10+10 érdekesség a 100 éve született Marlon Brandóról

1924. április 3-án született a legendás amerikai színész, aki 2004 óta nincs közöttünk. Emlékezzünk rá 10 komolyabb és 10 kevésbé komoly információval az életéről!

1. Brando nem igazán szeretett szöveget tanulni, ezért mindig kis puskákra írta fel a sorait. A Supermanben például a baba Superman pelenkájára írták rá neki a szöveget.

2. Habár többször felajánlották neki, hogy egy-egy folytatásban ismételje meg valamelyik szerepét (például Don Vito Corleonéét A keresztapa II-ben vagy Jor-Elét a Superman II-ben), ő mindig nemet mondott ezekre a felkérésekre, mivel az volt a hitvallása, hogy ha már egyszer eljátszott valamit, azt a szerepet befejezte, azaz letette és továbblépett.

Annak ellenére tartotta magát mindehhez, hogy esetenként háromszor akkora gázsit ajánlottak fel neki, mint bármelyik filmbeli partnerének.

Későbbi feleségével, Taritával a Lázadás a Bountyn című filmben. Forrás: Porges / ullstein bild via Getty Images


3. Egy idő után a színész akkora sztár volt, hogy akkor is az ő nevét írták ki először a stáblistára, ha nem ő volt az adott film főszereplője. Ennek megfelelő volt a díjazása is, hiszen a Supermanben megformált nyúlfarknyi szerepéért például magasabb fizetést kapott, mint maga a címszerepet játszó Christopher Reeve. Sőt, Brando később be is perelte a produkciót, hogy a film profitjából is kaphasson részesedést. Ezzel szoros összefüggésben ő volt Hollywoodban az első férfi színész, aki átlépte az egymillió dolláros gázsit egyetlen filmért: ezt az 1962-es Lázadás a Bountyn szerepéért fizették ki neki.

4. Pályája során Marlon Brando olyan szerepekre mondott nemet, mint a Délidő főszerepe, a Ben-Hur címszerepe, a Butch Cassidy és a Sundance kölyökből a Sundance kölyök, az 1974-es A nagy Gatsby címszerepe, Az Álmosvölgy legendája Fej nélküli lovasa, a Terry Gilliam-féle Münchausen báró kalandjaiból Vulcan, a Batman visszatér Pingvinje, az Amerikai história X Stacy Keach-e, a Magnólia Earl Partridge-de és A tűzben edzett férfi Rayburne.

Ezek közül Jay Gatsbyt egyébként azért nem ő játszotta el, mert olyan magas gázsit kért (4 millió dollárt), amit a produkció nem tudott kifizetni.
A vad című filmben. Forrás: Screen Archives / Getty Images


5. Ahogy arról ebben a korábbi cikkünkben már írtunk, Brando 2001-ben majdnem szerepelt a Horrorra akadva 2.-ben: 2 millió dolláros gázsi fejében ő játszotta volna az ördögűzést végző papot, és fel is vettek vele egy jelenetet, ám hamarosan egészségi állapota miatt ki kellett szállnia a produkcióból (tüdőgyulladást kapott). A szerepet végül James Woods kapta meg – nem lehetünk elég hálásak neki, amiért megmentette a színészlegendát ettől a dicstelen búcsútól.

 

Korábbi cikkünk

Marlon Brando is játszott volna a Horrorra akadva 2-ben

Natasha Lyonne osztotta meg forgatási emlékeit a néhai színészről, akinek végül le kellett mondania a szerepet.

Tovább


6. A sztár egyszer azt nyilatkozta, hogy már egyáltalán nem érdekli a színészet, és az egyetlen dolog, amiért nem hagyta abba, az az, hogy így akarja összegyűjteni egy, az amerikai őslakosokról szóló monumentális film költségvetését. Sajnos ez az alkotás sosem készült el, de

Brando egész életében folyamatosan támogatta a kisebbségeket,

az indiánokon kívül a fekete polgárjogi mozgalmat, az ázsiai-amerikaiakat és a spanyol ajkú amerikaiakat is. A színész adományozott pénzt többek között a Fekete Párducoknak és az Amerikai Indiánok Mozgalmának (utóbbi szervezetnek ajánlotta fel a Roots: The Next Generations című sorozatért kapott gázsiját, 25 ezer dollárt).

James Earl Jonesszal a Roots: The Next Generationsben. Forrás: ABC Photo Archives / Disney General Entertainment Content via Getty Images


7. Miko Brando nevű fia volt egy időben Michael Jackson testőre, így Brando maga is összebarátkozott a néhai énekessel. Feltűnt például 2001-es videóklipjében a You Rock My Worldben is, 2003 nyarán pedig, életében utoljára azért hagyta el az otthonát, hogy meglátogassa Jacksont a Neverland birtokon.

8. A sztár legidősebb fiát, Christian Brandót 1990-ben letartóztatták, mert megölte féltestvére, Cheyenne élettársát (állítólag azért, mert a férfi bántalmazta a fiatal nőt). A Brando fiút tíz év börtönbüntetésre ítélték, amiből végül öt évet töltött le,

a mentális problémákkal és drogfüggőséggel küzdő Cheyenne Brando pedig 1995-ben, mindössze 25 évesen öngyilkosságot követett el.

Fiaival, Christiannel (balra) és Mikóval (jobbra), Christian tárgyalásán. Forrás: Bill Nation / Sygma via Getty Images


9. Marlon Brandónak egyébként összesen 9 biológiai és három örökbefogadott gyermeke volt: három házasságából a már említett Christianen, Cheyenne-en és Mikón kívül Rebecca, Simon Teihotu és Stefano, bejárónőjétől pedig Ninna, Myles és Timothy Brando. A sztár adoptált gyermekei Petra (ő Brando asszisztensének volt a lánya), Maimiti és Raiatua Brando. De él egy Lisa Brando is, aki azt állítja magáról, hogy Cynthia Lynn színésznő és a sztár lánya. Bizonyos források szerint pedig a színésznek még ennél is több gyereke lehet.

10. Nem sokkal a halála előtt az orvosok azt mondták Brandónak, hogy csak úgy tudnák meghosszabbítani az életét, ha lélegeztetőgépre kapcsolják. A színész nemet mondott, és inkább azt az alternatívát választotta, hogy természetes úton halt meg.

Ekkorra már egyébként a korábbi tüdőgyulladásából visszamaradt tüdőfibrózison kívül pangásos szívelégtelenségben, előrehaladott cukorbetegségben és májrákban is szenvedett.
Az egyik utolsó kép a színészről, 2004-ből, pár hónappal halála előttről. Forrás: Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images

 

1. Gyerekkorában az édesanyja egy szokatlan házi kedvenccel lepte meg: egy mosómedvével, akit Russelllnek neveztek el.

2. Kirúgták a középiskolából, mivel egy motorral végighajtott az épület előcsarnokán.

3. A színiiskola egyik foglalkozásán, amikor azt kellett eljátszaniuk, hogy egy csirke meghallja a légvédelmi sziréna hangját, a többi, a pániktól csapdosó és kotkodácsoló diáktól eltérően ő mozdulatlanul és csendben nézett az ég felé. Amikor megkérdezték, miért, annyit válaszolt:

„Csirke vagyok, fogalmam sincs, mi az a légvédelmi sziréna.”
Marlon Brando 7 évesen. Forrás: Bettmann / Getty Images


4. Brando híresen nem szeretett autogramot adni, ezért annyira ritkaságszámba ment egy Marlon Brando-aláírás, hogy a csekkeken elhelyezett kézjegyei olyan nagy értéket képviseltek, hogy megérte inkább nem beváltani a csekket, mert maga az aláírás többet ért, mint a csekken szereplő összeg.

5. Egyik életrajzírójának a színész bevallotta, hogy mint oly sok férfinak,

neki is voltak homoszexuális kalandjai,

és ezeket egyáltalán nem szégyelli. Ezt követően Brandót számos híres férfival hírbe hozták, például Jack Nicholsonnal, de ezeken a pletykákon ő maga csak nevetett (és természetesen sosem erősítette meg őket, mivel híresen óvta a magánéletét). Már halála után terjedt el róla, hogy annak idején viszonya volt Richard Pryorral is, amit a komikus özvegye megerősített, a gyerekei azonban (Brando gyerekeihez hasonlóan) cáfoltak.

 

Ez is érdekelhet

10 színész, akinek titkolnia kellett, hogy a saját neméhez (is) vonzódott

Greta Garbótól Anthony Perkinsen át Marlon Brandóig.

Tovább


6.
Saját önéletrajzi írásában pedig nőkkel való kapcsolatáról is szívesen mesélt. Bevallotta például, hogy A vágy villamosa forgatása során nagyon vonzódott Vivien Leigh-hez, akivel ennek ellenére sem kezdett viszonyt, mivel a színésznő férje, Laurence Olivier „olyan kedves fazon”.

Lássuk be, ez nagyon nagylelkű volt tőle!
Vivien Leigh-vel A vágy villamosa forgatásán. Forrás: Archive Photos / Getty Images


7. Marlon Brando nagy rajongója volt az internetnek: élete utolsó éveiben rendszeresen látogatott különféle chatszobákat, ahol gyakran keveredett online vitákba is.

8. Másik hobbija az volt, hogy amatőr rádiósként a szigete mellett elhaladó hajókkal vagy közeli szigeteken lakó ismeretlenekkel beszélgetett, miközben megőrizte inkognitóját. Mike-ként vagy Matin Bumbyként mutatkozott be, és állítólag nagyon hitelesen utánozta a francia, a német és a japán akcentust is.

9. Brando nemcsak az akcentust hozta jól,

folyékonyan beszélt franciául

egyik felesége, a Lázadás a Bountyn forgatásán megismert Francia Polinézia-i Tarita miatt.

Tetiaroa mostanában. Forrás: Alexis Rosenfeld / Getty Images


10. Johnny Deppet tartotta generációja legtehetségesebb színészének. Deppet a Don Juan de Marco forgatásán ismerte meg, ahol barátságot is kötöttek. Ő bátorította például kollégáját, hogy vegyen ő is magának egy tahiti szigetet. A fent említett sziget, a polinéz térségben található Tetiaroa ugyanis Brando saját tulajdona volt. A sztár akkor szeretett bele ebbe a környékbe, amikor a már szintén említett Lázadás a Bountynt forgatta, és a privát kis atoll 1966-tól egészen 2004-ben bekövetkezett haláláig volt a birtokában.

Tetiaroán ma működik egy The Brando nevű környezetbarát hotel, ami 30 luxusbungalóból áll.

 

Nem a Don Juan de Marco Brando és Depp egyetlen közös filmje

Johnny Depp rendezett egy filmet, de sosem láthatjuk

A színész most elmondta, miért nem.

Tovább


(via IMDb)


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.