5 bitang jó film, amit béna karakterhalálokkal rontottak el

Jack halála a Titanicban vagy Javert felügyelő öngyilkossága A nyomorultakban mind kiváló példa arra, hogyan lehet pillanatok alatt elveszíteni a nézők bizalmát.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

A halál nem tréfadolog! Ha a vásznon vagy a tévében végig kell néznünk azt, ahogy egy szereplő kileheli a lelkét, az általában könnyekig meghat minket, vagy elgondolkodtat bennünket a saját halandóságunkkal kapcsolatban.

Ezt zúzza porrá nem egy olyan kiváló film, ahol a haláljelenet iszonyatosan béna – ilyenekből szedtünk most össze egy csokorra valót.

 

1. Talia al Ghul halála A sötét lovag - Felemelkedésben

Miután a hatalmas páncélozott járműve lezuhan egy felüljáró széléről, Talia al Ghul (Marion Cotillard) elmond egy tipikus „főgonosz-monológot” (hiszen ő volt a  filmben Bane sidekickje), aztán belehal sérüléseibe.

Úgy viszont kicsit nehéz elhinni, hogy Talia halálosan megsérült, hogy Gordon felügyelő (Gary Oldman), aki ugyanebben a járműben utazott, egy karcolás nélkül megúszta a karambolt.

Talia ráadásul olyan teátrálisan hal meg, mintha Marion Cotillard Gór Nagy Mária Színitanodájában leste volna el a mestersége fortélyait: megrebegteti a szempilláit, majd oldalra dönti a fejét, holott épp most szenvedett el egy brutális közlekedési balesetet.

 

2. Javert halála A nyomorultakban

Victor Hugo halhatatlan regényének 2012-es musicalváltozatában Javert rendőrfelügyelő (Russell Crowe) évekig nyomoz a tolvaj Jean Valjean (Hugh Jackman) után, hogy aztán rájöjjön, Valjean valójában egy rendes fickó. Mivel Javert képtelen összeegyeztetni ezen felfedezését azokkal az elvekkel, amelyekben egész életében hitt, áriázva leveti magát egy hídról. Ennek egy érzelmes pillanatnak kellene lennie, de sajnos nem az. A nézők szerint ugyanis

Javert teste túlságosan valósághűen csapódik a habokba: ahelyett, hogy a folyóba zuhanna, ráesik egy betonkorlátra, közvetlenül a víz felszíne alatt, és hallani lehet, ahogy összetörnek a csontjai.

Ráadásul Russel Crowe közel sem énekel olyan jól ebben a musicalben, mint a többi szereplő, és ez még fájdalmasabbá teszi a búcsújelenetét...

 

3. Charlie halála a Madarak a dobozbanban

Ebben a jelenetben a bekötött szemű Sandra Bullock és a többiek egy szupermarketben húzódnak meg, hogy elmeneküljenek a rejtélyes lények elől, akik megölnek mindenkit, aki megpillantja őkett. Egy kövér férfi megpróbál erőszakkal bejutni az épületbe, és eszelős hangon könyörög a szereplőknek, hogy „nézzék meg a lényeket teljes szépségükben”. Erre Charlie (Lil Rel Howery) hogy megállítsa a mindenkire veszélyt jelentő holdkórost, egy nevetséges önfeláldozó jelenetben lendületből kilöki a fickót az ajtón, ám sajnos odakint reked ő is.

De egész biztosan az volt a legjobb terv, hogy Charlie mindenkit megment a saját halála árán?

Egy jól irányzott rúgással például ki is penderíthette volna a bolondot a bolton kívülre, vagy mondjuk segíthetett volna a többieknek visszanyomni az ajtót...

 

4. Gloria halála az Alkonyattól pirkadatigban

A törvény elől egy mexikói vámpírtanyára menekülő Gekko testvérek, Seth (George Clooney) és Richard (Quentin Tarantino) sok néző számára már a film elején egyből szimpatikusakká válnak. Legalábbis addig, amíg Richard rá nem kényszeríti Gloria nevű túszukat (Brenda Hillhouse) arra, hogy üljön mellé az ágyra... A következő jelenetben Gloriát holtan látjuk, Seth pedig joggal van kiakadva. Richard azt állítja, hogy „nem volt más választása”, mint megölni a túszt, mert megpróbált megszökni – csakhogy a nézők nagyon is jól tudják, mi történt valójában:

az addig szimpatikus csodabogárból hirtelen pszichopata gyilkossá átváltozó férfi megerőszakolta és megölte, ami már egyáltalán nem olyan vicces...

Ráadásul mindez a film egészét aláássa: amikor ugyanis a történet felénél Richard erőszakos halált hal a vámpírok keze által, elvileg ez lesz Seth döntő motivációja arra, hogy a játékidő hátralévő részében feltrancsírozza az összes vérszívót. A nézők viszont valószínűleg egyáltalán nem sajnálták Richardot a korábban történtek fényében...

 

5. Jack halála a Titanicban

Természetesen a Titanic híres-hírhedt ajtón hánykolódós jelenetéről sem feledkeztünk meg!

Aligha kell bemutatni bárkinek is, miről is van szó: a legendás jéghegynek ütköző luxus óceánjáró, a Titanic elsüllyedését követően az egyik túlélő, Jack (Leonardo DiCaprio) meghal, miközben megpróbálja a víz felett tartani a hajón megismert szerelmét, Rose-t (Kate Winslet), holott mindkettőjüknek lett volna hely a rögtönzött tutajon. Hogy lehetett Jack olyan biztos benne, hogy nem volt hely kettejüknek az ajtón? Még csak meg sem nézte. Mintha Jack tudta volna, hogy egy nagy költségvetésű drámában játszik, amely 11 Oscart nyerhet, ha a befejezés elég könnyet csal a nézők szemébe. Az ő áldozata segített Winsletnek Oscar-díjat nyerni, szóval valószínűleg megérte a dolog.