5 baki, ami után máshogy tekintesz a sci-fik gonosztevőire

Mindig mulatságosak a bakik, de ha egy gonosz karakterrel történik valami nevetséges, utána nehéz komolyan venni.

Vader egymás után kapkodja a sugárvetőket (Star Wars: A Birodalom visszavág)

Minden idők egyik legfélelmetesebb filmes gonosztevője, a kegyetlen és fenséges Darth Vader, akit tisztelet és titokzatosság leng körül. Épp ezért is vicces, amit az egyik próbafelvételen látunk. David Prowse kimért, takarékos gesztusokkal kelti életre Vadert, és épp ilyen elegáns az a mozdulat is, mikor az Erő segítségével magához rántja Han Solo (Harrison Ford) sugárvetőjét. Mindez egy drámai csúcsponton történik, amikor Lando Calrissian (Billy Dee Williams) elárulja Leia Organát (Carrie Fisher) és Hant, és átadja őket Vadernek. Az űrcsempész ekkor próbál fegyver rántani, amit a Sith nagyúr magához ránt. Ezt a pillanatot, mikor Vader elkapja a pisztolyt, jó párszor felvették, és szinte cirkuszi szórakozás ezeket egymás után nézni.

 

Vecna elneveti magát (Stranger Things)

Minden olyan filmben vagy sorozatban, ahol gyerekek is játszanak, általában jóval többet marháskodnak a forgatáson. Nincs ez másként a Netflix népszerű sorozata, a Stranger Things esetében sem, de az egyik baki igazán figyelemre méltó. Vecna volt a negyedik évad rút pofájú antagonistája, akit Jamie Campbell Bower alakított különféle protézisekkel a testén. Elég rémisztő figura, aki tele van keserűséggel és kegyetlenséggel, épp ezért vicces az a pillanat, amikor a színész egy baki következtében elmosolyodik, ami eléggé szokatlan gesztus Vecnától. És persze ez is egy dramaturgiai csúcsponton történik.

 

Ben Linus nem tudja kinyitni az ajtót (Lost - Eltűntek)

Minden idők egyik legnépszerűbb rejtélyközpontú sorozatában számtalan árnyalt karakter megfordul, de az egyik legellentmondásosabb a Michael Emerson által alakított Ben Linus, aki sokáig a széria antagonistája volt. A figura attól volt hideglelősen zseniális, mert egyszerre volt megfontolt és kiismerhetetlen. Ha pedig egy ilyen karakter nem bír el sima ajtóval, az bizony kimondottan vicces. Márpedig ez történik, amikor a 3. évad vége felé Ben elviszi John Locke-ot (Terry O'Quinn) a Mások állítólagos igazi vezetője, Jacob búvóhelyére. Ám, mint a fenti bakiból is látszik, a szereplők egy logisztikai problémával szembesültek, az ajtó ugyanis beragadt. O'Quinn ekkor odaszól, hogy:

„Jacob, nyisd ki az ajtót, ez nem vicces!”

- és akkor mindenki röhögésben tör ki.

még több baki

5 kultikus sci-fi, orbitális bakival

A Csillagok háborújában, A bolygó neve: Halálban és Az ötödik elemben is láthatunk olyan jelenetet, amit eredetileg nem így tervezett a stáb.

Tovább

 

Octopus dokinak nem megy az ivás (Pókember 2.)

Sam Raimi Pókember-trilógiájának legjobb darabja a középső, melyben Alfred Molina alakítja a főgonoszt, Dr. Otto Octavius-t, aki egy félresikerült kísérlet eredményeként összenő a hatalmas fémcsápokkal. Grandiózus gazember, aki sértetten rombol, ám Molina minden pillanatot megragadott a forgatáson, hogy csápokkal a hátán szórakoztassa a stábot. Musicalbetéteket adott elő, de a legviccesebb talán az, amit a bakiparádéban látunk: egy elegánsnak szánt mozdulattal megpróbál whiskeyt inni úgy, hogy az egyik csáppal tarja a szája elé a poharat, ám az újból és újból ráömlik.

 

Ronan, a vádló maga sem érti, mit beszél (A galaxis őrzői)

Egy igazi drámai színész, Lee Pace alakítja a Marvel Moziverzum legmenőbb csapatának első filmjében a főgonoszt. Ronan, a vádló egy igazi megalomán figura, aki minden szövegét olyan meggyőződéssel adja elő, mintha nem volna más igazság a földön. Éppen ezért vicces, amikor Pace kiesik a szerepből: Ronan beszédet tart az űrhajója, a Dark Aster fedélzetén, ám elhangzik egy mondat, amit hiába keresel a végső változatban:

„Ma a hatalom lesz az egyetlen törvény!”

A színész is meglepődik azon, amit mond, dörgedelmes hangja megszelídül, és elgondolkodik: „Várj, ez nem jó, ugye?”

 

(via Looper)