10 érdekesség, amit talán nem tudtál a Hóbortos hétvégéről

Július 5-én volt a film 33 éves bemutatója, ennek kapcsán íme kedvenc össze-vissza rángatott hullánk kalandjának néhány kulisszatitka.

1. Terry Kiser játszotta Bernie-t élve és a holttestet is, de az igazán veszélyes munkát a profikra bízta. Egy kaszkadőrnek eltört a bordája a jelenet forgatása közben, amikor Bernie-t egy csónak mögött vonszolják.

2. Bernie háza kifejezetten a filmhez készült, és a forgatás után lebontották. Az észak-karolinai Figure Eight Islanden – amely a vadon élő állatok és főleg a gazdagok privát menedéke – való forgatás előfeltétele volt, hogy a stábnak a munka végeztével mindent el kell takarítani.

3. Az elismert amerikai filmkritikus, Roger Ebert gyűlölte a filmet. Általában elég rossz kritikák születtek, de Ebert nem ismert kegyelmet. Mindössze egy csillagot adott a filmre, amit így indokolt:

A Hóbortos hétvége két hibát követ el: bemutat egy viccet, ami nem túl vicces, és elvárja, hogy ez a vicc vigye el a hátán az egész filmet. Ez a döntés néhány hosszú, unalmas jelenethez és a színészek kétségbeeséséhez vezet.

4. Készült egy folytatás, amiben Bernie egy vudu varázslat következményeként feléled, pontosabban bezombul, de a film csúfosan megbukott, nem is nagyon szoktak rá emlékezni. Időről időre felmerül a harmadik rész lehetősége, ám pusztán csak ötlet szintjén, és talán ez így is van rendjén, szegény Bernie-t gyötörték már eleget, no meg egy hulla nem öregszik.

5. Legalább egy komoly tudományos írás azért született a filmről. Mikel Koven, a Worcesteri Egyetem oktatója tanulmányában a vígjátékot a holttestekről szóló komikus mesék hosszú hagyományába helyezi, és azt állítja, hogy a film a 80-as évek végi felsőosztály szatírája, "akik önelégültségük és önimádatuk miatt nem vesznek tudomást Bernie helyzetéről".

6. A második rész néhány évvel ezelőtt egy kisebbfajta táncőrületet váltott ki. 2009-ben a rapper Tre Doh megnézte az 1993-as folytatást, és kitalált egy táncot, amit Bernie zombimozgása inspirált:

Először is állj részeg ember pózba/ engedd el a nyakad, engedd a fejed bólogatni/most hajlítsd be a térded és hajolj, söprögess vagy ringatózz megállás nélkül.

7. A film története később a valóságban is megesett. 2011-ben Robert Young és Mark Rubinson a barátjukat, Jeffrey Jarrettet úgy találták otthonában, hogy semmire sem reagált. Ahelyett, hogy hívták volna a 911-et, elvitték mulatni – mindezt Jarrett hitelkártyájával fizették ki. Miután visszatették a holttestet oda, ahol találták, meglátogattak egy sztriptízbárt, ahol továbbra is Jarrett kártyájával 400 dollárt vettek ki az automatából. A két jóbarát esküdözött, hogy akkor még nem tudták, hogy barátjuk meghalt, de mindketten bűnösnek vallották magukat, és holttest bántalmazásáért mindketten két év próbaidőt kaptak, valamint közmunkát.

8. Az Így jártam anyátokkalban is használták a Bernie-módszert, ám soha nem derült ki, hogyan lehet így nőket elcsábítani.

9. Bizonyára meglepő, de ugyanaz az ember, Ted Kotcheff rendezte a filmet, aki a Rambót. Egy aprócska szerepben láthatjuk is: Jonathan Silverman karakterének apját játssza, aki megakadályozza fia randiját. Ezt a jelenetet egyébként a másik főszereplő, Andrew McCarthy rendezte.

10. A filmben látott piszkos könyvelési trükközést a valóságban is alkalmazták – legalábbis ezzel vádolja Kotcheff és Robert Klane író a 20th Century Foxot és az MGM-et, be is perelték a két hollywoodi stúdiót.  Mindkét férfi azt állítja, hogy a filmmel kapcsolatos szerződésükben szerepelt a film nyereségének egy százaléka, amelyből azóta sem láttak egy fillért sem. 

(Forrás: People)