5 film, amely már a legelején elárulja, hogy mi lesz a vége

Nem mindig azért nézünk végig egy filmet, hogy megtudjuk, hogyan végződik a történet: van, hogy az odavezető út sokkal érdekesebb.

Rómeó és Júlia (1996)

Oké, mivel egy klasszikus mű modern adaptációjáról van szó, akár azt is mondhatnánk, hogy persze, tudjuk a végét, ám épp, mivel ez egy rendhagyó Rómeó és Júlia sztori, lehet, hogy nem is úgy végződik, mint Shakespeare-nél. De, igazából úgy végződik, és ezt már a film legelején megtudjuk, ahogy az eredeti műből is, hiszen ott is szerepel a prológus, ami lerántja a leplet a befejezésről. Baz Luhrmann filmje hűen követi Shakespeare szövegét, csak a vizualitása modern, így

a prológus, ami előrevetíti a szerelmesek halálát, ezúttal egy tévébemondó szájából hangzik el,

aki a híreket olvassa épp. Érdekes párhuzam ez a történetmesélés ősi igénye és a hírműsorok szenzációhajhászása közt.

 

Titanic (1997)

Miután Leonardo DiCaprio egy évvel korábban eljátszotta a hősszerelmes Rómeót, ezúttal a legendás luxushajón, a balvégzetű Titanicon találja meg a szerelmet, ami Kate Winslet személyében jön el. Hogy ezt a románcot sem éli túl, azt már a film elején megtudjuk, hiszen az idős Rose-t és egy csapat kutatót látunk, akik a Titanic roncsát térképezik fel a tenger mélyén. Különféle tárgyakat hoznak fel a felszínre, és

mikor a nő megpillantja a róla készült régi portrét, erősen sejthető, hogy a szerelme, Jack nem volt olyan szerencsés, mint ő.

James Cameron filmje afféle modern Rómeó és Júlia, ahol a szerelmesek nem lehetnek egymáséi, de végül csak az egyikük hal meg – nem is a beteljesületlen szerelem, hanem a fagyos víz miatt.

 

Ryan közlegény megmentése (1998)

Minden idők egyik legnépszerűbb második világháborús filmjét természetesen Steven Spielberg rendezte. A Tom Hanks főszereplésével készült Ryan közlegény megmentése tényleg arról szól, ami a címe: hogyan menekítik ki a frontról James Ryant. A film erősen indul: úgy mutatja meg a normandiai partraszállás borzalmát, mintha mi magunk is ott lettünk volna. Ezt látva hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem ezzel a jelenettel kezdődik a Ryan közlegény megmentése.

A film nyitóképsora egy katonai temetőben játszódik, a jelenben,

amikor egy idős férfi meglátogat egy sírt – bár ekkor nincs kimondva, de ha összerakjuk a címet és ezt a jelenetet, akkor nyilvánvaló, hogy itt magát az idős James Ryant látjuk, aki túlélte a háborút. Szóval azt már az elején tudjuk, hogy a küldetés sikerrel járt, hogy milyen áron, az a későbbiekből derül ki.

 

Harcosok klubja (1999)

David Fincher filmje a mozitörténet egyik legnagyobb csattanójával bír, szóval aki nem tudja, milyen fordulatot rejt a Harcosok klubja sztorija, az ezt a pontot inkább ugorja át. A film kifejezetten sokkoló jelenettel indít: a főszereplő és narrátor (Edward Norton) szájába egy pisztolycsövet nyom valaki, és közben értesülünk arról, hogy iszonyatos mennyiségű robbanóanyag fogja két perc múlva letarolni az egész várost. Majd elhangzik a mondat, ami igazából el is árulja a sztori csattanóját:

„Ezt azért tudom, mert Tyler tudja.”

Utólag persze könnyű okoskodni, de kétségtelen, hogy ebben a kijelentésben már ott van, hogy a narrátor és Tyler Durden (Brad Pitt) ugyanaz a személy.

 

Memento (2000)

Egy újabb csattanóra kifuttatott film, szóval ha nem láttad még Christopher Nolan korai filmjét, és nem is akarod tudni, mi a végkifejlete, számodra itt véget ért a cikk, köszönjük, hogy velünk tartottál! Aki már ismeri a sztorit, az tudja, hogy a Memento egy minden ízében szokatlan film: főszereplője, Leonard Shelby (Guy Pearce) anterográd amnéziában szenved, tehát képtelen új információkat, eseményeket megjegyezni, és egyetlen célja, hogy megtalálja és megölje a felesége gyilkosát. A nyitójelenetben egy polaroid képet nézeget, ami alapján úgy tűnik, megtalálta az emberét, akire rá is fogja a fegyvert, tehát a dolog sikerült, csakhogy nem Nolan-filmet néznék, ha csak ennyiről lenne szó. A Memento ugyanis szokatlan dramaturgiai csellel él: szinte a fél filmet fordított kronológiai sorrendben látjuk, tehát

ez nem a film eleje, hanem a vége.

Viszont még így is képes meglepni a későbbiekben.

 

(via Screenrant)