5 kultfilm, amelyről sosem gondolnád, hogy a valóság ihlette

A Taxisofőr merénylete, vagy Az 50 első randi amnéziás főhősnőjének és az Amerikai botrány szélhámos párjának kálváriája mind megtörtént eseményeken alapul.

1. Taxisofőr

A minden idők egyik legjobb filmjeként ünnepelt Taxisofőr Travis Bickle, a drogdílerekkel és prostituáltakkal találkozgató, depressziós vietnami veterán (Robert De Niro) történetét meséli el, aki megpróbál meggyilkolni egy politikust, miután a nő, akiért rajong, elutasítja.

Scorsese klasszikusa erősen merített Arthur Bremer életéből, aki 1972-ben rálőtt az elnökjelölt George Wallace-ra, miután egy fiatal lány visszautasította.

 

2. A cápa

Steven Spielberg kultfilmje az ismeretlentől való ősi félelmünket használta ki, és egy olyan tengerparti kisvárost mutatott be, amelyet egyetlen gyilkos cápa sorozatos támadásai tettek tönkre. Az elmúlt években a környezetvédők hangsúlyozták, hogy a cápák általában véve nem fenyegetőek, és évente átlagosan mindössze néhány fürdőzőt ölnek meg. A gyilkos fehér cápa története (ami előbb volt regény, és csak utána lett kultfilm) mégis valós halálesetek sorozatán alapult:

1916-ban Jersey Shore-nál két hét alatt négy ember halt meg cápaharapástól, amit máig a valaha történt legfurcsább cápatámadás-sorozatnak tartanak.

Ezt a cápát állítólag úgy fogták ki, hogy az emberi testrészek még az emésztőrendszerében voltak, és a tudósoknak azóta sincs elfogadható válaszuk arra, mi késztette arra az állatot, hogy ennyi embert megtámadjon.

 

3. Rocky

Stallone a saját életéből merítve írta meg az egyik legismertebb filmje forgatókönyvét: a lecsúszott philadelphiai bokszoló, Rock Balboa élete egy csapásra megváltozik, amikor összecsap a nehézsúlyú világbajnokkal, Apollo Creeddel (Carl Weathers). A meccset Rockyn kívül senki sem veszi komolyan, így az első menetben váratlanul a padlóra küldi ellenfelét. Végül pontozással Apollo győz, Rocky azonban mindenkit lehengerel azzal, hogy végig talpon tud maradni a túlságosan magabiztos bajnok ellen. Stallone a saját történetét írta bele a filmbe: a '70-es években nincstelen, mellőzött forgatókönyvírónak és színésznek érezte magát, akiben hiába van meg a tehetség és a bizonyítási vágy, képtelen befutni Hollywoodban.

A film viszont kísértetiesen hasonlított Chuck Wepner és Muhammad Ali 1975-ös meccsére, ahol az esélytelennek tartott Wepner 15 meneten át talpon maradt,

végül az utolsó pillanataiban technikai K.O. miatt vesztett. Ez mindenkit meglepett, mert az előrejelzések szerint három menetet sem bírt volna ki Ali ellen (Chuck Wepner 2003-ban be is perelte Stallonét, és pénzt követelt a Rocky-filmek sikere után, végül Sly peren kívül megegyezett vele).

 

4. Az 50 első randi

Egy könnyed romantikus vígjáték Adam Sandler és Drew Barrymore főszereplésével az utolsó dolog, amitől azt várnánk, hogy igaz történeten alapul.

Pedig így van: az, hogy Drew Barrymore karaktere egy autóbaleset miatt elveszti a memóriáját, így Adam Sandlernek minden nap újból neki kell veselkednie a randiknak, Michelle Philpots életén alapult, aki szintén autóbalesetben szenvedett fejsérülést, és csak 24 órára korlátozódott a memóriája (azóta post-it cetlik garmadája és a mobiltelefonja segítségével éli az életét).

 

5. Amerikai botrány

Ez az 1970-es években játszódó krimi két szélhámos, Irving Rosenfeld (Christian Bale) és Sydney Prosser (Amy Adams) történetét meséli el, akiket egy FBI-ügynök (Bradley Cooper) arra kényszerít, hogy  küzdjék be magukat a maffia felső köreibe, ahol politikusok, bűnözők és beépített ügynökök találkoznak.

A valódi Irvinget Mel Weinbergnek hívták, és őt meg a szeretőjét valójában az FBI bízta meg azzal, hogy buktassanak le nyolc magas rangú választott tisztviselőt, akik kenőpénzeket fogadtak el.

A filmhez hasonlóan Weinberg és az FBI is kidolgozott egy grandiózus átverést, hogy tetten érjék a korrupt politikusokat. Weinberg végül barátságot kötött az egyik tisztviselővel (bár a filmben látottakkal ellentétben az ő vádalkuja már nem segített megvédeni a zavarosban halászó cimboráját).