7 ok, amiért még mindig imádjuk a Gilbert Grape-et

25 éves a film, amiben Leonardo DiCaprio imádnivaló fogyatékos fiúként tette próbára Johnny Deppet, de ennyi idő elteltével is úgy emlékszünk vissza a szereplőkre, mint régi ismerősökre.

1. Bár Leonardo DiCaprio egy fogyatékos fiút játszik, aki apa nélkül tengődik egy szétesett, csóró családban az Isten háta mögött, a film mégsem facsarja ki az ember lelkét és mossa fel vele a padlót. A karakterek mind szeretnivalóak, a maguk módján boldogok, és a legszívmelengetőbb része a DiCaprio és a bátyját játszó Johnny Depp közötti szeretetteljes kapcsolat.


2. Leonardo DiCaprióra sokan csak a Titanic után kapták fel a fejüket, de a Gilbert Grape és a Robert De Niróval forgatott Ez a fiúk sorsa alapozta meg a karrierjét. Már ekkor megkapta az első Oscar-jelölését, és ebben a filmben figyelt fel rá Martin Scorsese, akivel később olyan mesterműveket forgattak, mint a New York Bandái, A Wall Street farkasa és a szétdíjazott A tégla. Ezekben még sokáig ugyanolyan kis kölyökképű maradt, mint a kilencvenes években, amikor ő volt az amerikai függetlenfilmek ifjú titánja.

 



3. Ebbe a korba visz minket vissza a Gilbert Grape, és ki ne szeretne a kilencvenes évekre nosztalgiázni, amikor 25 évvel fiatalabb volt, és még nem a lecsúszott Johnny Depp kínos ügyeivel voltak tele a bulvárlapok?


 

4. Johnny Depp már az Ollókezű Edward után bújt az álmodozó Gilbert Grape bőrébe, aki elmenne a poros kisvárosból, ahol nincs jövője, de a családja miatt nem teheti. A kilencvenes években még rengeteg, olyan érdekes filmben játszott, mint az Ed Wood, a Halott ember és a Félelem és reszketés Las Vegasban, és csak később, a Karib-tenger kalózai után kezdte el veszélyesen ismételni önmagát, és ragadt bele ugyanabba a szerepbe. A Gilbert Grape-ben még a fénykora előtt láthatjuk a legjobb formájában.

 



5. Ebben a filmben majdnem mindenki benne van, aki a kilencvenes évek amerikai függetlenfilmjeiben számított, Juliette Lewis is felbukkan átutazóként, és egy hét kényszerpihenőt tart a városban, miután elromlik a lakókocsijuk. Ez pont arra elég, hogy kicsit kizökkentse a megszokott hétköznapokból a szereplőket, de közben azt is érzékeltesse, micsoda csapdahelyzetben van Gilbert Grape, és imádnivaló fura lányként újra elrabolja az ember szívét.

 

 

6. A Gilbert Grape egyetlen igazán boldogtalan szereplője a túlsúlyos édesanya, akinek a sorsa egy olyan problémát mutat be, ami azóta egyre több embert érint. Nem kell többszáz kilósnak lenni ahhoz, hogy az ember együttérezzen vele, és az, ahogy a város többi lakója viszonyul hozzá, nagyon érzékletesen megmutatja, milyen fájdalmakat tud okozni, ha nem tiszteljük a másikban az embert. Az anyát alakító Darlene Cates tavaly márciusban hunyt el, és DiCaprió akkor ezt írta róla:  „Darlene volt a legnagyszerűbb anya, és megtiszteltetés, hogy mellette játszhattam. Kedvessége és hihetetlen tehetsége emlékeinkben örökké élni fog bennünk, akik ismertük őt."

 

7. A filmet jegyző Lasse Hallström a szívmelengető filmek specialistája, ő rendezte többek között a Csokoládét, Az élet ízeit, a Hacsi - A leghűségesebb barátot és a Kutyasors című svéd ifjúsági filmet, de valahogy a Gilbert Grape-pel sikerült legjobban eltalálnia az egyensúlyt. Így a végeredmény nem lett sem túl édes, sem túl keserű, viszont még 25 évvel később is úgy emlékszünk vissza a szereplőire, mint régi ismerősökre.