10+1 érdekesség a születésnapos Idris Elbáról

Születésnapos a férfi, aki majdnem James Bond lett, pedig nem is akart az lenni, a Drót, a Luther, a Hontalan fenevadak, a Thor-filmek, a The Suicide Squad, és megannyi más film sztárja!

1. Idrissa Akuna Elba, vagyis Idris Elba 1972. szeptember 6-án született Londonban. Egyetlen gyermek, édesapja, Winston Sierra Leone-i kreol származású gyári munkás – a kreol jelen esetben azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból odatelepített felszabadított rabszolgák leszármazottja -, édesanyja Eve, Ghánában született, hivatalnokként dolgozott. Idris már a londoni East Ham-ben nőtt fel. Besegített nagybátyja vállalkozásában, aki DJ-ként kereste a kenyerét, esküvőkön vállalt munkát. Egy év elteltével barátaival saját DJ céget alapított.

2. 1988-ban otthagyta az iskolát, és felvételt nyert a National Youth Music Theatre-be egy ösztöndíjnak köszönhetően. Ezt követően olyan munkákkal kereste a kenyerét, mint kerékcserélés, telefonos értékesítés, gyári munka – ezt nem mellesleg apja mellett a Ford autógyárban. 1991-ben Big Driis néven night clubokban lépett fel DJ-ként.

 

Forrás: Discovery Channel

 

3. A húszas évei elején kezdett el tévés produkciók meghallgatásaira járni, sikerrel szerepelt hazájában és a tengerentúlon is. Pályafutása kezdetén olyan sorozatokban tűnt fel, mint a The Bill (1984), a The Ruth Rendell Mysteries (1987), az Ultraviolet (1998), a Dangerfield (1995) vagy a Family Affairs (1997). Karrierjében az áttörést a Drót (2002) című amerikai széria hozta meg, melyben Russel „Stinger” Bell, a dörzsölt drogdíler szerepében láthattuk 37 epizód erejéig. Amikor karakterét kiölték a sorozatban, el volt keseredve, hogy ilyen munkát már sosem fog kapni – ám legnagyobb meglepetésére özönleni kezdtek az ajánlatok.

 

Drót - Forrás: HBO MAX

 

4. 2005-ben megkapta első főszerepét a Gospel című filmben, majd kisebb jelenései voltak a 28 héttel később zombifilmben és az Amerikai gengszterben. 2008-ban szerepelt Guy Ritchie enyhén zavaros akciófilmjében a Spílerben, majd 2009-ben Cam Gigandet mellett volt látható A túlvilág szülötte című horrorban, az Őrült szenvedélyben pedig Beyoncé kissé labilis férjét alakította. 2010-ben főszerepet kapott a BBC 6 részes sorozatában, a Lutherben. Alakításáért Golden Globe-díjat kapott. A széria munkálataiból már producerként is kivette a részét – ezt a szokását később is megőrizte.

 

Forrás: HBO

 

5. A Mandela – Hosszú út a szabadságig (2013) című életrajzi drámában ő játszotta Nelson Mandelát, akire ugyan nem igazán hasonlít, alakításáért mégis Golden Globe-díjra is jelölték. A legnagyobb elismerést – eddig – a Hontalan fenevadak (2015) című, Cary Joji Fukunaga rendezte háborús filmdráma hozta meg neki, ahol már az Oscar-díjat emlegették,

6. 2017-ben, már 45 évesen készítette el élete egyik legnehezebb munkáját, az Idris Elba, a harcos című dokumentumfilm minisorozatot a Discovery számára. Itt azt vállalta, hogy alig 12 hónap alatt profi kickbox versenyzővé képzi ki magát. Idris színészkarrierje beindulása előtt ugyan már sportolt, de így is embert próbáló feladat volt számára a „kiképzés”. aminek a végén egy nála fiatalabb, tapasztaltabb holland ellenféllel, Lionel Graves-zel küzdött meg, és sikerült nyernie. Mondjuk furcsa, ugyanakkor életszerű lett volna, ha kikap. Idris Elba: a sebesség megszállottja címen rally-s műsort is készített.

 

 

7. Ha van egy film, amire egészen biztosan nem büszke, az az élőszereplős Macskák (2019) musical, amiben gyakorlatilag a főgonosz, Makár Viki volt. A gyengére sikerült produkció gyalázatosan rossz kritikákat kapott. Az egészben az a legviccesebb, hogy a színész allergiás a macskaszőrre.

8. És van egy másik szerep, ami igazán híressé tette – pedig soha nem játszotta el, nem is akarta eljátszani. 2016-ban Daniel Craig dobta be a köztudatba az ötletet, hogy

Elba lehetne az új James Bond, mert nagyon jól állna neki.

Merthogy Craig már abbahagyná a szerepet, aminek kb. 30 súlyos sérülést köszönhet, és ebben az új világban már az is előfordulhat, hogy a 007-es fekete bőrű, és erre mindenki felkapta a fejét. Elba rögtön közölte, hogy őt nem érdekli a szerep, de ekkor már késő lett, a neve örökké James Bond nevével fonódik össze, és ki tudja, lehet, hogy ennek hatására kapunk majd egy színes bőrű Bondot.

 

Halálos iramban: Hobbs & Shaw - Forrás: UIP-Duna Film

 

9. A Macskák után viszont csupa siker jött, a pörgős Halálos iramban: Hobbs & Shaw-ban (2019) ő volt a szupererős gonosz, jó kritikákat kapott a remek hangulatú Városi cowboy (2020), ezt követte a nagyszerűre sikerült The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag (2021), ami messze felülmúlta az első próbálkozást a témában, részben Elba alakítása miatt. Most pedig itt van a George miller rendezte Háromezer év vágyakozás (2022), amiben egy számos, nagyrészt erotikus kívánságot teljesítő dzsinn Tilda Swinton oldalán.   

The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag - Forrás: InterCom

 

10. 1999-ben feleségül vette Kim Nørgaard színésznőt, akitől később el is vált. Egy lányuk született, Isan. Idris ezt követően Sonya Hamlin bestseller írónő férje lett, de ezt a kapcsolatot is egy válás zárta le. Őt egy Naiyana Garth nevű sminkes lány követte, akitől a színésznek fia született, Winston Elba, de a kapcsolat nem tartott sokáig. Jelenleg Sabrina Dhowre férje, akivel idén házasodott össze. Ideje nagy részét Londonban tölti, de van egy háza Atlantában is. Isan egyébként jelentkezett apja új filmje, a nemrég bemutatott Fenevad egyik főszerepére, volt is castingon, ahol apjával volt közös jelenetük, de a producerek úgy tartották, hogy nincs meg köztük a megfelelő összhang – a lány ezek után három hétig nem állt szóba apjával. 

 

Fenevad - Forrás: UIP-Duna Film

 

10+1. Elba óriási Arsenal rajongó – akárcsak, Colin Firth, Robert Pattinson, Daniel Kaluuya vagy amerikai létére Spike Lee. Nem csak rendszeresen jár mérkőzésekre, olykor kommentátorkodik is, sőt, 2019-ben az arcát is adta a csapat új mezéhez. Merthogy 25 év kihagyás után újra az Adidas készíti az Ágyúsok mezét, és ehhez egy elég ütős reklámfilm jött ki, Észak-London tematikával, és itt dicsekszik el Elba azzal, hogy akár Arsenal játékos is lehetett volna – persze nem lehetett volna. Idris apja Manchester United drukker, ebből azért lehetnek viták.