10 film, amit majdnem David Lynch rendezett

A legtöbb sajnos el sem készült, de a rendező egészen meglepő lehetőségeket is kapott.

A Jedi visszatér

Minden bizonnyal meglepő, de George Lucas óriási rajongója a Radírfejnek, és Az elefántember sikere után felkereste Lynchet, hogy felajánlja neki A Jedi visszatér rendezését. Ő azonban nem vállalta, mert egészen másként képzelte el, mint ahogy Lucas, és inkább a Dűnét választotta. A világ egyik legizgalmasabb "mi lett volna, ha?" kérdése, hogy milyen lett volna Lynch Star Wars filmje, az alábbi videó alkotója el is képzelte, még ha kissé erőltetett is lett a végeredmény.

 

Dűne messiása

Még a Dűne bemutatása előtt Lynch elkezdte írni Frank Herbert regényciklusának második kötete, a Dűne messiása alapján a folytatás forgatókönyvét, amit a film bukása miatt félbehagyott. Fura kudarc a Dűne, hiszen hangulatában és látványvilágában páratlan, ugyanakkor a történet kényszerű sűrítése miatt valóban borzasztó hibái vannak. Tulajdonképpen jól jártunk, hogy Lynch hátat fordított a hollywoodi bérmunkáknak, hiszen a Dűne után talált magára igazán a Kék bársonnyal.

 

Ronnie Rocket

A Radírfej után Lynch leghíresebb el soha el nem készült filmjének, a Ronnie Rocketnek akart nekilátni, de nem sikerült pénz szerezni hozzá. Időről-időre azóta is előkerül a cím, rendre firtatják a rendezőt, megcsinálja-e valaha ezt a különös filmet, aminek két forgatókönyve is kering a neten, és egy nyomozóról szól,  aki fél lábra áll, és egy másik, különös dimenzióban találja magát. Itt az elektromosságot fegyverként használó "Fánk Emberek" settenkednek utána. A nyomozó összetalálkozik egy kamasz törpével, a címszereplővel, akinek, egy baleset következményeként időről-időre rá kell csatlakoznia az elektromos hálózatra. A nyomozót Dexter Fletcher, míg Ronnie-t a Twin Peaksből ismerős Michael J. Anderson játszotta volna. Sokáig úgy tűnt, Lynch végre leforgatja, ám egy interjúban megosztotta szomorúságát, hogy az 1950-es, 60-as évek ipari környezetét nem csak az idő, hanem az épületeket ellepő graffitik is tönkretették, a Ronnie Rocket kulisszái gyakorlatilag elpusztultak.

 

Az embervadász

Mielőtt Michael Mann (Szemtől szemben) szóba került volna, David Lynchnek is felkínálták a lehetőséget, hogy megrendezze Thomas Harris Vörös sárkányának (első) filmadaptációját, azaz – Lynch mutathatta volna be a vásznon Hannibal Lectert!De nem érdekelte őt a dolog.

 

One Saliva Bubble

Azaz: Egy nyálbuborék. Még a Twin Peaks előtt Lynch és Mark Frost terveztek egy komédiát Steve Martinnal és Martin Shorttal a főszerepben. A történetben egy titkos katonai projekt rosszul sül el, és megkeseríti egy kisvároska lakóit. Önéletrajzában Short később azt írta, hogy olyannyira bizakodó volt, hogy vett egy házat, amit a filmért kapott honoráriumból tudott volna kifizetni. 

 

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! 2.

A Twin Peaks előzményfilmjének végeztével Lynch máris a folytatáson törte a fejét, ám a film bukása után felhagyott az ötlettel. De nem is baj, hiszen még érlelhette magában a történetet, hogy végül megcsinálja minden idők legjobb sorozatának minden idők legjobb folytatását, a Twin Peaks 3. évadát!

 

Az átváltozás

Talán nem meglepő, hogy Lynch egyik kedvenc olvasmánya Franz Kafka híres műve. A történetet az 50-es évek Amerikájába helyezte volna, és már a forgatókönyvet is megírta, de nem tudott pénzt szerezni a megvalósítására, és a speciális effektek is sokba kerültek volna. Később erről úgy vélekedett, hogy jobb is, hogy nem sikerült, mert Kafka szövegének nagyszerűségét egyszerűen képtelen lett volna visszaadni a vásznon.

 

Venus Descending

A kék bársony sikere után a Lynchet felkérték, hogy egy Marilyn Monroe-ról szóló filmre. A rendező Mark Frosttal közösen írta meg a forgatókönyvet a színésznő utolsó napjairól, de jogi okokból át kellett nevezniük Monroe-t Rosilyn Ramsey-re. 

 

Antelope Don’t Run No More

A 2006-os Inland Empire után egészen a Twin Peaks folytatásáig nem forgatott. Ám 2010-ben megpróbált összehozni egy filmet Antelope Don’t Run No More (Az antilop nem fut többé) címmel, ami Los Angelesben játszódott volna, beszélő állatokkal, űrlényekkel és egy Pinky nevű zenésszel a főszerepben. Sajnos ez a terv is az anyagiak miatt esett kútba, de egyszer talán még megvalósulhat.

 

Változó világ

Először Lynchnek ajánlották fel a 80-as évek elejének egyik meghatározó coming of age filmjének rendezését, és ugyan tetszett neki a forgatókönyv, viccesnek találta, de nem érezte magát megfelelőnek a feladatra. Végül Amy Heckerling készítette el a filmet.

(Forrás: ScreenRant)