5 akciófilmes klisé, amit fergetegesen parodizálnak az akcióvígjátékok

A fuszeklik fejedelme nemcsak a korábbi Robin Hood-feldolgozásokat nevette ki, de az összes többi kosztümös kalandfilmet is, a Nagy durranás 2. pedig a Rambo és a Kommandó fergeteges paródiája volt.

Az akciófilmek tele vannak klisékkel, ennek ellenére (vagy épp ezért?) a mai napig imádjuk ezt a műfajt. nyaktörő autós üldözések, hatalmas robbanások, monologizáló főgonoszok (akik persze a végén mindig megkapják a megérdemelt büntetésüket), lehetetlen helyzetekbe került hősök (akik a végén azért valahogy mindig megmenekülnek), és így tovább – az akciófilmek mára olyan külön bejáratú filmnyelvet alakítottak ki, ami annyira otthonossá és ismerőssé vált a nézők számára, hogy néha a forgatókönyvíróknak és a rendezőknek egyszerűen nincs más választásuk, mint nyakig merülni ezekbe a toposzokba. Az alábbi listánkban csupa olyan vicces jelenetet mutatunk be (a Ranker.com hasonló összeállítása nyomán), amelyben az akció-vígjátékok pont ezeket az akciófilmes kliséket röhögik ki.

 

1. Dr. Genya életben hagyja Austin Powerst – pedig le is lőhetné!

Az Austin Powers-franchise mindig is a Sean Connery-féle Jams Bond-filmek blődségeit karikírozta, így aztán különösen vicces az a jelenet, amikor Dr. Genya (Mike Myers) elkapja Austin Powerst (szintén Mike Myers), ám ahelyett, hogy azonnal végezne vele, inkább... Megvacsorázik vele, majd egy olyan csapdába ejti ádáz ellenfelét, ahonnan Austin természetesen játszi könnyedséggel elmenekül. Dr. Genya fia, Scott (Seth Green) persze szóvá teszi, hogy neki van egy pisztolya, amivel akár le is lőhetnék Őfelsége titkolt ügynökét, de az apa szokás szerint „csendre inti” gyermekét a maga keresetlen stílusában (ami egyébként az Austin Powers-filmek visszatérő poénforrása).

 

 

2. Két nagymenő zsaru leugrik a tetőről – és meghal

 

Will Ferrell és Mark Wahlberg 2010-es akcióvígjátéka, a Pancser Police egy felejthetetlenül vicces jelenettel nyit, ami az akciófilmek abszurditását figurázza ki. Dwayne Johnson és Samuel L. Jackson (akik nem mellesleg maguk is számos kasszarobbantó akciófilm sztárjai) egy menő nyomozópárost alakítanak, akiket a többi zsaru mind irigyel, hiszen nem félnek semmitől, és mindig szóviccekkel teli lövöldözések közepette kapják el a rosszfiúkat. Ám amikor a két rettenthetetlen akcióhős egy épület tetején üldöz néhány gengsztert, és nagy bátran utánuk ugranak a tetőről, lezuhannak a járdára és ott maradnak a betonon kitört nyakkal... Így hát a kollégáik halála után Will Ferrell és Mark Wahlberg kevésbé menő nyomozópárosának kell folytatnia a nyomozást.

 

 

3. A főhős puszta kézzel töri be az üveget – és kórházban köt ki

 

Shane Black, aki maga is olyan klisékkel teli, kasszarobbantó akciófilmek forgatókönyvírója, mint a Halálos fegyver, Az utolsó cserkész, Az utolsó akcióhős vagy a Vasember 3, a Rendes fickók című, '70-es években játszódó krimijében gyermeki örömmel csinált viccet az akciófilmes műfajból. Az egyik legmókásabb jelenetben például Ryan Gosling, a botcsinálta magándetektív megpróbálja betörni egy ajtó üvegét úgy, hogy az öklét használja, mint minden magára valamit is adó,kemény zsaru és betörő, ám az szilánk felvágja a csuklóját, így hősünk óriási vérveszteséggel, félájultan végzi egy mentőautóban.

 

 

4. A Nagy durranás 2-ben a főhős csak egy marék töltényt vág a rosszfiúkhoz

Charlie Sheen a Nagy durranás - A második pukkban egyértelműen a háborús- és kommandós filmeket parodizálta. Itt aztán az összes kultikus alkotás megkapta a magáét a Rambótól kezdve a Kommandón át az Apokalipszis mostig. Az egyik emlékezetesen röhejes jelenetben, a főhős sorra puffantja le újra és újra a rá támadó rosszfiúkat, de számára ez a feladat egy idő után annyira unalmas és könnyű lesz, hogy egy ponton szó szerint csak fog egy maréknyi töltényt, és az ellenfeleihez vágja, akik ettől mindannyian azonnal a földre zuhannak.

 

 

5. Robin Hood elvágja a csillár kötelét – ami végül rázuhan

A Robin Hood, a fuszeklik fejedelme nemcsak a zajos sikert arató, Kevin Costner-féle Robin Hood, a tolvajok fejedelmét nevette ki, de görbe tükröt tartott az Ivanhoe-tól kezdve A három testőrig az összes többi kosztümös kalandfilmnek és regényfeldolgozásnak is. Az egyik legmókásabb jelenetben a jó Robin (akit ezúttal Cary Elwes alakított) a kardpárbaja során kiszúrja, hogy a rottinnghami bíró katonáinak egy csoportja egy nagy csillár alatt áll, ezért elvágja a rögzítőkötelet, és önelégülten várja az őrök halálát... Csakhogy a csillár végül nem rájuk, hanem egyenesen őrá zuhan!

 

A csillárba gabalyodott Cary Elwes és Dave Chappelle a Robin Hood, a fuszeklik fejedelmében (forrás: 20th Century-Fox/Getty Images)