7 sebesülés, amit az akcióhősök valahogy túléltek

Ilyen nincs, és mégis van.

Akciófilmekre általában nem azért ülünk be, hogy reális dolgokat lássunk, de néha azért így is sikerült meglepődni azon, hogy mi mindent élnek túl különösebb sérülés nélkül a főszereplők. Íme egy válogatás a teljesség igénye nélkül.

 
7. A fejbe lőtt menyasszony - Kill Bill (2003)

Forrás: Best Hollywood

 

Quentin Tarantino Kill Billje azzal kezdődik, hogy a menyasszony (Uma Thurman) véresen és reszketve fekszik egy esküvői kápolna padlóján, és a bosszúszomjas Bill (David Carradine) közvetlen közelről golyót ereszt a fejébe. Természetesen egyetlen film sem kezdődhet a főszereplő halálával (kivéve, ha flashforwardról van szó, vagy a túlvilágon játszódik a sztori), így a menyasszony túléli a fejlövést, és négy évvel később felébred a kómából, hogy bosszút álljon Billen és csapatán. Bár a való életben is vannak olyan esetek, amikor az emberek túlélték a fejlövéseket, ezek rendkívül ritkák, és a Menyasszony túlélése is inkább csodaszámba megy.

6. John Wick lezuhan a lépcsőn - John Wick: 4. (2023)

A Baba Yaga a John Wick: 4. harmadik felvonásában epikus verekedések, esések, lövöldözések és mozgó autókkal való ütközések sorozatát éli túl, hogy eljusson a Felső Kör hajnali párbajára. Miután azonban feljutott a párizsi Rue Foyatier lépcsőházának tetejére, Johnt szó szerint visszarúgja a Felső Kör végrehajtója, Chidi (Marko Zaror), aki lefelé menet még egy utcai lámpának is nekidobja. Bár Wicknek sikerül barátja, Caine (Donnie Yen) segítségével visszaküzdenie magát a csúcsra, az, hogy túlél egy ilyen brutális zuhanást, egyszerűen hihetetlen.

5. Rama kiugrik a lakás ablakából - A rajtaütés (2011)

Gareth Evans által rendezett A rajtaütésben egy csapat jakartai zsaru megszáll egy bűnözőkkel teli komplexumot, ahol az életükért kell harcolniuk az épület lakóival szemben. Amikor Rama (Iko Uwais) látszólag sarokba szorítva találja magát, és újabb gyilkosok közelednek felé, Dugovics Titusz módjára magával ránt egy másik rosszfiút, aminek következtében mindketten több emeletet zuhannak ki az ablakon, és az alatta lévő erkélyre esnek. Rama vagy nagyon gyorsan gondolkodik, vagy nagyon szerencsés, mert ha csak pár centit téved, akkor halálra zúzza magát.


4. John Wick zuhanása a Continentálból - John Wick 3. (2019)

A New York-i Continentalban vívott epikus csata után a John Wick-széria 3. része azzal zárul, hogy Winston (Ian McShane) rálő John Wickre (Keanu Reeves), ami után kedvenc bérgyilkosunk öt emeletet zuhan a Continental tetejéről az utcára. John a zuhanás során még egy napellenzőnek és egy erkélynek is nekicsapódik, hogy aztán túlélje, és a John Wick: 4.-ben bosszút álljon. Mivel a Continental tetejéről való lezuhanás az esetek 99 százalékában egészen biztosan végzetes lenne, a Baba Yaga valóban méltó a legendájához, mint egy (szinte?) legyőzhetetlen bérgyilkos.


3. Chev Chelios halála – Felpörögve (2006)

A 2006-os Felpörögvében Jason Statham Chev Chelios szerepében az idővel versenyt futva próbálja megtalálni a neki beadott méreg ellenszerét, amelynek hatása annál lassabb, minél magasabb az adrenalinszintje. A film azzal ér véget, hogy Chev egy helikopterről Los Angeles utcáira zuhan, és gyorsan felhívja barátnőjét, Eve-et (Amy Smart), mielőtt egy autóra zuhan és a járdára csapódik. A Felpörögve-franchise azonban a videójátékok szabályai szerint működik, és Chevnek a 2009-es Crank 2. - Magasfeszültségben már kutyabaja – leszámítva, hogy a szó szoros értelmében ellopják a szívét.


2. Jackie Chan A nagy balhéban (1983)

A sok halálmegvető mutatványa közül Chan ebben a hongkongi akcióvígjátékban mutatta be az egyik legfélelmetesebbet. A nagy balhéval Harold Lloyd és Buster Keaton kultfilmjei előtt tisztelgett, amikor egy toronyórába kapaszkodott, majd leesett, és beszakítva két ponyvatetőt a földre zuhant. Ezt a mutatványt kétszer hajtotta végre a forgatáson – az első alkalommal még sértetlenül megúszta, a másodiknak a felvételekor azonban beverte a fejét, és gerincsérülést szenvedett. Érdekesség, hogy mind a két verzió belekerült a filmbe, ami egyébként Chan-filmjeinél nem szokatlan, lásd a lista első helyezettjét.

1. Jackie Chan rúdcsúszása – Rendőrsztori (1985)



Jackie Chan filmjének csúcspontja a bevásárlóközpontban zajló harc, amely egy szó szerint felvillanyozó mutatványban csúcsosodik ki: Chan karaktere, Chan Ka-kui egy villanykörtékkel körbetekert rúdon csúszik lefelé, hogy elérje a földszinten lévő ellenségeit. Az izzók pattogása miatt teljesen valóságosnak tűnik a mutatvány, mert az is volt, és ennek következtében Chan kificamodott medencecsontot és súlyos égési sérüléseket szenvedett a kezén. Ennek ellenére a főhős pillanatokkal később képes elkapni és megverni a gonosztevő Koot, ami egészen elképesztő teljesítmény egy ilyen esés után.

Via: ScreenRant