5 meglepő és mulatságos sztori klasszikus sci-fik forgatásáról

Igazi ufópánik, megtévesztő kamureklám és fegyverkezéssel gyanúsított filmesek.

Gyanús homokjáró a Csillagok háborújában

A Star Wars-sagát elindító Egy új reményben szinte minden, amit a vásznon látunk miniatűr modell volt – néhány kivétellel. A Jawák hatalmas homokjáróját például a filmben látható méretre építették: két emelet magas és összeszerelve kábé 27méter hosszú.

A homokjárót olyan sokáig és olyan nagy erőkkel építették, hogy az felkeltette a líbiai kormány érdeklődését is. A határ túloldaláról ellenőröket küldtek, hogy megállapítsák, nem egy új típusú katonai járművet építenek-e. Amikor az ellenőrök rájöttek, hogy egy filmforgatást látnak, békén hagyták George Lucast és a stábját. Az incidensről készült jelentés magyarázatot adott a történtekre:

Az ügyek akkor jutottak a legmagasabb szintre, amikor Líbia követelte, hogy Tunézia azonnal hagyjon fel egy hatalmas katonai jármű provokatív telepítésével a határ közelében. Kadhafi arra figyelmeztetett, hogy elkerülhetetlen a konfliktus, ha Tunézia nem tesz azonnal eleget a követelésének.


Túl hiteles reklám a Gattacában

A Gattaca című sci-fiben az emberek túlnyomó többségét már laboratóriumban hozzák létre. Az emberi embriók genetikai módosítása azt jelenti, hogy a szülők megválaszthatják gyermekük tulajdonságait, a szemszíntől kezdve a robosztus izmokra való hajlamon át az atletikusság és az IQ növeléséig mindent megváltoztathatnak.

Bármi és minden lehetséges, így a dizájnerbabák a jövő útját jelentik. Ez persze egy osztályalapú társadalmat hoz létre, ahol a természetes úton született embereket előítéletekkel kezelik a genetikai felsőbbrendűek, így ami kívülről tökéletesnek tűnik, belülről messze nem az.

A Sony a film marketingje során érdekes módszert választott: a cég álhirdetéseket készített, amelyekben megkérdezték az embereket, hogy szeretnének-e "megrendelésre készült gyerekeket". A hirdetés annyira valósnak tűnt, hogy több ezren telefonáltak érdeklődni. Ez végül arra késztette az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaságot, hogy megkérje a Sonyt, hogy változtasson a hirdetéseken.


A Star Trek II-nek köszönhetjük a Pixar megszületését

A legtöbb embernek nem jutna eszébe az Űrszekerek II: A Khan bosszúja című filmről a Pixar, de a kettő óhatatlanul összekapcsolódik. Az egyik jelenet arról nevezetes, hogy ez volt az első teljesen kidolgozott CGI-jelenet egy filmben. A terraformáló szekvencia a Genesis projekt természetét részletezi, bemutatva, hogy az eszköz hogyan terraformál egy élettelen bolygót egy buja, élettel teli világgá, amely készen áll a kolonizációra. A jelenetet nem a Pixar, hanem az Industrial Light and Magic speciális effektekkel foglalkozó cég készítette, ennek ellenére van kapcsolat.

A szekvenciát, amely egy valósághű, fraktálisan megelevenedő világot mutat, az ILM reklámportfóliójában használták fel, és ez felkeltette az Apple Computer társalapítójának, Steve Jobsnak a figyelmét. Amikor meglátta a szekvenciát, annyira lenyűgözte, hogy 5 millió dollárt áldozott az ILM számítógépes grafikai részlegének megvásárlására. Ezt átszervezték, és átnevezték Pixarra, így a Pixar nem mellesleg A Khan bosszújának köszönheti a létezését.


Ufópánikot okozott A függetlenség napja

A függetlenség napja egyik jelenetében egy helikoptert programozható fényekkel szerelnek fel, abból a célból, hogy megpróbáljon kommunikálni a világvárosok fölé telepedett óriási idegen űrhajókkal. Az idegenek válaszul elpusztítják a helikoptert.

A film kivételesen jól megtervezett speciális effekteket használt az űrhajók és az általuk okozott pusztítás megjelenítéséhez, de a helikopter egy igazi repülőgép volt, és annyira meggyőzően villogott, hogy pánikot keltett azokban az emberekben, akik meglátták. Roland Emmerich és Dean Devlin a film audiokommentárjában elárulták, hogy kábé 150 ember hívta fel a helyi rendőrséget, és jelentette, hogy UFO-t látott.


Nem a jó kedvtől sugárzott a Tron forgatása

A Tron azzal írta be magát a sci-fi történelembe, hogy szinte teljes egészében a digitálisan megkreált térben játszódott. Ettől még valódi színészek (többek közt Jeff Bridges és Kevin Flynn) szerepelnek benne, akik a valós világbeli jelenetek egy részét a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban vették fel. Ez a helyszín nem volt veszélytelen, ahogyan azt Bruce Boxleitner a The Making of Tron című könyvben elmagyarázta:

Amikor belépünk, ott van ez a hatalmas, vastag ajtó. Ezt éjszaka csinálták, és pont ott, ahol forgattunk, elkerítették, és azt mondták, hogy radioaktív szivárgás történt. Táblák figyelmeztettek, hogy "ne menjen át ezen a kötélen", én meg csodálkozva kérdeztem: "Csak ezen a kötélen? Ez fogja megállítani [a sugárzást]?"

Néhányan nem vették észre a táblát, így a kötél átlépése miatt dekontaminációs lépésekre volt szükség, hogy mindenki biztonságban legyen.

Via: Ranker