14 ország betiltja a Lightyeart az azonos neműek csókjelenete miatt

A Toy Story spinoffját állítólag nem fogják levetíteni a mozik Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Libanonban és Egyiptomban.

Világszerte mostanában fog mozikba kerülni (nálunk például június 16-án) a Pixar új animációs filmje, a Lightyear. 14 országban azonban (köztük Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Libanonban, Egyiptomban, Malajziában és Indonéziában) betiltották a produkciót egy bizonyos rövid jelenet miatt, amelyben egy Alisha nevű leszbikus űrpilóta és a partnere csókolóznak (maga a sztori egyébként a címbéli Buzz Lightyearről, a hős űrhajósról szól, akiről később az ugyanilyen nevű akciófigurát is mintázzák majd a Toy Story világában).

A Disney eredetileg kivágta ezt a csókolózós részt,

de később visszatették, miután a Pixar animátorai nyílt levélben bírálták a céget, amiért „cenzúrázza filmjeiben a nyíltan meleg vonzalmakat”.

Forrás: Fórum Hungary


Az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Médiatanácsa hétfőn, június 13-án a Twitteren jelentette be, hogy a filmet nem engedik levetíteni a mozikban „az ország médiatartalmi normáinak megsértése miatt”. A Variety beszámolója szerint az alkotás bemutatását eredetileg engedélyezték volna az Emírségekben, de az engedélyt végül visszavonták, miután a közösségi médiában megjelent hozzászólások a muszlimok és az iszlám megsértésével vádolták a Lightyeart.

A Variety egy, a malajziai Filmcenzúra Bizottsághoz közel álló forrásra hivatkozva azt is megírta, hogy a testület a film megvágását kérte. A Disney azonban állítólag visszautasította ezt, és inkább kivonatta a filmet a maláj mozikból. A Lightyear így már csak a Disney+ Hotstar szolgáltatáson keresztül lesz elérhető, szülői felügyelettel. Malajzia egyébként korábban betiltotta a Legendás állatok: Dumbledore titkait és az Elton Johnról szóló életrajzi filmet, a Rocket Mant is, mivel azokban meleg kapcsolatra utaló jelenetek szerepelnek.

Jelenleg az is kérdéses még, hogy a filmet Kínában be fogják-e mutatni. A Lightyear producere, Galyn Susman így kommentálta a történteket:

Feltételezem, hogy a film nem fog eljutni Kínába. Tudom, hogy kaptunk kéréseket, hogy vágjunk ki dolgokat, a Disney viszont nem fogja módosítani az anyagot.

Az animációs film június 8-i premierjén adott interjúban Chris Evans, aki Buzz Lightyear eredeti hangját kölcsönzi a filmben, így reagált az azonos neműek csókjelenete körüli felbolydulásra:

Nagyszerű, hogy részesei vagyunk valaminek, ami lépéseket tesz előre a társadalmi befogadás terén, de frusztráló, hogy még mindig vannak olyan helyek, ahol nem ott tartunk, ahol kellene.

Taika Waititi, aki Mo Morrison karakterének a hangját kölcsönzi a filmben, hozzátette: „Reméljük, hogy eljön az az idő, amikor nem is kell erről beszélgetnünk. Megnézhetünk egy filmet úgy, hogy még csak a szemöldökünk sem fog felszaladni, és nem kell azt gondolnunk, hogy »Hű, de furcsa ez«. Ez nem furcsa, ez normális, és ezt normalizálni kellene. Amikor a stúdiók ilyen kis lépéseket tesznek – néha aprónak tűnhetnek, de mégiscsak lépések –, ezek lépések az emberiség és a szeretet normalizálása felé. Igazán sajnálom azokat az országokat, amelyek nem akarják bemutatni ezt a filmet egy ilyen apró, furcsa kis dolog miatt.”


(via NME)