5+5 érdekesség az 55 éves Sam Rockwellről

Hollywood egyik legsokoldalúbb és leginkább alulértékelt színésze, aki megdöbbentő mélységet tud adni a karaktereknek.

1. A teljes név

Sam Rockwell 1968. november 5-én, hajnali 4:07-kor született a kaliforniai Daly Cityben. A teljes neve Samuel Rockwell, ám művésznévként ennek becézett formáját, a Samet használja.

 

2. A debütálás

Az első filmszerepét az 1989-es Halálosztó bohócok című horrorfilmben kapta. A filléres slasher természetesen halloween előtt játszódik, amikor is három szökött elmebeteg lemészárolja egy vándorcirkusz bohócait, majd magukra öltik a jelmezüket. Aztán ebben az ornátusban terrorizálnak három testvért, akik közül egyiket az ekkor 21 éves Sam Rockwell játszik. Bár a film teljesen értékelhetetlen, Rockwell színészi tehetsége már itt is megcsillan.

3. A módszer

Saját elmondása szerint a szövegek tanulását azzal kezdi, hogy monoton hangon felmondja egy diktafonba. Erre azért van szükség, mert

így nem szokik hozzá semmilyen hanglejtéshez,

egészen addig, amíg meg nem találja, hogy milyen egyedi stílusban beszéljen a karaktere.

 

4. Az Alien-ihlet

Nem, ne keresd Rockwellt az Alien-filmekben, igazából ő keresett ott valamit: ihletet az egyik sci-fi karakter megformálásához. Saját bevallása szerint ugyanis a Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés című filmben nyújtott alakításhoz Bill Paxton karakterét használta fel A bolygó neve: Halál című filmből. Tőle kölcsönözte azt a hisztérikus paranoiát, amivel attól retteg, hogy megölik, és az összeomlást, amikor megpillantja a mozgásérzékelőn, hogy közeledik az ellenség.

5. Amikor leforgatták, de kimaradt

Rockwell valójában több filmben játszott, mint amennyit a filmográfiájában találunk (több mint száz film és sorozat szerepel rajta!), ám előfordult, hogy végül kivágták a jeleneteit. A már említett Halálosztó bohócok előtt egy másik bohócos horrorban, a Gyilkos bohócok az űrből című 1988-as komédiában is szerepelt, ám végül a végleges verzióból kivágták. Hasonlóan járt a 2005-ös Bőrnyakúak című filmmel is: ebben is láthattuk volna, de a vágóasztalon végezték a jelenetei. Pedig egyetlen nap alatt felvették őket.

 

6. Amikor kirúgták

A G. I. Jane című filmben is szerepelt volna, ám ebben az esetben még csak nem is forgattak vele, mivel nem volt hajlandó megtanulni búvárkodni az éjszaka közepén:

„Azt nem bántam volna, ha a Bahamákon kell tanulni búvárkodni, de nem akartam ezért hajnali háromkor kelni.”

7. A szinkron

Jellegzetes hangját nem csak a filmjeiben hallhatod, hiszen több animációt és videójátékot is szinkronizált. Például A rosszfiúkban (2022) ő a Farkas eredeti hangja, a G-Force – Rágcsávók (2009) animációs és videójáték változatában is ő szólaltatja meg Darwint, a Trollok a világ körül (2020) című animációs filmben pedig az ő hangján szólal meg Hickory, a jódlis troll, aki country trollnak adja ki magát.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál a Három óriásplakát Ebbing határában című filmről

Martin McDonagh ír-angol drámaíró-rendező a 2017-es Három óriásplakát… óta nem jelentkezett nagyjátékfilmmel. A jó hír viszont, hogy most legalább ezt újranézhetjük a tévében. Ennek örömére tudj meg mindent McDonagh gyönyörű mocsokságáról!

Tovább

 

8. A díjak

Egyike annak a mindössze tizenhárom színésznek, akik ugyanazért az alakításukért megkapták az Oscar-, a Golden Globe-, a BAFTA-, a Critics’ Choice- és a Screen Actors Guild-díjat. Érdekes, hogy ezeket nem egy főszerepért, hanem egy mellékszerepért kapta, mégpedig a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott alakításáért. Martin McDonagh filmjében egy főnökéhez minden körülmények közt hű kisvárosi rendőrt alakít, aki nem riad vissza attól sem, hogy hatalmával visszaélve félholtra verjen másokat, ám végül neki is szembe kell néznie a sorsával. Itt megengedek magamnak egy személyes kitérőt, ami arra is rávilágít, miért kapott ennyi díjat Rockwell ezért a szerepért: attól a jelenettől ugyanis mindmáig a hideg ráz, amikor átmegy a szemközti irodába, ott beveri a képét az egyik dolgozónak, majd kihajítja az ablakon – mindez egyetlen, vágás nélküli, megrázó jelenetben.

9. A színpad

Nem csak a kamerák előtt, a színpadon is otthonosan mozog. De nem csak azért, mert anyai nagymamája, Betty J. Davis drámatanár volt, hiszen maga is színházban kezdte a pályát, és több elismerést is szerzett. 1992 óta a New York-i székhelyű LAByrinth Theatre Company tagja, de Broadway-produkciókban is megfordult már, amikben szintén hatalmas sikert aratott. 2022-ben mutatták be David Mamet drámáját, az American Buffalót, melyért Rockwell-t Tony-díjra jelölték.

 

10. Legközelebb

Jövőre az Argylle: A szuperkém című filmben láthatjuk viszont, amiben a macskaallergiás kémet, Aident alakítja. A Kingsman-filmek rendezője, Matthew Vaughn ismét egy tébolyodott akcióvígjátékkal áll elő, melyben Rockwell ismét a komikus szatirikus oldalát villantja fel, bizonyítva, hogy minden műfajban helyt áll, és bármilyen karaktert képes eljátszani. Ráadásul kifejezetten vonzódik az olyan összetett figurákhoz, akik valamilyen módon tökéletlenek.

+ még 5 apróság

A baleset

Egy autóbalesetben megsérült a keze. Miként egy interjúban mondta:

„Felborítottam egy autót. Azt hiszem, nagyjából ugyanez történt Shia LaBeouffal is, csak az ő keze durvábban megsérült, mint az enyém. Az ujjaim összezúzódtak, de sikerült helyreállítani.”

 

A magánélet

Nem sokat tudunk a magánéletéről, ugyanis nagyon figyel arra, hogy szinte semmi ne derüljön ki róla. Komolyan veszi a privát szféra fogalmát, és a közösségi médiában sem oszt meg semmit magáról. Bár van Instagram-profilja, ezen leginkább a filmjeivel kapcsolatban oszt meg infókat.

 

A tánc

Emlékszel rá, hogy Vasember 2-ben furcsa táncot lejt az Expon? (Ha nem, akkor a mellékelt videón megnézheted.) Elmondása szerint erre azért volt szüksége, hogy belehelyezkedjen a karakterbe.

A pályatársak

Bár szó esett Rockwell díjairól, mégis a pályatársai, akik kifejezetten nagyra tartják, azt mondják, hogy ő jelenleg Hollywood egyik legalulértékeltebb színésze.

 

A jellemzés

A meghatározó filmkritikus, Roger Ebert úgy jellemezte, hogy ő „a furcsaságokért felelős srác”.

 

(via IMDb, Facts.net, Movies.ie)