7 szuperjó szupergonosz-maszk, és ami mögötte van

Van, amikor a színészeket szinte fel sem ismerni a sok latex alatt, de így is megéri egy fél munkanapot eltölteni a sminkszékben.

A modern szuperhősfilmek szinte szinonimáivá váltak a CGI-os látványorgiáknak, de szerencsére a sminkeseknek, illetve a maszk- és trükkmestereknek még nem kellett a korai nyugdíjazásukat kérni, mert a karikatúraszerű gonoszok többségét továbbra is kézműves módszerekkel dizájnolják meg.

A Slashfilm összegyűjtötte azok az eseteket, amikor az adott színész külsejét szinte teljesen megváltoztatták a szerep kedvéért. Most ebből a listából válogatunk 7 rosszarcú gézengúzt a DC-filmjeire koncentrálva.

Colin Farrell mint Pingvin

A legfrissebb példa az új Batman-filmből származik, ahol annyira megváltoztatták Colin Farrell külsejét, hogy aki nem tudott a szerepléséről, az nem jöhetett rá, hogy ki lapul a „kövérmaszk” mögött.

A rendező úgy nyilatkozott, hogy azt akarta, a Pingvin a maffia alárendeltje legyen, "akit alábecsülnek, lenéznek, és akit még ki is gúnyolnak". Mike Marino protézistervező egy nagy szilikon arcformán kívül egy „kövérruhát” is készített Farrellnek. A time lapse videóban látható is, ahogy ráapplikálják a fejbőréhez, az orrához, a felső ajkához és az állához használt protéziseket, amely az arcának durva tónust ad, de a latex valójában puha és rugalmas, így Farrell képes volt alatta játszani az arcával.

Tommy Lee Jones mint Kétarc

Forrás: Warner Bros.

 

A Mindörökké Batman finoman szólva sem a franchise csúcsteljesítménye, de ez nem a hétszeres Oscar-díjas Rick Bakeren múlt, ő tervezte ugyanis a sav által leamortizált Kétarc maszkját.

A ScreenSlamnek adott interjújában Tommy Lee Jones elmondta, hogy 11 különböző latexdarabból állították össze a szettet, amelyet a bombasztikus magenta szín tartott össze. A latex ráadásul jól reagált az arcizmokra, lehetett minden darabot külön mozgatni, Jones így a sminken keresztül is tudott érzelmeket kifejezni.

Mark Strong mint Sinestro

Forrás: Warner Bros.

 

Sinestro a Zöld Lámpás egyik legfélelmetesebb ellenfele, és bár a 2011-es filmben antihősként ábrázolták, a stáblista utáni jelenetben úgy harangozták be, hogy ő lesz a folytatás főgonosza. A film azonban akkorát bukott, hogy folytatásról szó sem lehetett.

Mark Strong ennek ellenére teljesen képregénykompatibilisen néz ki a szerepben, ami neki is köszönhető, a színész ugyanis "kissé rákattant" Sinestro karakterére. A kreatív csapat újratervezte volna a karaktert lófarokkal és kecskeszakállal, de Strong ragaszkodott hozzá, hogy a karakter eredeti, ikonikus kinézetét vegyék mintának.

Adewale Akinnuoye-Agbaje mint Gyilkos Krok

Forrás: Warner Bros.

 

Az első, 2016-os Suicide Squadban egyértelműen Adewale Akinnuoye-Agbaje átalakulása volt a leglátványosabb, úgy varázsoltak belőle gyilkos krokodilembert, hogy ahhoz csak 0% CGI-ra volt szükség.

A színész később elmesélte, hogy nyolc egyedi protézist használtak, amelyeket testfestékkel tettek egységes megjelenésűvé. Minden egyes darab legalább két centiméternyi hablatexet tartalmazott, de mivel a sminket ragasztóval szilárdan felragasztották, a színész képes volt kifejezni magát. Még tornagyakorlatokat is végzett, hogy a harcjelenetek alatt elég rugalmasnak tűnjön a nehéz maszk ellenére.

Danny DeVito mint a Pingvin

Forrás: Warner Bros.

 

Tim Burton Batman-filmjében az arisztokrata Oswald Cobblepot egy torz teremtmény, akit szülei elhagytak, és Gotham csatornáiba dobtak. Egy ilyen drasztikus újragondoláshoz új külső is kell, amit Stan Winston és Ve Neill párosa biztosított.

A Danny DeVito Pingvinné változtatásának folyamata egy orrprotézissel kezdődött. Winston tervezte meg a formát, ironikus módon egy varjúcsőrt használva inspirációként. Neill ezután hozzáragasztotta a protézist DeVito arcának többi részéhez, majd sötét karikákat vitt fel a szemére, és fekete rúzzsal emelte ki a száját, amelybe még műfogsort is tettek. A sminkesek egy egyedi nyálat is kitaláltak a Pingvinnek: szájvíz és ételfesték keverékét, amelyet DeVito a felvételek között a szájába spriccelt.

Mayling Ng mint Mongal

Mongal neve az átlag nézőnek valószínűleg nem sokat mond, ami nem is csoda, mert csak minimális szerepe volt a James Gunn-féle The Suicide Squadban. Ettől persze még ugyanolyan műgonddal dolgoztak rajta a sminkesek, mintha övé lenne a főszerep. A színész és harcművész Mayling Ng testét tetőtől talpig protézis borította, még a film nyitó vérfürdőjében látható égett holttestét is megépítették a semmiből.

Kinézetét a Legacy Effects sminkese, Shane Mahan tervezte, aki anno Danny DeVito Pingvinjén is dolgozott. Mongal egy nagyon feszes hüllőbőrt visel, amit narancssárgára festett szilikon és Pros-Aide transzferek kombinációjával értek el. Ahogy a mellékelt time-lapse videón is látható, Ng „kopaszsapkája” és homlokprotézise szilikonból készült, míg az arc sminkjének többi része ezekkel a transzferekkel valósult meg. Ng karjait, lábait és nyakát szintén transzferekkel vonták be, hogy teljesen eltűnjön Mongal idegen bőrében. A négyórás sminkelési folyamatot a forgatás végére szerencsére sikerült két és fél órára csökkenteni.

Heath Ledger mint Joker

Forrás: Warner Bros.

 

Christopher Nolan A sötét lovaggal új életet lehelt egy kulturális ikonba, és nemcsak a címbéli Batmanbe, de legendás ellenfelébe, Jokerbe is.

Az Empire-nek adott interjújában Conor O'Sullivan elmondta, hogy Joker sebhelyét a "glasgow-i mosoly", vagyis a skót utcai bandák által gyakran hagyott borotvás seb alapján készítette. A mindkét oldalon látható sebhelyek valójában eltérnek egymástól. A baloldali szálkás, míg a jobb oldali szélesebb és rövidebb. Ez anatómiailag helyes; attól függően, hogy hol és hogyan vágjuk fel a bőrt, a seb másképp néz ki, és a két különböző heg még jobban aláhúzza Joker anarchikus természetét.

A Francis Bacon festménye (Study after Velázquez's Portrait of Pope Innocent X) által ihletett bohócsmink egy olyan emberre utal, aki belül épp összeomlik. Ledger összeszorította az arcát, amikor John Caglione sminkmester felvitte rá az arcfestéket, így látható repedések keletkeztek a sminkben, és a sötét szemsminkje is elmaszatolódott. Az utolsó simítás a vörös rúzs volt, amit Ledger maga vitt fel, hogy beleélje magát a karakterébe.

Via: Slashfilm