6 ezredforduló utáni film, amiben eleinte senki sem látta a kasszasikert

Az Avatarról, Az éhezők viadaláról és a Top Gun: Maverickről is tudták, hogy népszerű film lesz, csak nem sejtették, hogy ennyire.

A kasszarobbantó blockbusterek készítése félig-meddig szerencsejáték – gondoljunk csak arra, mekkorát bukott a pénztáraknál Kevin Costnert amúgy nem is olyan rossz Waterworldje. Egy-egy film sikere néha teljesen független attól, hogy hány ismert sztár játszik benne, máskor meg olyan alkotások válnak azonnal világsikerré, amelyekben a rendezőjén kívül nem igazán hisz senki. Az alábbiakban sorra veszünk néhány olyan filmet, amelyek a maguk korában minden várakozást felülmúltak.

 

6. Amerikai mesterlövész (2014)

A pályája elején jobbára csak vígjátékokban vigyorgó Bradley Cooper ezzel a filmmel végérvényesen betonozta a komoly színészi karrierjét, és még Oscar-jelölést is kapott érte. Ez a háborús dráma Chris Kyle azonos című memoárja alapján készült, aki mesterlövészként harcolt az iraki háborúban. Sokak számára még ma is érthetetlen, hogy az Amerikai mesterlövész hogyan tudott világszerte 547 millió dolláros bevételt hozni 58 millió dolláros gyártási költségvetés mellett – a válasz alighanem a rendező személyében, Clint Eastwoodban keresendő.

 

5. Mamma Mia! (2008)

Soha ne becsüld alá az ABBA zenéjének erejét! A 2008-as Mamma Mia! című musicalben Amanda Seyfried mellett olyan sztárok szerepeltek, mint Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth és Stellan Skarsgard. Maga a film közepes kritikákat kapott, de igen látványos kasszasiker lett: világszerte 694 millió dolláros bevételt hozott 52 millió dolláros gyártási költségvetéssel szemben. Ez lett egyébként a világ második legtöbb bevételt hozó musicalje, amit csak a Disney élőszereplős A szépség és a szörnyetege előzte meg.

 

4. Az éhezők viadala (2012)

Jennifer Lawrence-ről túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezzel a 2012-ben bemutatott sci-fi akciófilmmel vált nemzetközi sztárrá. A 2008-as azonos című regényből adaptált film a disztópikus Amerikai Egyesült Államokban játszódik, cselekményének középpontjában pedig Katniss Everdeen, egy elszegényedett körzetből származó tinédzser áll, aki arra kényszerül, hogy részt vegyen az Éhezők Viadala nevű, halálos kimenetelű gladiátorshowban, amit az elnyomó rezsim a televízióban is közvetít. Bár az eredeti regény rajongótábora alapján a producerek nagy reményeket fűztek a filmhez, aligha számított bárki arra, hogy végül ekkora sikert arat. Az éhezők viadala ugyanis világszerte 694 millió dolláros bevételt hozott, és nemcsak beindított egy rendkívül sikeres franchise-t, de sikeresen elhitette a hollywoodi szórakoztatóiparral azt, hogy a képregényfilmek mellett az ifjúsági regények adaptációja a történetmesélés jövője.

 

3. Jégvarázs (2013)

A Disney ebben az animációs filmben szegről-végről Andersen A hókirálynő című művét vette alapul Elza, a jég erejével rendelkező fiatal hercegnő a képességeitől való félelmében remeteségbe vonul, ám így a királysága örök fagyba dermed. A testvére, Anna azonban veszélyes útra indul, hogy visszahozza őt. A kiváló animációnak és a fülbemászó betétdaloknak köszönhetően a Jégvarázs ma már a szórakoztatóipar megkerülhetetlen ékköve: nemcsak 1,2 milliárd dolláros bevételt hozott, de bebizonyította, hogy a Disney-birodalom még mindig igazi csúcsragadozó a szakmában, és megkérdőjelezhetetlenül a hollywoodi tápláléklánc csúcsán áll.

 

2. Top Gun: Maverick (2022)

A világméretű koronavírus-járványt követően eltartott egy ideig, amíg a mozi újra magára talált, és a szórakoztatóipar visszazökkent a régi kerékvágásba. Az, hogy a nézők újra elkezdtek filmszínházakba járni, első sorban az olyan blockbustereknek volt köszönhető, mint a Top Gun: Maverick. A nagypapakorú Tom Cruise látványosan visszatért abba a szerepbe, ami annak idején sztárrá tette, és ezúttal már ő képezte ki a világ legjobbjainak számító Top Gun pilóták új generációját, köztük néhai legjobb barátjának, Goose-nak a fiát is. A Top Gun: Maverick vitathatatlanul a 2022-es esztendő legnagyobb filmje volt. A kritikusok által is elismert akcióorgia ráadásul minden minden várakozást felül múlva világszerte 1,4 milliárd dolláros bevételt hozott össze, megszilárdítva Cruise-t „az utolsó igazi hollywoodi filmsztár” szerepében, aki miatt a közönség igenis hajlandó betódulni a mozikba.

 

1. Avatar (2009)

James Cameront abszolút megérdemelten tartják minden idők egyik legnagyobbrendezőjének, elvégre olyan klasszikusokkal forradalmasította az akciófilmes és a sci-fi zsánereket, mint A bolygó neve: Halál és a Terminátor 1-2. Cameron pályafutásának koronagyémántja azonban egyértelműen a 2009-es Avatar, az a film, ami megdöntött minden korábbi bevételi rekordot, és nagyon rövid idő alatt minden idők legnagyobb kasszasikerét összehozó filmjévé vált a maga (akkor) 2,7 milliárd dollárjával. A tavaly bemutatott Avatar: A víz útja pedig alaposan rácáfolt azokra a huhogókra, akik szerint a kék bőrű na'vik dzsungelharca manapság már senkit sem hoz lázba: ez a film is össze tudott ugyanis hozni egy szerény 2,3 milliárd dolláros bevételt, és megerősítette Cameront abban, hogy továbbra is ő Hollywood királya.

 

(via Collider)