50 éves a film, ami legendássá tette Bruce Leet

A sárkány közbelép volt a harcművész utolsó filmje a halála előtt.

Idén ötven éve, hogy egy gyógyszer okozta allergiás reakció következtében (friss kutatások szerint a túlzott folyadékbevitel - hyponatraemia - okozta halálát) 32 évesen elhunyt Bruce Lee, és szintén ötven éve mutatták be azt a filmjét, ami sztárrá avatta őt.

ez is érdekelhet

Közel 50 év után fény derült Bruce Lee rejtélyes halálának okára?

Egy friss orvosi kutatás szerint nagyon leegyszerűsítve a sok víz és gyümölcslé miatt halt meg 1973-ban a legendás harcművész.

Tovább

 

1973. augusztus 17-én került a mozikba Robert Clouse rendező A sárkány közbelép című akciófilmje, amelyben

Lee egy shaolin szerzetest alakít, akit a brit hírszerzés bérel fel, hogy részt vegyen egy harcművészeti versenyen, és felkutasson egy Han (Shih Kien) nevű gengszterfőnököt. A küldetés azonban személyessé válik, amikor Lee megtudja, hogy Han testőre ölte meg a húgát.

A 60-as években Lee az ABC szuperhős-sorozatában alakította Kato-t, a 70-es évek elején pedig több kung-fu filmben is szerepelt (A nagyfőnök, Tomboló ököl, stb.), ám A sárkány közbelép volt az, ami jellegzetes főszerepével globális ikonná tette őt.

Az összes harcjelenetet Lee koreografálta az amerikai és hongkongi koprodukcióban készült filmhez, amelyet Hongkongban forgattak. A színfalak mögött még valódi harcokat is vívott a film statisztáival, amikor kihívták őt.

A sárkány közbelép mindössze egy hónappal Lee tragikus halála után került az amerikai mozikba, és 21 millió dolláros bevételt hozott (ez ma 147 millió dollárt jelent). A filmet 2004-ben felvették a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásába, és a The Guardian és az Observer kritikusai egy 2013-as szavazáson minden idők legjobb harcművészeti filmjének választották.

Ez is érdekelhet

5 dolog, amit nem tudtál az 50 éve elhunyt Bruce Leeről

A jövő hónapban lesz 50 éve, hogy a legendás harcművész rejtélyes körülmények között az életét vesztette. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet róla.

Tovább

 

Lee öccse, Robert Lee így nyilatkozott a testvéréről:

„Olyan erős karizmája volt, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyott mindenkiben, akivel találkozott.”

(via The Hollywood Reporter)