10 dolog, amit talán nem tudtál Elizabeth Taylorról

10 éve hunyt el Hollywood történelmének egyik legnagyobb sztárja. Tudtad, hogy egyik legnagyobb vágya az volt, hogy cápákkal úszkáljon? Vagy hogy igéző szemeit egy születési rendellenességnek köszönhette?

Az első szerződés 

Kilencéves volt, amikor a Universal szerződést ajánlott neki, de ezt hamar felbontották. Ezután az MGM szerződtette a kislányt, aki kitűnt szépségével és bájával. Taylor később azt mesélte, hogy a stúdió vezetősége irányítani akarta az egész életét, még az anyját is igyekeztek meggyőzni, hogy változtasson lánya szemöldökén, és fesse át a haját. Az 1943-as Lassie hazatérben viszont máris megragadta a közönség figyelmét.

Forrás: George Rinhart/Getty

 

Ő  volt az első színésznő, aki milliós gázsit kapott

Walter Wanger producer mindenképpen Elizabeth Taylort akarta a Kleopátra címszerepére. Felhívta a színésznő akkori férjét, Eddie Fishert (Carrie Fisher apja), hogy a filmről beszéljenek, Taylor pedig a háttérből mintegy viccesen megjegyezte, hogy "Mondd meg neki, hogy egymillió dollárért megcsinálom". Akkoriban nem osztogattak ekkora gázsikat női főszerepekre, de Wanger belement, és kifizette a pénzt. Taylor később azt mondta: "Ha valaki olyan tökfilkó, hogy egymilliót adjon egy filmért, én biztosan nem leszek az, hogy visszautasítsam."

 

Hihetetlenül értékes ékszergyűjteménye volt

Taylor odavolt az ékszerekért, pontosabban a drága ékszerekért. Hét férjétől (nyolcszor kötött házasságot, de kétszer Richard Burtonnel) temérdek ékszert kapott ajándékba – az 1778 darabos gyűjtemény később egy aukción több mint 150 millió dollárért kelt el.

 

Forrás: Chris Ware/Getty

 

Alacsonyabb volt, mint hitték

Filmjeit nézve azt gondolnánk, a valóságban karcsú és magas volt, de nem: mindössze 157 centiméter volt a magassága.

 

Egy születési rendellenesség miatt voltak olyan igézőek a szemei

A distichiasis egy rendellenesség, és aki ezzel születik, annak két sor szempillája van. Ez gondot is okozhat, hiszen ha a pillák ferdén nőnek, irritálják a szaruhártyát, de látászavart is okozhatnak. Taylornak azonban semmi problémája nem volt vele, sőt, fokozta szépségét.  

 

Forrás: Express/Getty

 

Michael Jackson az első karácsonyát Elizabeth Taylorral töltötte

Jacksonnak nagyon brutális gyerekkora volt, apja sokat bántalmazta, ahogy a testvéreit is. Ráadásul még a karácsonyt sem ünnepelték, mert anyja Jehova tanúi szellemiségében nevelte a gyerekeket, náluk pedig nincs karácsony. Elizabeth Taylor és Michael Jackson jó barátok voltak, és amikor az énekes végre megtarthatta az ünnepet, a színésznő akkori férjével, Larry Fortenskyvel együtt meglátogatta, és ajándékokat is vittek Jacksonnak.

 

Karrierje legizgalmasabb filmje

Taylor összes filmje közül az 1944-es A nagy derbit tartotta a legizgalmasabbnak. 12 évesen kapta meg a film főszerepét, majd a forgatás három hónapig állt, mert várták, hogy a kislány még nőjön egy kicsit. Így is lett: a szünet alatt majdnem 8 centit nőtt. A három hónap után készen is állt a szerepre, és közben még lovagolni is megtanult.

 

Fiatalon lett nagymama

Taylor először 18 évesen ment férjhez (Conrad Hiltonhoz), de a házasság nem tartott valami sokáig. Két évvel később hozzáment Michael Wildinghez, akitől két fia született, majd a harmadik házasságából (amit Mike Todd-dal kötött) lánya született, és Németországból örökbe fogadott egy kislányt. Elsőszülött fiának, Michael Jr.-nak 1971-ben született gyereke, amikor Taylor még csak 39 éves volt.

Forrás: The Graham Stark Photographic Library/Getty

 

Mindig is szeretett volna cápák között úszkálni

És meg is csinálta, méghozzá 74 évesen. Akkoriban már kerekesszékbe kényszerült, de Taylort ez sem tartotta vissza: egy hawaii vakáción kiemelték a székéből, és egy cápaketrecbe zárták, majd leeresztették a Csendes-óceán vizébe, a bestiák közé. Természetesen ekkor is viselte ékszereit, hiszen mégiscsak ő volt Elizabeth Taylor!

 

Hetvennél is többször volt kórházban

És legalább hússzor operálták. Számos betegsége volt, és többször is szenvedett balesetet. A háta négyszer tört el, egyszer épp A nagy derbi forgatásán, egy szerencsétlen lovasbaleset során. Kórházba került tüdőgyulladással, agydaganattal, vérhassal, visszérgyulladással. Életének utolsó két évtizedében gyorsan romlott az egészségi állapota, végül 2011. március 23-án hunyt el, szívelégtelenségben.

(Forrás: Fame Focus)