5 film, ami annyira hitvány, hogy még a rendezője is megtagadta

Vannak köztük kifejezetten nagy nevek is.

Egy film bemutatóján általában büszkén áll ki a stáb, kiváltképp a rendező, hogy megmutassa magát, ő áll az alkotás mögött. De mi van, ha a kész produktumot látva, inkább elbujdokolna szégyenében? Öt ilyen filmet szedtünk össze, és a rendezők különféle módszereit, hogy elhatárolódjanak a művüktől.

 

Félelem és vágy (1952)

Az elhatárolódott rendező: Stanley Kubrick

Stanley Kubrick úgy maradt meg az utókor emlékezetben, mint minden idők egyik legzseniálisabb rendezője, akinek egyedi látásmódja utánozhatatlan. Ám ez nem mindig volt így, és ezt maga Kubrick is tudta: első nagyjátékfilmje, a Félelem és vágy egy mindössze egyórás háborús dráma, amiben négy katona az ellenséges vonalak mögött reked. A premier utáni években a film rejtélyes módon eltűnt a forgalomból, és azt rebesgették, hogy Kubrick annyira elégedetlen volt ezzel a korai munkájával („zűrzavaros amatőr filmgyakorlatnak” nevezte), hogy

megsemmisítette az eredeti negatívot,

és eltökélt szándéka volt, hogy felkutasson minden kópiát, amik aztán hasonló sorsra jutottak volna, ám alkotjuk legnagyobb bánatára ez nem sikerült.

 

Woman Wanted (1999)

Az elhatárolódott rendező: Kiefer Sutherland

Kiefer Sutherland többször is megpróbálkozott a rendezéssel, de végül odáig a fajult a dolog, hogy még ő maga sem vállalta, amit létrehozott. A Woman Wanted egy közepes romantikus dráma, melyben Sutherland oldalán Holly Huntert láthatjuk. Az egész nem érdemelne egy szót sem, ha nem írt volna történelmet.

Volt ugyanis egy hivatalos, kitalált álnév, Alan Smithee, amit akkor írtak ki a stáblistára, ha valaki (általában filmrendezők) nem akarták, hogy fel legyen tüntetve a nevük.

Sutherland is élt ezzel a lehetőséggel, és ez volt az utolsó film, amit Alan Smithee „rendezett”, ugyanis a következő évben megszüntették az álnevet.

 

Szupernova (2000)

Az elhatárolódott rendező: Walter Hill

Walter Hill nem a semmiből jött, hiszen olyan filmeket dirigált, mint a 48 óra (1982) és a Vörös zsaru (1988), forgatókönyvíróként pedig részt vett A bolygó neve: Halál (1986) és A végső megoldás: Halál (1992) megírásában. Szóval ideális jelöltnek tűnt egy olyan sci-fi rendezésére, amit úgy lehetne jellemezni, hogy Hellraiser az űrben. Egy rejtélyes segélyhívásra válaszolva a Nightingale 229 nevű űrhajó felvesz egy rejtélyes fiatalembert, minek következtében a fedélzetre titokban feljuttatott idegen lelet galaktikus káosszal fenyeget.

Hill végül Thomas Lee néven került fel a stáblistára,

aminek megvolt az oka. Elmondta, hogy a forgatás felénél megnyesték a költségvetést, és miután hónapok múltán sem sikerült összehoznia egy tisztességes vágást, megelégelte a dolgot, és otthagyta az egészet a francba. Jack Sholdert és Francis Ford Coppolát is felkérték, hogy próbáljon valamit kihozni a filmből, ám még ez sem volt elég: két év késéssel végül moziba küldték, majd hagyták, hogy lassan kiszenvedjen.

 

A Fantasztikus Négyes (2015)

Az elhatárolódott rendező: Josh Trank

Volt már pár filmes verziója a Fantasztikus Négyesnek, de egyik sem volt akkor bukás, mint a 2015-ös reboot. Mondjuk ehhez az is hozzájárult, hogy a rendező, Josh Trank még a premier előtt azzal haknizta körbe a médiát, hogy létezik a filmnek egy nagyszerű változata, de nem az, ami hamarosan a mozikba kerül.

„Egy évvel ezelőtt volt egy fantasztikus verzióm, ami remek kritikákat kapott volna. Valószínűleg, sosem fogják látni. Ez a kőkemény valóság.”

- mondta egy nappal a mozipremier előtt. A 20th Century Fox viszont azt állított, hogy támogatták a rendező minden kreatív ötletét. Trank azóta se hajlandó elismerni a filmográfiája részeként A Fantasztikus Négyest.

 

Accidental Love (2015)

Az elhatárolódott rendező: David O. Russell

Hiába Jake Gyllenhaal és Jessica Biel, ezt a romantikus vígjátékot semmi sem menti. A rendező, David O. Russell kiszállt a projektből, ám a pénzemberek nem akarták veszni hagyni a dolgot, és összetákolták az a förtelmet, ami Accidental Love-ként kelt életre (eredetileg Nailed lett volna a címe). Több tucatszor állt le a forgatás, a stáb és a szereplők többször is beszüntették a munkát, köszönhetően a folytonos pénzügyi problémáknak.

„Én már nem veszek részt projektben, mivel nem nevezhetem a saját filmemnek.”

- mondta Russell. Négy évvel azután, hogy ő kiszállt, kijött a film, aminek stáblistáján a nem létező Stephen Greene szerepel rendezőként és társíróként.

 

(via FarOut)