8 dolog, amit nem tudtál a sorozatgyilkos Ted Bundyról

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány címmel és Zac Efron főszereplésével már nálunk is vetítik a hírhedt sorozatgyilkosról szóló filmet, akinek nevéhez rengeteg érdekesség fűződik, bár nem mind szívderítő.

Zavaros gyerekkor

Több verzió is létezik arról, ki volt Ted Bundy édesapja –az egyik szerint a saját nagyapja -, de egyiket sem lehet bizonyítani. Hogy elkerüljék a szégyent, amely a „fattyú” születésével járt, anyja, Eleanor Louise Cowell családja úgy döntött, mindenkinek azt mondják, a kisfiút is beleértve, hogy a nagypapa és a nagymama a szülei, az anyja pedig a nővére. Ted állítólag már nagykorú volt, egyes források szerint 23 éves, amikor megtudta az igazságot, amikor rátalált a születési anyakönyvi kivonatra. Egész életében haragudott emiatt édesanyjára.

Ted Bundy Margaret Bowman és Lisa Levy gyilkossági ügyének tárgyalásán, 1978; Fotó: Getty Images

Kleptomániás volt

Már a középiskolában is meggyűlt a baja a törvénnyel, egyszer betörésért, egyszer autólopásért tartóztatták le, a későbbiekben szinte minden ingóságát lopta, kedvenc sportját, a síelést is mindig lopott léceken és lopott vagy hamisított síbérletekkel űzte. Arról beszélt, hogy mámorító érzés volt számára megkívánni valamit és egyszerűen elvenni, birtokolni azt, és ez vezette az öléshez is. Első ismert gyilkosságait is betörések során hajtotta végre, és szökései után is azért tudott olyan sokáig gond nélkül élni, mert az élelmiszertől a ruhákon át az autókig mindent ellopott, ami csak kellett, és úgy, hogy sohasem bukott le.

Ted Bundy integet a tévékameráknak a Lisa Levy és Margaret Bowman gyilkossági ügyének tárgyalásán; Forrás: Getty Images

 

Megvolt a típusa

Első komoly barátnője egy Stephanie Brooks nevű lány volt, akivel a Washington-i egyetemen ismerkedett meg, és aki később szakított vele, pedig Bundynak állítólag nagyon komolyak voltak a szándékai. Gyakorlatilag az összes későbbi áldozata rá hasonlított, fehér, középosztálybeli lányok, elsősorban főiskolai vagy egyetemi hallgatók barna, többnyire középen elválasztott egyenes hajjal. Bundy mindig is tagadta, hogy ez az egész az első barátnőjére vezethető vissza, nyilván sértette a hiúságát, és nem akarta, hogy mások mondják meg róla, mit miért csinált, de a rengeteg hasonlóság nem lehet véletlen.

Ted Bundy a Leon County börtön falának támaszkodik, miközben felolvassák neki a vádiratott, amiben megvádolják két nő meggyilkolásával, 1978; Fotó: Getty Images

 

A módszer

Bundy eleinte betört az áldozatai otthonába és ott végzett velük, ám a módszerei hamarosan egyre kifinomultabbá váltak. Ehhez elsősorban vonzó külsejét és meggyőző modorát kamatoztatta: általában egy parkolóban szólította le áldozatait, begipszelt vagy bekötözött kézzel, esetleg mankóval, hogy segítsenek valamit betenni az autójába, majd az autó mellett leütötte a lányokat vagy a beszállásra kényszerítette őket, azután máshol, a lakott területektől távol végzett velük. Egy időben áttért más módszerre, rendőrnek vagy tűzoltónak adta ki magát, de egyik potenciális áldozata pont azért tudott megszökni, mert gyanakodni kezdett a rendőrtisztre, aki mindenáron magával akarta vinni valahová. Utolsó áldozataival „visszaesőként” újra betörés során végzett, és ekkor hagyott csak maga után olyan bizonyítékokat, amik alapján végül el tudták ítélni.

Visszajárt

Nem véletlen hurcolta el áldozatait kies vidékekre, és nem csak azért, hogy ott és akkor azt tehesse velük, amit akart. A holttestekhez rendszeresen visszatért, újra közösült velük, átöltöztette és kifestette őket, és egészen addig űzte beteges játékait, míg a bomlás bűze, esetleg a távollétében a ragadozó állatok munkája ebben meg nem akadályozta. 12 áldozatát le is fejezte, és sokáig a lakásában tartotta a trófeáit, de hihetetlen módon még így sem bukott le.

A bogárhátú Volkswagen lett a veszte

Ismert gyilkosságait Bundy összesen hát államban követte el. Igyekezett mindig máshol lecsapni, hogy a rendőrség előtt ne álljon össze a kép, illetve, hogy mindig más állam hatóságai nyomozzanak, így adott információk a másik állam hatóságai számára ne legyenek nyilvánvalóak. És ez hosszú évekig bevált, de elkövette azt a hibát, hogy kedvenc autótípusával, bogárhátú Volkswagennel tett meg nagy távolságokat, és ugyan az autó valóban népszerű és gyakori volt akkoriban, de csak a nagyvárosokban, vidéken furcsaságnak számított, és mind a legelső, mind a legutolsó letartóztatását annak köszönhette, hogy a kisvárosi rendőrök felfigyeltek az idegen járműre, és megállították azt.

Ted Bundy a védőivel konzultál 1979-ben a tárgyalóteremben. Saját maga is részt vett saját védelmében; Fotó: 1979

 

A saját ügyvédje

Ted Bundy sok különböző szakra beiratkozott több különböző egyetemen is, köztük a jogra is, és amikor úgy érezte, hogy védőügyvédei nem képviselik elég nagy meggyőződéssel, bejelentette, hogy saját magát fogja képviselni. Azt gondolta, hogy képes ezzel a közvéleményt is befolyásolni, és valóban rengeteg fiatal nő vett részt a tárgyalásokon, de volt ezzel egy másik célja is. Védőként számos könnyítést kapott, nem kellett például lábbilincset hordani, és látogathatta a bírósági épület könyvtárát, és első szökését is így hajtotta végre: egy polc takarásában kinyitotta a könyvtár ablakát és egyszerűen kiugrott rajta. A második szökését már a börtönben hajtotta végre: lyukat vágott a plafonba a szellőzőnyílás körül, és a szellőzőrendszeren jutott ki, és így további három gyilkosságot hajtott végre – „hála” a gondatlan őrizetnek.

Hány áldozata volt?

Halála előtt Ted Bundy összesen 30, 1974 és1978 között hét államban elkövetett gyilkosságot vallott be, bár jogerősen ennek töredékéért ítélték el, mivel mindig körültekintő volt, és nem vagy alig hagyott nyomot maga után. Ahogy közeledett a halálos ítélet végrehajtásának dátuma, Bundy újabb áldozatokról kezdett beszélni, és felajánlotta, hogy ha elhalasztják az ítéletet, több részletet árul el. Ez komoly dilemmát okozott, mert tucatnyi olyan eltűnési esetet vizsgáltak, ahol az áldozat profilja, illetve Bundy lehetséges ott tartózkodása feltételezte, hogy abban az esetben is ő volt a tettes, ugyanakkor abban a pár esetben, amikor elcsepegtetett néhány infót, a nyomozók nem találtak semmit. Végül nem halasztották el a kivégzést, de sokak szerint Bundy áldozatainak száma a 30-nál jóval több, akár a 100-at is elérheti.