7 sztár, aki ingyen dolgozott egy-egy ismert filmen

Beyoncé, Jennifer Lopez, Bruce Willis és mások is lemondtak az álomgázsiról. Volt, aki a film költségein akart így faragni, mások eljótékonykodták a teljes fizetésüket.

Jennifer Lopez

A Wall Street pillangói egy csapat New York-i sztriptíztáncosnőről szól, akik pénzt lopnak a bárjukat meglátogató brókerektől és igazgatóktól. A film igen neves szereplőgárdát vonultatott fel: láthattuk benne Constance Wut, Julia Stilest, Lizzót, Cardi B-t és

Jennifer Lopezt is, aki Ramona Vega szerepéért egyetlen centet sem kapott – színészként legalábbis Producerként ugyanis valószínűleg neki is járt részesedés a film bevételéből.

Forrás: Freeman Film

 

George Clooney

A 2005-ös Jó estét, jó szerencsét! a CBS legendás riportere, Edward R. Murrow (David Strathairn) és a producer Fred W. Friendly (George Clooney) '50-es évekbeli hírműsorát mutatta be, ahol rendre bírálták a kommunistaellenes amerikai politikusoat, különösen a híres-hírhedt Joseph McCarthy szenátort. Az igaz történeten alapuló film a média felelősségére összpontosít, és arra, hogy mi történik, amikor az amerikai újságírók összeütközésbe kerülnek az amerikai kormány politikájával. A Jó estét, jó szerencsét! mindössze 7 millió dollárból készült, így a költségek alacsonyan tartása érdekében George Clooney a saját sztárgázsiját is beáldozta.

Mindössze 3 dollárt fizetett magának: egyet a szerepéért, egyet a rendezésért és egyet a forgatókönyv megírásáért.

Ezzel betű szerint eleget tett a színész szakszervezet (Screen Actors Guild) követelményeinek, miszerint „a színészeket kötelező megfizetni a munkájukért”.

Forrás: Budapest Film

 

Beyoncé

A 2008-as Cadillac Records - Csillogó fekete lemezek az 1940-es évek elejétől a '60-as évek végéig tartó zenei korszakot mutatja be, és olyan neves előadók karrierjét követi nyomon, akik Etta James (Beyoncé) és Chuck Berry (Mos Def). Mivel Etta James egész életében heroinfüggőséggel küzdött, hogy felkészüljön a szerepre, Beyoncé meglátogatta a Phoenix House-t, egy amerikai nonprofit drog- és alkoholrehabilitációs szervezetet, ahol gyógyulófélben lévő függőkkel beszélgetett.

Bár az énekesnő valójában 4 millió dollárt kapott a Cadillac Recordsban játszott szerepéért, a gázsiját az utolsó centig a Phoenix House-nak adományozta.

Forrás: Kevin Winter / Staff / Getty Images

 

Bruce Willis

A Négy szoba című 1995-ös fekete humorú antológiafilm négy különböző történetet mesél el szilveszter éjszakáján a fiktív Hotel Mon Signorban. A dolog érdekessége, hogy az egyik cselekményszál írója, rendezője és főszereplője Quentin Tarantino volt. Bruce Willis az ő ujjlevágós jelenetében volt látható a rendezőnek tett szívességből, és a szerepért nem is fogadott el pénzt. A SAG azonban nem volt ilyen gáláns: a szakszervezet szerint ugyanis Bruce Willis megsértette a szabályzatot azzal, hogy fizetség nélkül szerepelt egy filmben, mivel ilyet akkor sem lehet csinálni, ha a színész amúgy önszántából döntött így. A SAG meg is fenyegette a sztárt, hogy vagy per lesz a dologból, vagy le kell venni a nevét a stáblistáról.

Szegény Bruce Willis tehát ingyen dolgozott, és még kreditet sem kapott érte.

Forrás: Viasat 3

 

Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell

Terry Gilliam 2009-es filmjében, a Doktor Parnassus és a képzelet birodalmában a címbéli Doktor Parnassus a sikerért és a halhatatlanságért eladta lelkét az ördögnek, áma kész megaharcolni a lánya lelkének szabadságáért, miközben álomvilágokon és fantasztikus tájakon keresztül vezet az útja. Doktor Parnassust eredetileg Heath Ledger alakította, aki azonban a forgatás egyharmadánál tragikus módon elhunyt a forgatás pedig leállt. A film befejezéséhez Terry Gilliam három színészt is leszerződtetett Doktor Parnassus szerepére, így Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell mindhárman ugyanannak a karakternek a különböző variánsait jelenítették meg egy-egy álomvilágban.

Az elhunyt kollégájuk iránti tiszteletből végül mindhárom színész Heath Ledger lányának, Matildának adományozta a fizetését.

Forrás: Budapest Film

 

(via Movieweb)