18-as karikát kapott Taika Waititi új filmje, amit máshol 6 évesek is láthatnak

Az egyik szereplő nemi irányultsága lehet az ok.

Az Oscar-díjas új-zélandi filmrendező, Taika Waititi legújabb filmje, A győztes gól meglepő korhatár-besorolást kapott, ugyanis a valós történeteken alapuló sportvígjáték Magyarországon „tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott”. Erre először Zalaba Ferenc hívta fel a figyelmet az X-en (egykori Twitter).

A film középpontjában egy edző áll, aki megpróbál valamiféle életet lehelni az Amerikai Szamoa fociválogatottba, de igazából már azzal megelégszik, ha sikerül egyetlen gólt rúgnia a csapatnak. Mindemellett

A győztes gól bemutatja Jaiyah Saelua történetét is: ő volt az első transznemű, aki világbajnoki selejtező mérkőzésen játszott.

Őt egy nonbináris színész, Kaimana alakítja a filmben.

A győztes gól sehol sem kapott ilyen szigorú korhatár-besorolást, mint Magyarországon:

  • Egyesült Államok: 13 éven felülieknek
  • Brazília: 12 éven felülieknek
  • Anglia: 12 éven felülieknek
  • Svédország: 7 éven felülieknek
  • Finnország: 7 éven felülieknek
  • Hollandia: 6 éven felülieknek
  • Tajvan: bárki megnézheti

A hazai Korhatár Bizottság viszont 18 éven felülieknek ajánlja csak a filmet. A Nemzeti Filmiroda honlapján lévő szabályzat szerint ebbe a kategóriába sorolják azt a filmet, amely

„alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása”.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a Korhatár Bizottság eredetileg 16 karikát javasolt a filmre – ami így is magas lett volna a többi országhoz képest –, de ezt „felsőbb szinten” 18-as besorolásra változtatták.

még több infó a korhatár-besorolásról

10 film, ami a legdurvább korhatár-besorolást kapta

Nem csak a Sikoly VI.-ot nézhetik kizárólag felnőttek.

Tovább
A győztes gól december 21-től látható a magyar mozikban.

(via Magyar Narancs)