként alkot-e maradandót, arra azért nem fogadnék nagy tételben, de jól mutat a vásznon, illik rá a karakter és egyáltalán, jó őt nézni.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretnek verekedő nőket nézni (vallják be…).
- Akik értékelik Steven Soderbergh stílusjegyeit.
- Akik nem rettennek el egy messziről B-filmnek tűnő szórakozástól.

Kinek nem?
- Akik bár egyetértenek velem abban, hogy Gina Carano gyönyörű, de megvárják azt a filmet, amiben levetkőzik.
- Akik kizárólag drámai oldalról hajlandóak közelíteni még az akciófilmekhez is.
- Akik attól tartanak, a film láttán a barátnőjük felbátorodik és holnaptól ő viseli otthon a nadrágot.

8/10