5 titok, ami miatt a fél világ imádja az Öt éjjel Freddy pizzázójábant

Itt az újabb példa, hogy készülhet jó horrorfilm videójátékból. A sikerhez persze nem árt, ha Az éhezők viadala franchise egyik sztárját sanyargatják az éjfélkor életre kelő ördögi babák...

Hetek óta mástól sem hangos a filmes és a gémer szaksajtó, mint hogy a magyar mozikban Öt éjjel Freddy pizzázójában címen futó horrorfilm, a Five Nights at Freddy's mekkora kasszasiker. No és persze micsoda fegyvertény, hogy itt van végre egy olyan riogatós franchise, ami nem Freddy Kruegert, Jason Voorheest vagy a Sikoly-filmek álarcos őrültjét rángatja elő sokadszorra is, hanem egy népszerű videójáték-sorozat gyilkos állatfiguráit átvéve szó szerint friss vért pumpál a megemelkedett  ingerküszöbünk miatt ma már egyre inkább kifáradni látszó horror zsánerbe.

Az alábbi cikkünkben megpróbáljuk 5 pontban bemutatni, mi lehet Freddy pizzázója sikerének a titka.

 

1. Megtört az átok: készülhet jó film videójátékból

Régi, becsontosodott toposz filmkritikusi körökben, hogy a gémerek kedvencei egyszerűen nem működnek a filmvásznon és a tévében. Ami valahol persze igaz is, gondoljunk csak a Bob Hoskins-féle Super Mario Bros.-ra, Jean-Claude Van Damme Street Fighterére, Uwe Boll teljes életművére, meg a többi hitvány videójáték-adaptációra az elmúlt 30 évből! Csakhogy ez a trend ma már megfordulni látszik: a Netflix Arcane címmel párját ritkítóan szép animációs sorozatot rittyentett a League of Legendsből (itt írtunk róla), az Uncharted videójátékok filmváltozata sem volt olyan rossz Tom Hollanddal a főszerepben (legalábbis a PORT.hu kritikusa szerint), az HBO pedig a mennybe ment a The Last of Us-sorozattal (itt zengtünk dicshimnuszokat az első évadról).

Így lett a legjobb PlayStation-játékból az év legjobb sorozata

Az HBO idei nagy dobása, a The Last of Us minden gémernek kötelező, de azoknak is kiváló szórakozás, akik arra kíváncsiak, mit lehet még kihozni a Walking Deaddel agyonkoptatott zombiapokalipszis zsánerből.

Tovább

 

Ha nem is társulnak a fentiekhez hasonló szuperlatívuszok az Öt éjjel Freddy pizzázójábanhoz, a számok eléggé magukért beszélnek:

a mindössze 20 millió dollárból leforgatott film ugyanis 2 hét alatt 222 milliót kaszált.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Ráadásul tette mindezt úgy, hogy a forgalmazó, ami ezúttal a patinás Universal Pictures stúdió volt, az amerikai premierrel szinte egy időben mindenki számára elérhetővé tette a Freddyt a saját cégcsoportjába tartozó streaming platformon, a Peacockon is. A kasszarobbantó sikeren persze nincs mit csodálkozni, hiszen ez a film is a Blumhouse Productions terméke, ahol a cég feje, a névadó Jason Blum már több mint 20 éve abból él, hogy nagyon olcsó, de nagyon népszerű horrorokkal mesés bevételekre tesz szert, majd visszaforgatja a pénzt a fillérekből milliókat termelő folytatásokba (lásd: Parajelenségek, Insidous, Jordan Peele horrorjai, a feltámasztott Halloween franchise stb).

 

2. Verhetetlen a film hangulata

De miért zabálja most mindenki popcornként két pofára az Öt éjjel Freddy pizzázójábant, mintha nem lenne holnap? A nézők fele valószínűleg amiatt, amit fentebb is megpendítettünk: ez egy jól ismert gémer franchise, így aki 2014(!) óta nyüstöli a Five Nights at Freddy's-játékokat (akad belőle néhány!), az minden bizonnyal kíváncsi a mozgóképes verzióra is. A nézők másik fele pedig alighanem életében nem hallott még a Freddy-játékok gyilkos állatfiguráiról, de mivel jelenleg a csapból is ez a franchise folyik, kíváncsi lett arra, mit szeretnek annyira az emberek az Öt éjjel Freddy pizzázójábanon (ebbe a csoportba tartozik egyébként jelen sorok írója is).

Az eredeti túlélőhorror típusú játékok egy pofátlanul egyszerű, de mégis frappáns ötletre lettek felfűzve. A játékosok mindig egy biztonsági őrt alakítanak, akinek (nomen est omen) öt éjszakát kell élve átvészelnie a Freddy Fazbear Pizzeriában, ahol a gyerekek szórakoztatására kitalált, izgő-mozgó-ficergő animatronic babák éjfél után valamilyen ördögi módon mindig önálló életre kelnek, hogy az életünkre törjenek. Viszont ha kihúzzuk reggel 6-ig, akkor véget ér az egész hajmeresztő kísértetjárás – ami természetesen a következő éjjelen újrakezdődik. Eleinte csak Freddy a medve, Bonnie, a nyuszi, és Chica, a csirke riogatta a játékosokat (valamint a titokzatos munkaadónk a telefonban), de a galád rémcsalád idővel számos új szörnypofával bővült ki, ahogy egyre sikeresebb lett az egyre több Freddy-játék.

 

 

Szerencsére semennyire sem kell ismerni az eredeti videójátékokat ahhoz, hogy jókat ijedezzünk a filmen, mert a bezárt pizzázóban életre kelő bábuk önmagukban is képesek ránk hozni a frászt!

Ráadásul a helyszín is telitalálat: a neonfényben pompázó családi szórakozóhelyet, ami a '80-as években még virágkorát élte, és tele volt flipperekkel, karos játékgépekkel és gyerekzsivajjal, néhány tragikusan szomorú halálesetet követően azonban bezárták, az Isten is horrorfilmes díszletnek teremtette! Emma Tammi rendező bámulatosan ügyesen népesített be minden szobát és kis zugot elhagyott tárgyakkal és baljós neszekkel, az életre kelt gyilkos szőrmókokon pedig ugyanaz a nagy nevű bábkészítő műhely, a Jim Henson's Creature Shop dolgozott, amelyiknek a Szezám utca, a Mesemondó, a Fantasztikus labirintus és megannyi más kultikus gyerekfilm és -sorozat habszivacs lényeit köszönhetjük. A jeges borzongás és a jó szórakozás tehát már csak emiatt is garantált!

 

 

Azok pedig, akik töviről-hegyire ismerik már az elmúlt közel 20 évben megjelent összes Five Nights at Freddy's-játék eseményeit, valamint képben vannak a franchise világát tovább építő, hivatalos regényekkel, és mellé kenik-vágják a számtalan rajongói konteót, egyenesen imádni fogják a moziváltozatot. Minden második jelenetre jut ugyanis valami rejtett összekacsintás és titkos utalás, ami már most meglebegteti a történet lehetséges folytatásait (erről majd az utolsó pontban bővebben is írunk még).

 

3. Az éhezők viadala sztárja az egyik főszereplő

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában hihetetlen népszerűségének másik fontos komponense alighanem az, hogy az életre kelt állatfigurák elől menekülő éjjeliőr a filmváltozatban nem más, mint Az éhezők viadala franchise emblematikus sztárja, a Peetát alakító Josh Hutcherson. Ő fél életét kamerák előtt élte le, hiszen már a kasszarobbantó regényadaptációk előtt is sokat foglalkoztatott gyerekszínész volt. Hutcherson persze időközben 31 éves lett, és bár megmaradt kölyökképű tinibálványnak, komolyabb szerepeket is rá lehet bízni – itt például kimondottan jól hozza a Mike nevű, alvászavarokkal és gyerekkori traumákkal küzdő éjjeliőrt, aki pótapaként viseli gondját a különc húgának, miután a szüleik meghaltak.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Ez a horrorfilm drámának is simán elmenne, ha nem lennének benne a gyilkos állatfigurák! Nagyon jól adagolja ugyanis a nézőnek Mike múltbéli és jelenlegi tragédiáit, ami miatt bizalmatlanná vált az emberekkel, és ami miatt a legtrógerebb melókat is elvállalja, csak hogy tisztességesen el tudja mindennel látni a szeme fényét, a kiskorú Abbyt (Piper Rubio). Michaelék számos tragédián mentek keresztül, ami miatt zaklatott életű főhősünknek most altatókat kell szednie, és egy habókos „irányított álom”-módszerrel kénytelen kutakodni a saját múltjában, hátha kiderül, miért tűnt el nyomtalanul gyerekkorában a rá bízott öccse egy vidámnak induló családi nyaralás alatt.

Michael tehát a tucathorrorok felejthető főszereplőitől eltérően egy szerethető figura, akiért tud izgulni a néző, és aki pont olyan kérlelhetetlen ellenfele lesz a rémpofáknak, mint a begorombult Ripley az Alienben vagy Laurie a Halloweenben. 

 

4. A Sikoly- és Scooby-Doo-filmek sztárja a másik főszereplő

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában másik nagy aduásza az a Matthew Lillard, aki a '90-es években és a 2000-es évek első felében csupa népszerű produkcióban szerepelt a Sikolytól kezdve a Scooby-Doo-ig, az utóbbi 20 évben azonban nem nagyon láthattuk őt semmiben (hallani is csak a Scooby-Doo-rajzfilmekben lehetett, mert a két mozifilm óta mindig ő kölcsönzi Bozont hangját).

Nagy kár, hogy Lillard az idő múlásával teljesen kikopott Hollywood élvonalbeli sztárjai közül, mert a bizarr és ütődött figurákat mindig is jól alakította,

nem csoda, hogy az Öt éjjel Freddy pizzázójában stábja is egy ilyen szereppel kínálta most meg – de azt most inkább nem spoilereznénk el, hogy pontosan kit is játszik...

 

Forrás: InterCom

 

5. Számtalan Freddy-folytatás és -spinoff készülhet még

Szegény Mike jó párszor megijed a film során (az ütős jump scare jelenetek miatt szívrohamot kapó nézőkkel együtt) attól, hogy a Freddy franchise ijesztő Balloon Boy-figurája a legváratlanabb helyeken bukkan fel – mintha ő is magától mozogna, amikor éjfél után a túlvilági erők játékszere lesz. Nem kevésbé ijesztő az az utalás sem, ami azt sejteti, hogy a bezárt pizzéria egyik leselejtezett animatronic figurája nem más, mint Circus Baby, akinek a tragikus történetét az eredeti videójáték-sorozat ötödik epizódja, a Five Nights at Freddy’s: Sister Location mutatja be.

 

A sztori röviden és velősen: ez a fejezet már nem a Freddy Fazbear's Pizza lassú enyészetté váló, szellemjárta szobáiban játszódott, hanem egy másik helyen, a Circus Baby's Pizza Worldben. Itt a bizarr animatronic babáknak már olyan kifinomult a mozgása, hogy akár a gyerekek kioldozott cipőfűzőjét is be tudják fűzni két szülinapi zsúr és pizzaparti között – a játékos viszont nem éjjeliőrként vigyázza a bezárt éttermet, hanem éjszakás szerelőként javítgatja a színfalak mögötti, kísérteties folyosórendszerekben kúszva-mászva Circus Babyt és a többi attrakciót, hogy a másnapi nyitástól megint tökéletesen működhessenek.

A 2016-os videójáték nagy csavarja az volt, hogy a pizzázók és az animatronic babák atyja a saját halott kislányának szellemét zárta bele ördöngös módon Circus Baby-be,

aki így a sorozat egyik legkedveltebb mellékszereplője lett. Így már nincs is mit csodálkozni azon, hogy maga a rendezőnő, Emma Tammi sem cáfolja azokat a pletykákat, miszerint a nagy sikerre való tekintettel a Blumhouse és a Universal hamarosan rá fogja bízni az első Öt éjjel Freddy pizzázójában spin offot, ami Circus Baby sztoriját fogja mozifilmben elmesélni... Alig várjuk!