8 film, ami valójában pofátlan hirdetés

Vannak olyan filmek, amelyek nem vacakolnak azzal, hogy diszkréten helyezzék el a terméket, inkább megteszik főszereplőnek.

Nemrég mutatták be a mozik az Air – Harc a legendáért című filmet, amelyből kiderül, hogy a Nike illetékesei hogyan cserkészték be a későbbi kosaras legendát, Michael Jordant, hogy az ő nagykövetük legyen. Ben Affleck rendezéséből nemcsak Jordan, de a Nike, illetve kettejük közös produkciója, az Air Jordan cipő is jól jön ki, ami nem csoda, hiszen egy klasszikus sikertörténetet láthatunk.

Hollywoodban nem olyan ritka, hogy egy-egy termék főszereplővé válik, vagy egyenesen azért születik meg az adott film, hogy segítse például a játékfigura-eladásokat. Összeszedtünk még 8 példát arra, amikor egy film egész estés reklámként (is) funkcionál.

Nyom (1985)

A híres Cluedo társasjáték alapján készült csavaros komédia abban hasonlít a Hasbro-játékra, hogy három külön befejezéssel rendelkezett, amelyeket különböző mozikban és időpontokban vetítettek. A remek szereposztás (Tim Curry, Christopher Lloyd, Madeline Kahn, Michael McKean) ellenére a film rosszul teljesített a kasszáknál, még a költségvetését sem hozta vissza, a kritikusok véleménye pedig kifejezetten vegyes volt - ezek után úgy tűnt, hogy a filmre a feledés homálya vár.

Ennek azonban épp az ellenkezője történt - az évek múlásával a Nyom kultikus státuszba került, kosztümös partykat, játékesteket szerveztek köré, és a rajongók új generációja fedezte fel magának. A film újjáéledése és népszerűsége valószínűleg a lehető legjobb reklám volt ennek a klasszikus játéknak, amelyet már többször is újraindítottak, beleértve egy sikertelen 2008-as remake-et, valamint a klasszikus újra kiadott változatait, amelyek apró finomításokat tartalmaznak. Részben a film kultikus státuszának köszönhetően a társasjáték világszerte családi kedvenc maradt – vagyis a Nyom maradéktalanul betöltötte reklámfunckióját.


He-Man – A világ ura (1987)

Az 1982-ben létrehozott Masters of the Universe a Mattel egyik ikonikus játékcsaládja - a klasszikus He-Man és She-Ra játékok, valamint a gonosztevő Skeletor karakterére alapozva képregények, rajzfilmek és videójátékok születtek. Borítékolható volt, hogy élőszereplős adaptáció is lesz belőle, amire 1987-ig kellett várni: Gary Goddard rendező Dolph Lundgren, Frank Langella és Courteney Cox főszereplésével forgatott filmet a játék nyomán.

A kritikusok nem rajongtak az adaptációért, a Rotten Tomatoes-on jelenleg 17 százlaékos a film. A a mozipénztáraknál is olyan rosszul teljesített, hogy a folytatásra vonatkozó terveket elvetették, így a film egy teljesen sikertelen reklámfogás lett a Masters of the Universe játékcsalád reklámozására. A Mattel azonban még nem akarja feladni, új film készül a Netflix gyártásában, amelyben Kyle Allen fogja játszani He-Mant, az Amazon pedig egy élőszereplős She-Ra-sorozatot rendelt be. (A Netflixen öt évadot élt meg a She-Ra és a lázadó hercegnők című animációs széria, de a kettőnek nincs köze egymáshoz.)


Mac, a földönkívüli barát (1988)

Az 1988-as Mac, a földönkívüli barát előkelő helyen trónol a valaha készült legrosszabb filmek listáján (Rotten Tomatoes: 0%), ráadásul a sztorija sem túl eredeti: egy kerekesszékes fiú, Eric Cruise bizarr történetét meséli el, aki összebarátkozik egy "titokzatos idegen lénnyel", a NASA karmai közül megszökött MAC-kel.

De nem az az egyetlen bűne a filmnek, hogy pofátlanul másolja az E.T.-t, hanem a kirívó termékelhelyezés is szemet szúr, főleg ami a Coca-Colát és a McDonald's-ot illeti. Bár a filmet eredetileg nem a McDonald's reklámjának szánták, R.J. Louis producer könyörgött a cég illetékeseinek, hogy adják oda a felhasználási jogokat, és végül részlegesen a McDonald's finanszírozta a büdzsét. Az eredmény: állandó termékmegjelenítés, a forgatókönyv folyamatosan utal a gyorsétteremláncra, sőt, még egy bizarr táncjelenet is készült, amelyben nem más, mint Ronald McDonald szerepel. (A "Mac" és a "Big Mac" közötti hasonlóság is gyanús, bár Louis azt állítja, hogy ez csak véletlen egybeesés). Mac (az űrlény) emellett rengetegszer utal arra, hogy a Coke a kedvenc üdítője, ami miatt egy kritikus "90 perces reklámnak" nevezte a filmet.

Sárkányok háborúja (2000)

A Dungeons & Dragons egy 1974 óta létező fantasy stílusú asztali szerepjáték, amely idén méltó filmes adaptációt kapott. Kritikusunk szerint „a Betyárbecsület minden képkockájáról süt, hogy igazi D&D-rajongók készítették, nemcsak D&D-rajongóknak!”

Ugyanez már nem mondható el a 2000-ben bemutatott verzióról, amelyben olyan színészek szerepeltek, mint Marlon Wayans, Thora Birch és Jeremy Irons. A Courtney Solomon által rendezett film a játékelemeket vette alapul, és azok köré építette a cselekményt, középpontban az Izmiri Birodalom történetével.

Az alacsony költségvetésnek, a gyenge alakításoknak és a sértő sztereotípiáknak köszönhetően a film 10 százalékon áll a Rotten Tomatoes-on. Solomon azzal védekezett, hogy több dolog is hátráltatta a produkciót, egyrészt a saját rendezői tapasztalatlansága, másrészt a befektetők beavatkozása, de a csalódott rajongókat ez nem vigasztalta.

Transformers (2007)

1984-ben a világ megismerkedett a Transformers-játékokkal, amelyek azonnali sikert arattak, épült is rájuk egy komplett médiafranchise képregényekkel, rajzfilmsorozattal, videójátékokkal. 2007-ben pedig a mozikba került az első élőszereplős Transformers-film, amelyet Michael Bay rendezett Steven Spielberg produceri felügyelete mellett.

A film kiemelkedő eredményén felbuzdulva a Hasbro egy teljesen új sorozatot is piacra dobott, valamint világszerte termékmegjelenítési megállapodásokat kötött. Annak ellenére, hogy a Transformers klasszikus nyári blockbusternek tűnt, a film lényege végső soron az volt, hogy még több játékot, üdítőt és autót adjon el.

G. I. Joe: A kobra árnyéka (2009)

Minden idők egyik leghíresebb akciófigurája annyira híres, hogy szó szerint megalkotta az "akciófigura" kifejezést. A G.I. Joe 1964-ben került a boltok polcaira, az amerikai fegyveres erők mind a négy ágát képviselve, amelyeknek a háttérsztori szerint egy terrorista sejt (a Cobra Command) ellen kell harcolniuk. A játékcsaládhoz kapcsolódva képregények és rajzfilmek készültek, de némileg talán meglepő módon az első élőszereplős adaptációra egészen 2009-ig kellett várni.

Annak ellenére, hogy a G. I. Joe: A kobra árnyéka a mozikban 302,5 millió dollárt termelt, a film főleg negatív kritikákat kapott. A Hasbro természetesen hatalmas játékközpontú marketingkampányt indított, majd a 2013-as folytatás örömére egy új játékcsaládot dobott piacra, nehogy bárki elfelejtse, hogy a film valódi célja, hogy minél több akciófigurát adjanak el.


Csatahajó (2012)

Hiába volt Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Taylor Kitsch és Rihanna a főszereplője ennek a látványos sci-finek, amelyben bolygónk a túlélésért küzd egy felsőbbrendű erő ellen a földön, a vízen és a levegőben, mindenki úgy könyvelte el mint a 2010-es évek egyik legnagyobb hollywoodi blődlijét. A 209 millió dollárból készült film alapjául ugyanis a Rizikó és a G.I. Joe-figurák utáni harmadik legismertebb Hasbro-játék, a Battleship, vagyis a jól ismert torpedó szolgált, amire Dévényi Tibi bácsi egy komplett betelefonálós tévéműsort épített anno a '80-as években.

Maga a Battleship, amely az első világháborúból származik, egy viszonylag egyszerű, kétszemélyes játék, ahol mindkét félnek van egy flottája, amelyet a másik megpróbál elsüllyeszteni. Az egész film egy meglehetősen szemérmetlen reklámnak tűnik, de néhány kritikus rámutatott, hogy valójában inkább a fegyveres erőket dicsőíti, és nem is játékot.


Ouija (2014)

1980-ban vezették be a kereskedelmi forgalomba a szellemek megidézésére és a természetfelettihez való hozzáférés megkönnyítésére szolgáló Ouija-táblákat, amelyek aztán számos filmes és televíziós projektben szerepeltek, többek között az Ördögűzőben, a Parajelenségekben, 2014-ben pedig a jelenleg a Hasbro tulajdonában lévő tábla saját játékfilmet is kapott.

Bár egy 2007-es filippínó film (szintén Ouija néven) már foglalkozott a tábla rejtélyeivel, az Universal nagyköltségvetésű adaptációja szélesebb közönségre célzott. Az Olivia Cooke (Bates Motel) főszereplésével készült film egy csapat tinédzser történetét meséli el, akik akaratlanul elszabadítják a szellemeket egy Ouija-tábláról. A kritikusok kedvezőtlen kritikái ellenére a film jól szerepelt, sőt, a nyitóhétvégén még a John Wicket is megelőzte. Ennek a sikernek köszönhetően készült el az előzményfilm 2016-ban, az Ouija: A gonosz eredete Elizabeth Reaser főszereplésével, és ezúttal a kritikák is pozitívak voltak, ami azt bizonyítja, hogy néha még egy alig álcázott játékreklámból is lehet szórakoztató film.

Via: Looper