5 sunyi utalás a kasszarobbantó sci-fikben, amiket tuti nem szúrtál ki!

A Birodalom visszavág, a Transformers 3 és Az éhezők viadala: A kiválasztott is előre elárulta már jóval a történet vége előtt a finálé nagy fordulatát.

Nagyon népszerűnek bizonyult a héten itt a PORT.hu hasábjain a Senki sem vette észre ezeket a sunyi kis utalásokat a leghíresebb sci-fikben! című cikkünk, ezért közkívánatra itt a folytatása is.

 

1. A Birodalom visszavág

Kétség kívül A Birodalom visszavág minden idők legjobb második része, pedig George Lucas már a legelső Star Wars-filmmel is igencsak betalált. Az 1980-as folytatás mégis sikeresen emelte a téteket, és a filmtörténet egyik legmegdöbbentőbb fordulatához vezetett: Darth Vader Luke igazi apaja!

Akkoriban ez sokként érte a nézőket, hiszen mindenki elhitte Obi-Wan Kenobinak, hogy Vader évekkel ezelőtt megölte Anakint. Lucas azonban (valamint Lawrence Kasdan forgatókönyvíró és Irvin Kirshner rendező) a film során már a nagy finálé előtt is elszórt néhány nyomot Vader valódi kilétével kapcsolatban... A Dagobah bolygó mocsaraiban például Luke egy titokzatos barlangban, egy félig álom, félig valós jelenetben fénykardpárbajt vív Darth Vaderrel – és a végén lefejezi a Sith nagyurat.

Amikor a levágott fej a földre zuhan, a fekete sisakban Luke arca látszódik, amit nemcsak úgy értelmezhetünk, hogy a fiút megkísértette a Sötét Oldal, hanem úgy is, mint egy utalást arra, hogy valójában egy Skywalker van Vader maszkja alatt.

 

2. Eredet

Christopher Nolan 2010-es sci-fijében annyi utalás van, hogy csak ezekkel meg lehetne tölteni egy egész cikket. A lebilincselő „álom az álomban” történet során hőseink mindenféle apró mütyűröket használnak, olyan személyes tárgyakat, amelyek segítségével megállapíthatják, hogy a való világban vannak-e, vagy egy álomban ragadtak. Leonardo DiCaprio karaktere, Dom egy pörgettyűt használ kabalaként – ezt mindenki tudja. Viszont ha jól figyelünk, észrevehetjük azt is, hogy

Dom csak akkor viseli a jegygyűrűjét, amikor az álmokban bóklászik, ami hasznos tipp és jó kapaszkodó lehet azoknak, akik a végső jelenetnél a mai napig nem tudják eldönteni, hogy feldőlt-e a pörgettyű vagy sem...

 

3. Érkezés

Mielőtt a Szárnyas fejvadász 2-vel és a Dűnével világhírre tett volna szert, Denis Villeneuve már megmártózott a sci-fik világában: 2016-ban ugyanis ő rendezte az Érkezés című űrlényinváziós drámát. A filmben szereplő idegeneknek azonban nem áll szándékukban megszállni a Földet, ehelyett egy ajándékot szeretnének adni az emberiségnek: azt a képességet, hogy nem lineárisan is láthatják az időt. Dr. Louise Banks (Amy Adams) felfedezi, hogy a lányáról szóló álmai a távoli jövőből származnak, így olyan események alapján hozhat döntéseket, amelyek még meg sem történtek. Az időutazás így a film legnagyobb csavarja lesz, de ezt Villeneuve már az elején előrevetíti azzal, hogy Louise a történet egy pontján látványosan egy kör alakú folyosón sétál végig, szemben azzal a korábbi jelenettel, ahol egyenesen halad.

A rajongók szerint a rendező ezzel jelezte, hogy a főhősnő már képes „a múltban, a jelenben és a jövőben gondolkodni”, teljesen összehangolódva az idegenek észjárásával.

 

4. Az éhezők viadala: A kiválasztott

Azt mindenki tudja, hogy a Suzanne Collins regényei alapján készült Éhezők viadala-filmek központi konfliktusa az, hogy Jennifer Lawrence karaktere, Katniss Everdeent keresztes háborút hirdet a jövőbeli diktatórikus Amerikában Snow elnök (Donald Sutherland) rémuralma ellen. Csakhogy a történet végére Katniss rájön, hogy addigi pártfogója, a frissen elnökké kikiáltott Alma Coin (Julianne Moore) ugyanolyan tekintélyelvű zsarnok, mint az elődje, ezért a lány likvidálja őt. Utólag persze már könnyen láthatjuk, hogy Coin mennyire megváltozik az események hatására: a diktatúra iránti vonzalmát egyértelműen elárulja ugyanis a ruhája és a frizurája!

Az egyszerű ruhák helyett egyre inkább a Kapitólium többi, előkelő tagjához illő elegáns kosztümöket visel, és a haja egyre fehérebbé válik, míg végül az utolsó jelenetben szinte már pont úgy néz ki, mint a rettegett Snow elnök!

 

5. Transformers 3.

A nagy sci-fi-bolond hírében álló rendező, Michael Bay, valamint Ehren Kruger forgatókönyvíró a Transformers 3-ban egy egész szórakoztató konteót szőtt arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti űrverseny valójában amiatt folyt, hogy melyik nagyhatalom találja meg előbb a Holdon a Sentinel Prime nevű óriásrobotot. Itt kezd egyébként érdekes lenni a dolog, Sentinel Prime eredeti hangját ugyanis a Star Trek Spockja, Leonard Nimoy kölcsönözte – aki egyébként Michael Bay unokatestvérének, Susan Bay-nek volt a férje.

A Transformers 3 így nemcsak hogy többször is kikacsint a Star Trek franchise-ra, de egy ártatlannak tűnő Trekkie-utalással előre elspoilerezi a film végkifejletét is!

Az egyik jelenetben egy Wheelie nevű Autobot megnézi a Star Trek-széria egyik epizódját, és megjegyzi, hogy „ez az a rész, amikor Spock megőrül”. És valóban: az Amok Time című epizódban Spock elvesztette a legendás önuralmát, sőt, még Kirk kapitánnyal is megverekedett egy arénában! Leonard Nimoy karaktere ezután a Transformers 3-ban is „megőrül”: Sentinel Prime ugyanis a gonosz Megatronnal kötött titkos szövetsége miatt az Autobotok ellen fordul, Wheelie megjegyzése tehát lényegében előrevetítette a Star Trek-rajongó Transformers-rajongóknak a harmadik mozifilm „nagy fordulatát”.

 

(via Slashfilm)