30 éve készült az egyik legjobb túlélőfilm, az Életben maradtak

1993-ban mutatták be a még nagyon fiatal Ethan Hawke főszereplésével az 1972-es repülőgép katasztrófa kannibalizmusra kényszerülő túlélőinek történetét feldolgozó Életben maradtakat - aminek a Netflix most készítette el saját változatát.

Tavaly volt 50 éve, hogy egy  repülőgép, fedélzetén egy Chilébe tartó uruguayi főiskolai amatőr rögbicsapattal és kísérőivel lezuhant az Andok hegyláncai között. Bár az utasok és a legénység egy része azonnal szörnyethalt, a többség vérző sebekkel és törött csontokkal túlélte a balesetet, hogy aztán a következő hetekben haljanak bele sérüléseikbe vagy agyonnyomj őket egy lavina, amely a 4000 méter magasan fekvő roncsra zúdult. Mivel a szerencsétlenség után nyolc nappal feladták a kutatást, a kevés élelem pedig hamar elfogyott, a túlélők kénytelenek voltak az elhunytak húsából enni – barátaik, rokonaik testéből.

Forrás: Paramount Pictures

 

Ez mentette meg az életüket – egész pontosan az elinduló 45 ember közül 72 nap után még életben lévő tizenhatét -, valamint vasakaratuk és szervezettségük, illetve annak a két fiatal férfinak a bátorsága, akik a hegyeket minden felszerelés nélkül megmászva végül segítséget hoztak társaiknak. Az „Andok csodáját” pont harminc éve filmesítették meg Életben maradtak (1993) címmel, amelyet a mai napig is az egyik legjobb túlélőfilmnek tartanak. Bár a stáb nem Dél-Amerikában, hanem Kanadában forgatott, a film hitelességét részben garantálta, hogy

az események talán legfontosabb alakja, Nando Parrado jelen volt technikai tanácsadóként.

Őt az ekkor még nagyon fiatal, de a Holt költők társasága (1989) révén már ismert Ethan Hawke alakította, míg a másik „segítséghozót”, Roberto Canessát Josh Hamilton , bár a szerepre meghallgattak egy feltörekvő fiatal színészt, bizonyos Brad Pittet, de pocsékul sikerült a próbafelvétele.

Forrás: Paramount Pictures

 

A történetnek a forgatókönyve egyébként már 1981-ben kész volt, és kézről kézre járt Hollywoodban, de a legtöbb stúdió túl kockázatosnak tartotta a kannibalizmus miatt, illetve, mert Supervivientes de los Andes címmel készült a témában egy csapnivaló 1976-ös mexikói feldolgozás. A Életben maradtak aztán egy furcsa véletlennek köszönhette, hogy megszületett: Frank Marshall rendező pont a filmről beszélgetett az autótelefonján, amikor bevágott elé egy kamion, aminek a lökhárítóján egy matrica díszelgett, amin az állt: „Rugby Players Eat Their Dead” vagyis a „Rögbijátékosok megeszik a halottjaikat”. Marshall ezt sorsszerűnek érezte, és úgy döntött, belevág a dologba. Ami nem volt könnyű vállalás, mivel olyan magasan dolgoztak a a kanadai Sziklás-hegységben, hogy ahhoz, hogy a 150 szereplőt és a stábtagot minden reggel a helyszínre szállítsák, egy öt helikopterből álló flottára volt szükség.

Forrás: Paramount Pictures

 

Időrendben forgattak, ami egy ilyen, nagyobb költségvetésű produkciónál szokatlan gyakorlat. A repülőgép szerencsétlenség – ami valójában három egymás utáni ütközés volt - felvétele kilenc napig tartott. Mivel a díszlet egy hatalmas forgatható csapágyra volt felszerelve, a szereplők többsége tengeribetegség elleni tablettákat szedett, annyit hánykolódtak.

A kritikus jelenetben, amelyben megszületik a végzetes döntés, hogy megeszik a halottakat, a színészek két napig böjtöltek, hogy megértsék, mit érezhettek a valódi túlélők.

Egyébként elsőként a pilótákat ették meg, akik a becsapódáskor haltak meg, ami bizonyos szempontból érthető volt, hiszen az ő mulasztásuk okozta a tragédiát. Amikor a szereplők halottakat esznek, a színészek valójában szárított pulykahúst fogyasztanak – talán ezért reménykedtek a készítők abban, hogy a kedvezőbb, PG-13-as korhatár besorolást, de a minősítés végül az R lett - 17 évnél fiatalabbak csak szülői felügyelettel nézhetik meg -, de főleg a repülőgép szerencsétlenség jelenete miatt, amit túl intenzívnek ítéltek meg.

A történetet egyébként nem más narratálja, mint John Malkovich az egyik túlélő, Carlitos Páez időskori énjeként. A 32 milliós költségvetéssel készült film végül 82 és fél milliót szedett össze, ami remek eredmény volt,

a történet aktualitását pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy újra feldolgozták.

A túlélőtörténetek specialistája, a spanyol Juan Antonio Bayona (Árvaház, A lehetetlen, Szólít a szörny) rendezte az új verziót, ami A hó társadalma címet kapta – ami szó szerinte fordítás, de magyarul nem hangzik túl jól, és állítólag brutálisak az ütközés jelenetei benne. A filmet, amelyben már nem amerikai, hanem „eredeti” uruguayi és argentin színészek, 2024. január 4-én mutatja be a Netflix és ez Spanyolország hivatalos Oscar-nevezése is egyben. Íme az előzetese.