7 dolog, amit talán nem tudtál az Elveszett jelentésről

15 éves az Elveszett jelentés, és most Sofia Coppola egy interjúban emlékszik vissza a forgatásra és arra, milyen nehéz volt becserkészni Bill Murray-t.

1. “A húszas éveimben sok időt töltöttem Tokióban, és szerettem volna filmet forgatni arról, milyen volt ott lenni. Innen indult az egész. Nem sokkal korábban házasodtunk össze, és olyan elszigeteltnek éreztem magam - emlékezett vissza Sofia Coppola, aki a bemutató előtt három évvel ment hozzá Spike Jonze-hoz. - Az életemnek abban a fázisában jártam, amikor egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy jó irányba indulok-e, vagy hogy egyáltalán mit kezdek magammal az egyetem után.”

 

 

2. Az akkor még csak 17 éves Scarlett Johanssont egy megérzésnek köszönhetően kérte fel a főszerepre. “A Manny és Lo című filmben láttam, ahol 12 éves volt, és teljesen beleszerettem. Már akkor mély, reszelős hangja volt, és sokkal érettebbnek tűnt a koránál. Éreztem benne valami pluszt, amivel kitűnt a filmből, és teljesen megfogott. Anélkül is nagyon kifejező tudott lenni, hogy megszólalt volna. Már akkor volt egy megérzésem vele kapcsolatban. Nem lepett meg, amikor később sorban kapta az érdekes szerepeket, de azon mindig elcsodálkozom, milyen fiatal volt még, mikor az Elveszett jelentést forgattuk.”

 

 

3. Mivel Sofia Coppola a másik főszerepet kifejezetten Bill Murray-re írta, el volt szánva arra, hogy vagy vele csinálja meg az Elveszett jelentést, vagy sehogy. “Elég idegölő volt - mondja Coppola, aki csak szóban állapodott meg a színésszel. - Odamentünk a stábbal Tokióba, és elkezdtük költeni a pénzt abban a reményben, hogy majd előbukkan. Nem is értem, hogyan kaphattunk pénzt a forgatásra rendes szerződés nélkül. Előtte egy évig üldöztem Bill Murray-t, és folyamatosan ajánlgattak nekem más színészeket, de elhatároztam, hogy ha nem megy bele, akkor nem csináljuk meg a filmet, és mivel nagyon akartam ezt a filmet, nagyon meg akartam őt találni.”

4. “Rengeteget hozzátett a filmhez” - mondta a rendezőnő Murray-ről, akit a jelenetekben gyakran hagyott improvizálni. Az is a színész fejéből pattant ki, amikor a sushi étteremben Scarlett Johansson sérült lábujjából bizarr japán ételkülönlegességként csinált viccet, és a japán whisky reklám fotózásán is rögtönöznie kellett, mivel még ő sem tudta előre, hogy pontosan milyen helyzet vár rá a jelenetben. Öltönyt pedig azért is húztak rá, mert pont az ellenkezője volt rá a jellemző a filmjeiben.

5. A kétezres évek egyik legmenőbb filmzenéje lett az Elveszett jelentés mixtape. A rendezőnő ezeket a számokat hallgatta, amíg a forgatókönyvet írta, és ezek határozták meg a film alaphangulatát.

 

 

6. “Nem számítottam rá, hogy ilyen sok embert megérint a film - mondja utólag Coppola. - Meglepett a népszerűsége, mert úgy éreztem, hogy ez egy kicsit önző és nagyon személyes film. Még most is nagyon jó érzés, ha valaki odajön hozzám, és elmondja, mennyire megfogta, hiszen én csak azt vittem filmre, amit akkoriban éreztem. Viszont mindig nagyon ijesztő ennyire személyes filmet készíteni, mert az ember nagyon sokat beletesz saját magából.”

7. Az Elveszett jelentés végén Bill Murray valamit belesúg Scarlett Johansson fülébe, de a közönség nem hallhatja, hogy pontosan mit. “A forgatás után akartam kitalálni, mit mond, de aztán sosem fogalmaztam ezt meg. Ez egy olyan dolog, ami tényleg kettejük között maradt, valami, amivel elismerik, hogy mindkettőjükre nagy hatással volt az együtt töltött idő, és már más fejjel térnek vissza a saját életükbe. Nagyon gyakran megkérdezik tőlem, hogy mit mondhattak egymásnak, de nekem Bill Murray válasza tetszik, aki azt szokta mondani, hogy ez olyan dolog, mintha két szerető magánügye volna.”

 

 

 

A gifek forrása a GIPHY. Az eredeti interjú a Little  White Lies-on jelent meg.