10+2 érdekesség az Egyedülálló nő megosztanáról

Látszólag csak egy újabb erotikával fűszerezett pszichothriller a 90-es évekből, de Egyedülálló nő megosztaná nagyon is komoly témákat boncolgat - az eredeti címével viszont aligha jöhetne ki napjainkban.

 

Az Egyedülálló nő megosztaná John Lutz magyarul is olvasható, 1990-ben kiadott könyve alapján készült, amely eredeti címe SWF Seeks Same volt. Az angol eredeti cím, a Single White Female ma már nagyon nem lenne politikailag korrekt, hiszen arról van szó, hogy egy egyedülálló FEHÉR nő egy szintén egyedülálló fehér nőt keres lakótársnak.

Bár thrillerről van szó, a 90-es éveknek megfelelően némi erotikus felhanggal, de Barbet Schroeder rendező nagyon komoly témákat is érint. Negatív hősnője, Hedra (Jennifer Jason Leigh) – a név már eleve figyelmeztetés lehetne, hiszen a mitológiai szörnyre, a Hydrára hajaz – kiskorában elvesztette az ikertestvérét, és a túlélők bűntudata gyötri. Ezért is igyekszik mindenben szó szerint mindenben azonosulni új lakótársával, Allisonnal (Bridget Fonda), és ezért sajátítja ki magának a lányt.

 

Forrás: InterCom

 

Mindkét főszereplőnő színészcsemete, ami csak az egyiküknél nyilvánvaló. Bridget Fonda a Fonda színész klán leszármazottja, és a veterán színész, Peter Fonda (Szelíd motorosok) lánya, míg Jennifer Jason Leigh a tragikus végzetű, szörnyű halált halt Vic Morrow lánya. Morrow akkor halt meg, amikor a Homályzóna (1983) egy helikopteres jelenetét vették fel, csakhogy egy pirotechnikai eszköz eltalálta a gép hátsó rotorját, ami rázuhant Morrow-ra és a két gyerekre. A színészt és az egyik gyereket a nagyobbik rotor gyakorlatilag lefejezte, a másik gyereket pedig a géptest nyomta agyon. A két kisgyereket, Renee Chent és My-ca Dinh Le-t ráadásul feketén dolgoztatták, hogy megkerüljék a gyerekszínészekre vonatkozó biztonsági előírásokat. Külön érdekesség, hogy a két színész egymás ellenfelét alakította a Piszkos Mary és őrült Larry (1974) című filmben, vagyis jól ismerték egymást.

Még egy közös vonás van a két színésznőben: mindketten játszottak már egy-egy Quentin Tarantino filmben. Fonda a Jackie Brown-ban (1997) alakította Samuel L. Jackson nem túl okos „szörfös csaját”, míg Leight az Aljas nyolcasban (2015) volt Daisy Domergue, a körözött bűnöző. Egyikük sem „élte meg” a filmben a stáblista elejét.

 

Forrás: InterCom

 

Abban a jelenetben, amikor Jennifer Jason Leigh elcsábítja Bridget Fonda pasiját anélkül, hogy a fiú elsőre rájönne, hogy nem azzal van, akinek gondolja, Leigh még mindig a „sminkben” volt, így a jelenetben Bridget Fonda volt a testdublőre, ami triplacsavar, hiszen ő tényleg az, akire a pasas azt hiszi, hogy az - ha tetszik érteni. Ez volt a jelenet első fele, amikor azt látjuk hátulról, hogy egy nő bebújik az ágyba, de az még az igazi Fonda, a többi résznél már Leigh-t látjuk.

Ahogy Hedy (Leight) egyre inkább elkezd olyanná válni, mint Allison, lehull a lepel a valódi természetéről, az hatalmas lehetőséget nyújt az őt megformáló Jennifer Jason Leigh számára a brillírozásra. Leigh játéka rendkívül széles regisztereket jár be, hiszen a sebezhető, elesett, érzékeny lélek megformálása mellett egy dühöngő pszichopatának is belebújhat a bőrébe.

A filmvégi grandiózus kiborulás pedig olyan elképesztően erősre sikerült, hogy a közönségnek a hideg futkos a hátán az egyszerre szánalmas és fenyegető személyiség folyamatos átalakulásait elnézve.

Ehhez képest ironikus, hogy Bridget Fonda választhatott, hogy Allie vagy Hedy szerepét szeretné eljátszani. Végül Allie szerepe mellett döntött, mondván, az a nagyobb kihívás.

 

Forrás: InterCom

 

Hogy felkészítse színésznőit a végső összecsapásra, Barbet Schroeder rendező mindkét főszereplőnőt beíratta egy-egy önvédelmi tanfolyamra – de nem ugyanarra, nehogy teljesen ugyanolyan mozgássorokat tanuljanak meg. Az eredmény elég látványos lett.

 

 

A film összbevétele 47 922 919 dollár volt, ami elég jó eredmény a 16 milliós költségvetéshez képest, és ehhez még jön az ún. home video bevétel, és az Egyedülálló nő megosztaná nagyon jól ment a VHS eladásoknál és a videókölcsönzőkben – mert régen ilyesmi is volt,

A filmben szerepet "játszik" az Ansonia Hotel, a Paul E. Duboy által tervezett épület, amelyet Manhattan legnagyobb szállodájaként építettek 1899–1904 között. Nagyon sok híres lakója volt, többek között Theodor Dreiser, Arturo Toscanini, Gustav Mahler és mások. 1907-ig az épület tetején egy farm is működött, innen látták el a vendégeket friss tejjel és tojással.

 

Forrás: InterCom

 

Mint a legtöbb régi épületben az Egyesült Államokban, babonából az Ansonia Hotelben sincs 13. emelet, amiben a film játszódik. Az emeletek számozása több jelentben is látszódik.

Teljesen bizarr módon Whoopi Goldberg is jelentkezett Allison szerepére: képzeljük el, ahogy Jennifer Jason Leigh mindent megtesz, hogy pont úgy nézzen ki, mint Whoopi! És akkor még az eredeti címről nem is beszéltünk - lásd fentebb.

 

Forrás: InterCom

 

Mint minden sikeres filmhez, ehhez is készült egy folytatás, de csak félhivatalosan. A csak videón megjelent, a mozikba el sem jutó Egyedülálló nő megosztaná 2.-ben (2005) senki sem tér vissza az eredeti filmből, viszont szinte ugyanaz a történet, csak gyengébben kidolgozva, olyan ismeretlen színésznőkkel a főszerepben, mint Kristen Miller és Allison Lange – utóbbi az őrült lakótárs.

Egyedülálló nő megosztaná 2.

Egyedülálló nő megosztaná 2. - Forrás: Sony Pictures Entertainment
Elindult a 2022-es Sziget fesztivál. Ne maradj le semmiről, kövesd a programajánlónkat és iratkozz fel a YouTube csatornánkra!