7 híres sci-fi, amelyből kitöröltek jeleneteket

Ki gondolta volna, hogy a 2001: Űrodüsszeiában is van sallang, vagy hogy A légy lehetett volna még brutálisabb is?

A sci-fi rendezőknek különösen ügyelniük kell arra, hogy a nézőket soha ne terheljék vagy zavarják össze túl sok információval. A speciális effektek további gondot jelentenek, és a költségvetés túllépése is reális veszély. Ez gyakran vezet ahhoz, hogy a forgatókönyveket átdolgozzák, és a jeleneteket újraforgatják, hogy az információk világosabban áramoljanak. Néha egész jeleneteket távolítanak el idő- vagy pénzügyi korlátok miatt. Az alábbi összeállításban többek közt ilyen esetekre mutatunk példákat.

Halálhajó – Alternatív verzió egy erdélyi sóbányából

Még a legjobb filmekből is kivesznek jeleneteket a premier előtt, de a Halálhajó esetében létezett egy teljesen más vágat is, amely elveszett az idők során. A filmnek ez a változata állítólag több mint két teljes órán át tart - szemben a mozikba került 95 perces változattal -, és sokkal több véres jelenetet tartalmaz. A stúdió azonban nem érezte úgy, hogy a felvételeket érdemes lenne megőrizni, és nagy részük soha nem látott napvilágot.

Van néhány kivágott momentum, amiről tudunk, például az, amikor Miller kapitány (Laurence Fishburne) egy kilazult fogat fedez fel a folyosón - nyilvánvalóan a legénység egy korábbi tagjának maradványait. A törölt pillanatok többsége azonban a meglévő jelenetek kibővített változata volt, amelyek sokkal borzalmasabbak voltak annál, mint amit a stúdió vagy a tesztközönség el tudott volna viselni. Ezek közül néhány megmaradt - a pletykák szerint a filmes dobozra egy régi erdélyi sóbányában bukkantak rá -, és végül nyers, befejezetlen formában kerültek fel egy későbbi DVD-kiadásra. Nem minden törölt jelenetet sikerült azonban helyreállítani, mivel az újonnan felfedezett film rossz állapotban volt.


A légy - A páviánmacska színre lép

David Cronenberg, a testhorror elsőszámú mestere 1987-ben azt a feladatot kapta, hogy aktualizálja a '50-es évek B-filmjét, A legyet. Jeff Goldblummal a címszerepben Cronenberg megalkotta a valaha készült egyik legbizarabb mainstream sci-fi filmet, amit még még nehezebb lett volna megemészteni, ha nem vágnak ki belőle egy jelenetet.

A jelenet azután játszódik, hogy Seth Brundle tudós elkezdte átalakulását. Brundle azt hiszi, hogy megtalálta a megoldást, és egy páviánon és egy macskán próbálja ki a kísérleti eljárást. Ez azonban szörnyen rosszul sül el. Az eljárás véletlenül összemixeli a két állatot, és Brundle kénytelen agyonverni a teremtményt, hogy megkímélje saját létezésének kínjaitól.

A jelenet állítólag az első brit vetítések idén még benne volt a filmben, a mozilátogatók azonban annyira elborzadtak, hogy a stúdió úgy döntött, ki kell vágni a végső verzióból. Csak a film 20. évfordulóján került elő újra, ezúttal egy deluxe Blu-ray kiadványon.

A 80 éves Cronenberg 8 legzavarbaejtőbb pillanata

Így értelmezi a valóságot a testhorror pápája.

Tovább

 


A Vasember – A jelenet, ami olyan rossz, hogy megnézni sem szabad

A Marvel Moziverzumban végtelenül sok remek törölt jelenet van, és a legtöbbjüket így vagy úgy, de hasznosítják, például a Blu-ray kiadványokon. Ennek ellenére a 2008-as Vasember esetében van néhány olyan törölt jelenet, amely soha nem fog megjelenni - legalábbis ha Kevin Feige-n múlik.

A Screen Rantnek adott interjújában Jeremy Latcham, a Marvel executive producere elárulta, hogy vannak olyan törölt jelenetek, amelyeket annyira szörnyűnek ítéltek, hogy soha nem fogják nyilvánosságra hozni. Az egyikben Tony Stark (Robert Downey Jr.) besegít a házimunkába az egyik börtönőrnek. Látszólag ő is mos, de a gyakorlatban kilopja az alkatrészeket a mosógépből, hogy megépítse az első páncélruháját.

A jelenet annyira rosszul sikerült, hogy a stúdiófőnök Feige soha nem akarja megmutatni, mondván, ha az emberek látják, hogyan mosnak a filmben, „akkor tudni fogják, hogy fogalmunk sem volt, mit csinálunk.”


Csillagközi invázió - Nem kell a romantika


Paul Verhoeven 1997-es akció- sci-fi klasszikusát bizonyos szempontból romantikusnak is nevezhetnénk. A szerelmi négyes Rico (Casper Van Dien), Carmen (Denise Richards), Zander (Patrick Muldoon) és Dizzy (Dina Meyer) között már a film elején nagy hangsúlyt kap. Ha a rendezőn múlik, a romantikus aspektus még nagyobb hangsúlyt kap, végül a nagy részét mégis törölni kellett, miután a tesztközönség nem reagált jól a mellékszálra.

A kivágott jelenetek között szerepel például az, amikor Carmen visszautasítja Rico szexuális közeledését, és egy búcsú, ahol világossá válik, hogy kapcsolatuk némileg tiltott. Egy későbbi jelenetben, a Klendathu elleni támadást követően Zander azt mondja Carmennek, hogy szereti őt, ami segít megerősíteni a kapcsolatukat oly módon, ahogyan a végső verzióban ez nem történik meg. 

Az utolsó törölt jelenet közvetlenül a film végén következik. Korábban láttuk Dizzy és Zander halálát, és néhány rajongó talán elgondolkodott azon, hogy ez mit jelent Johnny és Carmen kapcsolatára nézve. Nos, ez a jelenet választ ad erre a kérdésre, és megmutatja a párost, amint szenvedélyes csókot váltanak egymással, közvetlenül a stáblista lepergése előtt.


Robotzsaru - Kétszeres sírlátogatás

Szintén Paul Verhoeven rendezése az 1987-es Robotzsaru, amely a rajongók szerint a tökéletes '80-as évekbeli akciófilm, amelyben egyetlen pillanat üresjárat sincs. Ez a tökéletesség annak köszönhető, hogy az eredeti forgatókönyvből kivágtak néhány pillanatot, és ezek közül az egyikben a hős zsaru visszatér saját sírjának helyszínére.

A jelenetet soha nem forgatták le, de a regényváltozatban és a Marvel Comics adaptációjában is szerepelt. És amikor eljött az ideje a folytatásnak, a Robotzsaru 2-nek, Irvin Kershner rendező úgy döntött, hogy a jelenetet megvalósítja. Ezúttal leforgatták, és úgy tervezték, hogy része legyen egy korai, az első film végéről átvett pillanatnak, amelyben a Robotzsaru felvállalja Alex Murphy személyazonosságát. De hiába adtak bele mindent Kershnerék, a temetői látogatás ismét a vágószoba padlóján kötött ki.


2001: Űrodüsszeia – Láthatatlan jelenetek

A legendás Stanley Kubrick által rendezett 2001: Űrodüsszeia a sci-fi műfaj egyik legmeghatározóbb alkotása. Az alig két és fél órás játékidő miatt nem gondolnánk, hogy ebből az úttörő klasszikusból töröltek is jeleneteket, pedig így történt.

Évek óta tartják magukat a pletykák arról, hogy Kubrick mintegy 20 percet vágott ki a filmből, és végül megerősítést nyert, amikor a film tekercsei – a Halálhajóhoz hasonlóan - egy sóbányából (amely a filmtekercsek gyakori tárolási helye a természet adta száraz és hűvös, elszigetelt környezet miatt) kerültek elő. Ezek a jelenetek nem éppen a legmeghatározóbb cselekménypontok, de arra szolgálnak, hogy a filmben látott Jupiter-misszió néhány finomabb részletét kibővítsék. 

A felvételek között szerepelnek olyan hosszabb jelenetek is, amelyekben Frank Poole űrhajós (Gary Lockwood) kocog, valamint a nyitófilm egy alternatív változata, amelyben majmok dobálják a csontokat a monolit mellett. Az egyik törölt jelenetben HAL 9000 nem sokkal Poole halála előtt megszakította a Discovery és Poole kapszulája közötti rádiókapcsolatot, ami egy kicsit értelmesebbé teszi a Dave Bowman (Keir Dullea) és HAL közötti későbbi szóváltást.


Az ötödik elem - Szemétségek

A 23. században játszódó sci-fi egyik legnagyobb erőssége a meggyőző látványvilág volt, amely egy zord, de magával ragadó jövőbeli világot teremtett.

A filmből egy törölt jelenet még inkább hozzájárult volna ahhoz, hogy a világot valóban valóságosnak érezzük. Ez akkor játszódik, amikor Dallas éppen Leeloot és Cornelius szerzetest (Ian Holm) szállítja a repülőtérre. Ott találkoztak volna egy csoport idegen szemétgyűjtővel, akik sztrájkolnak, és összecsapnak a helyi rendőrséggel. A kész filmben még mindig vannak nyomai ennek a jelenetnek, hiszen maga a reptér tele van halmokban álló szeméttel, amit soha nem magyaráznak meg kellőképpen - a reptéri utaskísérő csak röviden kér elnézést a "rendetlenségért".

A film 4K UHD Blu-ray lemezén van egy werkfilm, amely ezt az elveszett pillanatot örökíti meg.

Via: Looper