10 ördögien gonosz gyermek

Vannak rossz gyerekek a való életben is, de ennyire rosszak és gátlástalanok rendszerint csakis a mozivásznon találhatók (szerencsére)!

Regan MacNeil (Linda Blair) Az ördögűző (1973)

William Friedkin horrorklasszikusa több minden miatt működött annyira jól: elképesztő a vérfagyasztóan megírt történet hangulata, zseniális a sokat látott ördögűző papot alakító Max von Sydow, és persze az is sokat segített, hogy sokakat megdöbbentett, hogy a film gonosza egy ártatlan tekintetű kislány. Ilyen szempontból persze

technikai értelemben véve nem egy gonosz gyerekről beszélünk,

hiszen Regan MacNeilt maga az ördög szállta meg, és a testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza. Arról nem is beszélve, hogy NAGYON csúnyán beszél, képes körbetekerni a nyakát és sugárban hány!

Forrás: Örökmozgó

 

Damien Thorn (Harvey Stephens) - Ómen (1976)

Azért az merész lépés volt Richard Donner részéről, hogy filmje gonoszának egy ártatlan képű kissrácot tett meg, és ennél a gonoszabb gonosznál elméletileg nincs nagyobb gonosz. Az egész úgy kezdődik, hogy Robert Thorn, az USA római nagykövete megtudja, hogy felesége halott fiúgyermeket hozott a világra, ám ahelyett, hogy elmondaná nejének az igazat, úgy dönt, örökbe fogad egy újszülöttet a katolikus egyházon keresztül. Ami persze felveti a kérdést,

ha az örökbefogadott gyermek, Damien maga a Sátán ivadéka, akkor az őt befogadó papok hogy nem vették észre a jeleket?

Akárhogy is, a lényeg, hogy az ártatlan tekintetű, jól öltözött kisfiú pedig lassan kezdi megmutatni, kicsoda ő valójában. Stephens alig hat éves volt, amikor eljátszotta a szerepet – talán még azt sem tudta, micsoda az az Antikrisztus.

Forrás: Turner Classics

 

Gage Creed (Miko Hughes) - Kedvencek temetője (1989)

Creedéknek egy olyan hely szomszédságába költöztek, melyet gyermekek építettek összetört álmokból. Ez a Kedvencek temetője, egy rejtélyes indián temetkezési helyet rejt, amely a feltámasztás erejével bír. Csakhogy az, ami feltámad, legyen az macska vagy ember, már nem az, ami élt, hanem valami egészen gonosz. Ez történik Creedék kisfiával, Gage-dzsel is, akit elüt egy teherautó, de apja visszahozza a halálból,

hogy aztán a pici fiú halálos ámokfutásba kezdjen.

Ilyesmit persze csakis Stephen King képes kitalálni, és ugyan a gyilkos jelenetet bizonyos mértékig viccesek, hiszen jól látni, hogy Dale Midkiff egy játékbabával harcolt, de az egész hátborzongató is, hiszen egy 3 éves kisfiúra bízták mind az áldozat, mind a gyilkos szerepét.

 

Henry Evans (Macaulay Culkin) – Jófiú (1993)

A cuki, mindig okos, mindent megoldó Macaulay Culkin mint ördögien gonosz, a saját családját kiirtani akaró kölyök? Bizony, ráadásul mindez az ekkor már őrületesen népszerű gyerekszínész saját ötlete volt, mert mást is akart csinálni, mint cukiskodni. Culkin édesapja, Kit, aki egyben a menedzsere is volt, azzal a feltétellel mondott igent a második Reszkessetek betörők filmre, ha megfilmesíthetik Ian McEwan regényét Macaulay főszereplésével. Apró hősünk mindkettőért 5-5 millió dollárt kapott, ami eszelős összegnek számított, viszont a pénzt nagyrészt apuka költötte el. Culkin így eljátszhatta Henry Evanst, a minden magyarázat nélkül egyszerűen csak gonosz fiút, akiről a téli szünetre hozzájuk költöző unokatestvére, az édesanyját nemrég elveszítő Mark (Elijah Wood) rántja le végül a leplet – és akinek halálát egy nagyon bizarr lezárásban a saját édesanyja okozza.

Forrás: Twentieth Century Fox

 

Claudia (Kirsten Dunst) - Interjú a vámpírral (1994)

Minden idők legsikeresebb vámpírfilmjében Tom Cruise és Brad Pitt él egy háztartásban, miközben egy örökbefogadott kislányuk is van, aki szintén vámpír. A kis Claudia (Kirsten Dunst) a pestisjárványban veszítette el a szüleit, egyfajta megváltás lett számára a vámpírlét, ami aztán az évek múlásával átoknak bizonyult számára. Merthogy,

bár lélekben idősödött és egy kipróbált, kegyetlen gyilkossá vált, testben mindig csak kislány maradt,

akit Cruise Lestatja a legjobb tanítványának tartott, Pitt pedig furcsa gyermek/szerető viszony ápolt vele. Volt is egy közös csókjuk, ami évekre traumatizált az akkor még csak 11 éves Dunstot – amit feltehetőleg nem elsőre vettek fel, tehát többször is el kellett csattannia.

 

Joshua Cairn (Jacob Kogan) - Joshua (2007)

Abby (Vera Farmiga sokadik horroros szerepében) és Brad (Sam Rockwell) rendkívül sikeres New York-i házaspár, akiknek most született meg a második gyerekük, egy kislány. és ezzel eddigi idilli életük kezd szétesni. A pici egész éjszaka sír, fiúk, a mindenben tehetséges, koraérett Joshua (Jacob Kogan), pedig

szép csendben azon dolgozik, hogy megszabaduljon mind a húgától, mind a szüleitől,

és ördögi terv szép lassan meg is hozza az eredményét. Bár az apja nem csak gyanakszik rá, hanem egy videófelvétel láttán arra is rájön, hogy miben mesterkedik a fia, már túl késő, a kivételes intelligenciájú, de hidegen kalkuláló gyerek ugyanis nyerésre áll.

Forrás: Twentieth Century Fox

 

Esther (Isabelle Fuhrman) - Az árva (2009)

Kate (Vera Farmiga) és John (Peter Sarsgaard) harmadik gyermeke halva született, és elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy kislányt. A Szent Marina árvaházban találkoznak a kilencéves Estherrel (Isabelle Fuhrman), aki elvarázsolja őket. Az új testvérei közül a süketnéma Maxet megbabonázza, ám Daniellel nehezen jön ki, és az iskolában is nehezen illeszkedik be. Ahogy egyre több furcsa és sötét dolog történik a házban, és

egyre többen kerülnek „véletlen” halálos veszélybe,

Kate nyomozni kezd, vajon kit is fogadtak be a családjukba? A nagy csavar(SPOILER!!!): Esther valójában egy 33 éves észt gyilkos gyerektestben. Olyan betegsége van, ami megállította a fizikai fejlődését. Fuhrman, aki a forgatás idején 12 éves volt, zavarbaejtő módon alakítja a pszichopata és saját szexualitásával tökéletesen tisztában lévő gyilkost.

Forrás: nnn

 

Kevin (Ezra Miller) - Beszélnünk kell Kevinről (2011)

Eva (Tilda Swinton) feladja karrierjét és szakmai ambícióit, hogy életet adjon Kevinnek. Az anya és gyermeke közti viszony már a kezdetektől bonyolultan alakul. Mikor Kevin (Ezra Miller) tizenöt éves lesz, egy egészen elképesztő és az egész közösség számára feledhetetlen dolgot művel. Eva saját érzéseivel, a bánattal és a felelősséggel küzd. Szerette valaha egyáltalán a gyerekét? Kevin bűne vajon mennyiben volt az ő hibája, ha másképp neveli, máshogy alakulnak a dolgok? Az amerikai tömeggyilkosságok megrázóan nagy részét gyerekek, pontosabban tinik követik el, erre reflektál Lynne Ramsay rendezőnő, aki nem az elkövetők tetteit akarja magyarázni, hanem azt mutatja meg, milyen felnevelni egy gyilkost.

Forrás: Szuez Film Kft.

 

Elias (Elias Schwarz) - Jó éjt, anyu! (2014)

Hogy ne csak hollywoodi horrorok szerepeljenek itt, bekerült a listára egy hátborzongató osztrák film is, Veronika Franz és Severin Fiala munkája is. Amelyben egy magányos vidéki házban él Lukas és Elias, a kilencéves ikerpár az anyjukkal, aki még nem heverte ki a legutóbbi plasztikai műtéti beavatkozás következményeit. Az arca felpuffadt, és groteszken néz ki bekötözött fejjel. Ahogy egyre szigorúbb a gyerekekkel, a fiúk bezárkóznak a saját kis világukba. A düh és a gyanakvás közepette meglódul a képzeletük, és kételkedni kezdenek, hogy valóban az anyjuk van-e a kötések alatt. Ahogy meggyőzik magukat, hogy egy idegenről van szó, aki megölte anyjukat, eszelős tervet eszelnek ki, de a lezárás még ennél is meghökkentőbb.

Forrás: Amazon Prime Video

 

Brandon (Jackson A. Dunn) - Brightburn – A lángoló fiú (2019)

Rendben, néha hősök érkeznek a Földre, akik különlegesen erősek, rendkívüli képességűek, és jól el tudnak rejtőzni az emberek között. De mi van akkor, ha a hajótörött űrhajón érkezett csecsemő, - akit egy jó szándékú, gyerektelen házaspár a sajátjaként nevel -, a kamaszkor küszöbén megmutatja szuperhős képességeit, és azok nem jók?

Mi van, ha a különleges hatalom, amivel rendelkezik, rosszra viszi?

Egy kisvárosi házaspár nevelt gyermekeként cseperedő idegen lényről van szó, aki 12 éves kiskamaszként (Jackson A. Dunn) elkezdi megtapasztalni rendkívüli erejét, és rájön arra, hogy mindezt az őt ért sérelmek megtorlására használhatja. És szülei (Elizabeth Banks és David Denman) először csak gyanakodva, majd hitetlenkedve, végül kétségbeesett tehetetlenséggel figyelik a kis Brandon kibontakozását.

Forrás: InterCom