4+10 érdekesség a 40 éves Rendőrakadémiáról

1984 márciusában mutatták be minden idők egyik legnépszerűbb vígjátékát, melyben egy rakás szerencsétlenből tényleg rendőr lesz.

1. A szereplőválogatás

A film, sőt a Rendőrakadémia-filmek egyik legnépszerűbb karaktere a Steve Guttenberg által alakított Carey Mahoney. Guttenberg biztosra ment, hogy övé legyen a szerep: kihasználta, hogy az apja tényleg rendőr a New York-i rendőrségnél, és az ő NYPD-s felsőjében ment meghallgatásra. A szerepre amúgy Bruce Willis is jelentkezett, ám ő csak pár évvel később, 1985-ben futott be A simlis és a szende című sorozattal. A másik népszerű figura Larvell Jones, akit Michael Winslow alakít: őrá valószínűleg azért emlékszik mindenki, mivel a fickó a legkülönfélébb hangokat képes utánozni – de tényleg, amit hallasz, azt nem utólag keverték alá. A rendező, Hugh Wilson teljesen véletlenül akadt rá: Winslow nyitotta meg Count Basie dzsesszzongorista koncertjét.

 

2. A stáblista

Az is sokat jelent egy színész esetében, hogy miként reagál rá a közönség: a Bubba Smith által alakított nagy darab, már-már természetfeletti erővel bíró Moses Hightowert imádták a tesztvetítésen, így a neve rögtön előrébb került a stáblistán és promóciós anyagokban, Steve Guttenberg mögé, az úgynevezett „second billing”-be.

3. A cameo

Magát a rendezőt, Hugh Wilsont is kiszúrhatod a filmben, bár a cameo nem volt szándékos: éjjel fél háromkor vették fel azt a jelenetet, amiben Mahoney vezetni tanítja Hightowert, aki véletlenül belehajt egy előtte álló kocsiba. Az autóból kiszáll a sofőr, és már készül leordítani a fejét Hightowernek, mikor az ablakon behajolva megpillantja, hogy nem biztos, hogy jó ötlet ujjat húzni egy ekkora darab fickóval (lásd a fenti videóban). Na, ezt

a dühös sofőrt alakítja Wilson, de csak azért ugrott be a szerepbe, mert az eredetileg kiszemelt színész részegen szunyókált a lakókocsijában.

 

4. A védjegy

Ha már ennyire népszerű, maradjunk még Hightowernél: a film csúcspontján, amikor a tetőn zajlik a túszmentő akció, a rendező arra kérte Bubba Smith-t, hogy amikor azt mondja: „Meg akarom nézni, hogy intézed el a patkányokat”, nyissa ki jobban a száját, ám a színész erre nem volt hajlandó. Mikor Wilson megkérdezte, hogy miért,

Smith azt mondta, hogy nagy rés van a két metszőfoga közt, és szégyelli.

Erre a rendező megmutatta, hogy ugyan már, neki nagyobb van, ebből Smith bátorságot merített, és megcsinálta a jelenetet nyitott szájjal. A végeredmény egyáltalán nem volt ciki, sőt a rés végül védjegyévé vált.

5. A ruhák

Két érdekesség is a van a ruhákkal kapcsolatban. Az egyik az a sapka, amit a rabló visel, aki elveszi a kadétok pisztolyait a film vége felé: a sapkáján egy Pegazus látható bordó alapon. Ez a brit légierő ejtőernyőseinek a jelvénye. A másik a Leslie Easterbrook által viselt ing. Ő alakítja Debbie Callahant, a kissé maszkulin nőt, így nem csoda, hogy férfiinget hord.

 

6. Az írók

Hugh Wilsont eredetileg a forgatókönyv megírásával bízták meg, de ő csak azzal a feltétellel vállalta, ha ő is rendezheti a filmet. Ami még érdekesebb, hogy a forgatókönyvírásban részt vett az a Pat Proft is, akit elsősorban a ZAZ-trió (Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker) negyedik tagjaként ismerünk, és olyan filmek szkriptjében volt társíró, mint a Nagy durranás 1-2., a Csupasz pisztoly-trilógia és a Tom Hanks főszereplésével készült Legénybúcsú.

Forrás: Warner Bros.

 

7. Az ötlet

Na de mégis kinek jutott eszébe, hogy vígjátékot készítsen egy rendőri kiképzésről, amiben boldog-boldogtalan részt vehet? Valószínűleg sosem gondoltad volna, hogy az űrversenyről szóló 1983-as film Az igazak forgatásán ugrott be Paul Maslansky producernek az öltet, amikor egy csoport rendőrkadét érkezett, hogy statisztáljon az utcai tömegoszlatás felvételéhez. Amikor leszálltak a buszról, Maslanskynek feltűnt, mennyire sokfélék termetre, habitusra és származásra. A kadétok sajnos nem igazán váltak be, eléggé ügyetlenül intézkedtek, nem igazán sikerült távol tartaniuk a bámészkodókat a forgatási helyszíntől. A producer mókásnak találta a történteket, és amikor beszédbe elegyedett a vörös fejjel ordibáló tiszttel – aki próbálta kordában tartani a kadétokat –, kiderült, hogy mindenkit kötelező felvenni az akadémiára. Ez indította be Maslansky fantáziáját, és még aznap este írt egy kétoldalas vázlatot – ebből lett aztán a Rendőrakadémia.

 

8. A nyereség

Ha már szóba került a producer, bármilyen furcsa, Paul Maslansky nem számított a legjobbnak a szakmában, mi több a Rendőakadémia előtt 24 filmet készített, de egyik sem lett igazán sikeres. A már említett Az igazak sem jött be igazán, sőt a The Ladd Company annyit bukott rajta, amennyit a Rendőrakadémián keresett.

Végre nem kell aggódnom a gyerekeim taníttatása miatt”

– mondta Maslansky.

Forrás: Warner Bros.

 

9. A választás

A 2001-ben elhunyt David Graf két forgatókönyv közt őrlődött, mielőtt elvállalta a fegyvermániás Tackleberry szerepét, ugyanis szerepelhetett volna a kritikusok által elismert Versenyfutás a Holddal című filmben is. Végül a Rendőrakadémia mellett döntött, mert azt mondta, világos, melyik film fog pénzt hozni.

 

10. A baki

Feltűnt, hogy a Laverne Hooks-ot alakító Marion Ramsey az utolsó jelenetben, mikor már átvették az oklevelet és együtt vonulnak, mennyivel karcsúbb, mint a film többi részében? Ez azért van, mert a színésznő az egész forgatás alatt egy jelmezt viselt, amitől úgy tűnt, mintha testesebb lenne:

az eredeti elképzelés az volt, hogy majd megmutatják, mennyire lefogyott a kiképzéstől.

Végül azonban ez a jelenet nem került bele a filmbe, viszont a vonulás során már a karcsú Hooks látszik.

11. A siker

Bár vegyes kritikákat kapott, a film

közel 150 millió dollár bevételt hozott világszerte, ráadásul a VHS-kiadás 107 000 példányban kelt el a megjelenés első hetében.

Ez természetesen utat nyitott a folytatásnak, sőt folytatásoknak: az eddigi utolsó, hetedik Rendőrakadémia-filmet az első része után épp 10 évvel, 1994-ben mutatták be Moszkvai küldetés alcímmel.

 

12. A nulla

A Rendőrakadémia azon kevés filmek közé tartozik, amire a meghatározó filmkritikus, Roger Ebert nulla csillagot adott, amit azzal indokolt, hogy

ez egy olyan vígjáték, ami még csak meg sem próbálja megnevettetni a közönséget.

jöhet egy kis kvíz?

Mennyire emlékszel a Rendőrakadémia-filmekre?

Azt hiszed, kívül-belül ismered a kultikus zsaruszériát? Akkor teszteld a tudásod!

Tovább

 

13. A folytatás

Többször is felröppent egy esetleges nyolcadik rész híre (Paul Maslansky amúgy is eredetileg tízet tervezett), de egyelőre nem lett belőle semmi. Eredetileg még a kétezres évek közepére ígérték, aztán 2010-ben ismét megerősítették, ám mindmáig alig tudni róla valamit, csupán egy kezdetleges IMDb-adatlapja van. Ráadásul közben sajnálatos módon a halkszavú Laverne Hooks-ot alakító Marion Ramsey is elhunyt: ő egészen a hatodik részig jelen volt a franchise-ban.

 

14. A szinkron(ok)

A Rendőrakadémiához összesen három szinkron készült, és ezek merőben eltérnek egymástól. Az Internetes Szinkron Adatbázis szerint először 1989-ben szinkronizálták le a filmet a Hajdúfilm megbízásából, a Magyar Szinkron- és Videovállalat műtermeiben. Ezzel vetítette a HBO, és ez került fel a VHS- és DVD-kiadásokra is. 1995-ben a Magyar Televízió megbízásából készült egy új szinkron, az MTV ezzel vetítette a kilencvenes években. Végül az RTL Klub is készített hozzá egy szinkront, abban az időben, amikor előszeretettel szinkronizálták újra a filmeket, ahelyett hogy megvették volna a régi magyar hangot. Többek közt a Coolon, a Film+-on, a Viasat3-on és a RTL-en ezzel a szinkronnal látható. Hogy mi a különbség köztük, azt remekül szemlélteti az alábbi videó:

 

(via IMDb, Readly, ISZDb)