8 katasztrofális kaszkadőrjelenet, ami benne maradt a filmekben

Bokatörés, gerincrepedés, égési sérülés, villámcsapás, több hét kóma - néha elég veszélyes üzem a forgatás. Csak erős idegzetűeknek!

A klasszikus Jackie Chan-filmek legszórakoztatóbb pillanatai sokszor a stáblista alatt láthatók, amikor végignézhetjük, hányszor és milyen módon sérült meg a hongkongi akciósztár a forgatás alatt. Vannak azonban olyan balul elsült kaszkadőrmutatványok, amelyek benne maradnak a filmekben. Lássuk a legemlékezetesebb példákat! (Korábban itt gyűjtöttünk össze 8 forgatási balesetet, előtte pedig itt még nyolcat.)

Mission: Impossible – Utóhatás (2018)

2017 nyarán a lesifotósoknak, valamint a celebügyekben mindig jól értesült TMZ magazin videósának köszönhetően a fél világot bejárták annak az „elrontott halálugrásnak” a képei, ahol Tom Cruise a Mission: Impossible - Utóhatás londoni forgatásán rossz ütemben rugaszkodik el egy rámpáról, és kikenődik egy toronyház falán. A sztár szerencsére megúszta egy bokatöréssel és egy több hónapon át tartó kényszerpihenővel a balesetet, az elrontott ugrást pedig Christopher McQuarrie rendező végül belerakta a film végleges verziójába is.

Vissza a jövőbe 2. (1989)

A sci-fi klasszikus egyik legkedveltebb jelenete az, ahol Biff (Thomas F. Wilson) és bandája légdeszkán üldözi Marty McFly-t (Michael J. Fox), és többen közülük betörik az óratorony ablakát.

A mutatványnak papíron nem tűnt bonyolultnak - a kaszkadőrök drótokon lengtek volna, hogy lendületet vegyenek, majd belecsapódtak volna az (ál)üvegablakokba, miközben az effektcsapat egyik tagja elengedte a drótjaikat, és biztonságosan leeresztette őket a torony belsejében elrejtett légzsákokra -, a megvalósítás mégis váratlanul nehéznek bizonyult.

Az egyik kaszkadőr ki is lépett, mondván, a jelenet túl veszélyes, és helyére a viszonylag újonc (és női kickboxbajnok) Cheryl Wheeler-Dixon került. A forgatás közben Wheeler-Dixon nem az üveget, hanem az egyik oszlopot találta telibe, és amikor a stáb egyik tagja elvágta a drótját, húsz métert zuhant a betonra.

A baleset miatt Wheelernek helyreállító műtéten kellett átesnie, többek között fémlemezeket ültettek az arcába. Végül be is perelte a stúdiót, a jelenet, amelyben nekicsapódik az oszlopnak, mégis bekerült a filmbe.

Óz, a csodák csodája (1939)

Margaret Hamilton imádta Frank L. Baum Óz-regényeit, és óriási örömmel játszotta el a gonosz Nyugati Boszorkányt, de a forgatás már nem volt olyan kellemes élmény a számára.

A sztori szerint miután Glinda kiosztja, a gonosz banya füstoszlop és lángnyelvek kíséretében távozik Pöttömföldről. Ezt az eltűnést egy csapóajtó segítségével oldották meg, valódi tűzzel. Az első felvétel tökéletesen sikerült, de Fleming a biztonság kedvéért akart még egyet, de valami balul sült el, és Hamilton arca és keze csúnyán összeégett. Még nem gyógyult fel, amikor hat hét múlva visszatért a forgatásra, kesztyűt húzott, mert a bőre túl érzékeny volt a sminkhez, ám az arcát ugyanúgy zöldre festették, mint azelőtt. A szerencsétlen színésznőnek még több kínt kellett kiállnia, ugyanis a festéket csak alkohollal lehetett lemosni... Hamilton dublőre is megégett, ő tizenegy napot töltött kórházban.

Szárnyas fejvadász (1982)

Daryl Hannah számára Ridley Scott sci-fi klasszikusa jelentette a nagy kiugrást, ő alakította a Pris nevű replikánst, és bár nem ő volt a stúdió első számú választása a szerepre, a forgatáson is 100%-ot nyújtott.

Abban a jelenetben, amikor Pris elfut J. F. Sebastian (William Sanderson) elől, Hannah megcsúszott a nedves járdán, és véletlenül beverte a könyökét egy furgon ablakán. Az eredmény: nyolc helyen repedt meg a csontja. A színésznő azonban nem állt le, és a felvétel bekerült a film végleges változatába, Hannah könyökén pedig a mai napig látható a heg.

Balhé Bronxban (1995)

Jackie Chan híres arról, hogy saját maga hajtja végre a kaszkadőrmutatványait, így aztán jó párszor össze is törte magát a karrierje során. Az egyik legnagyobb bakija, ami be is került a végső vágásba, a Balhé Bronxban forgatásán történt.

Egy hídról egy légpárnás hajóra kellett ugrani a szkript szerint, de elvétette, és eltörte a bokáját. Egy Conan O'Brien-nek adott interjúban Chan felidézte a pillanatot, mondván, tisztán hallotta, ahogy reccsen a lába.

Chan azonban nem hagyta, hogy holmi bokatörés kizökkentse, és nemcsak arról gondoskodott, hogy a felvétel elkészüljön, de a film további részét is úgy forgatta le, hogy a gipszét lefestették, és így messziről tornacipőnek nézett ki.

Másnaposok 2. (2011)

Ed Helms kaszkadőrének, Scott McLeannek egy autós üldözéses jelenetben ki kellett lógatnia a fejét a száguldó járműből. A kocsi azonban összeütközött egy teherautóval, és a kaszkadőr beütötte a fejét. A szakembert mesterséges kómában tartották a baleset után, annyira súlyosak voltak a sérülései. Az orvosok sem voltak biztosak benne, hogy felépül-e. Végül járni és beszélni megtanult újra, de az elszenvedett sérülések miatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és nem folytathatta a kaszkadőrkarrierjét.

McLean később beperelte a Warner Bros.-t és a kaszkadőrkoordinátort is, mert véleménye szerint az utolsó pillanatban változtattak a felvétel menetrendjén, és ez okozta a bajt. A férfi több mint egy évig küzdött, hogy fedezzék az orvosi költségeit; végül peren kívüli megállapodás született a felek között.

A baleset felvétele nemcsak hogy bekerült a végső vágásba, de még a trailerben is látható, amit McLean családja sérelmezett is.

Az ördögűző (1973)

Az ördögűző forgatása pontosan olyan volt, amilyennek elképzeljük: nagyon intenzív. A díszleteket fagypont alatti hőmérsékletre hűtötték, a színészeket drótokon rángatták, a hírhedt hányásjelenetben pedig a fúvóka meghibásodott, és a Jason Miller arcába fröccsent a műhányás - ez a pillanat a filmben is megmaradt.

Bár az se nagy buli, ha borsólevest zúdítanak valakinek az arcába, ez semmi ahhoz képest, ami Ellen Burstynnel történt, aki a Linda Blair által alakított megszállt lány, Regan édesanyját játszotta. Az egyik jelenetben Regan a padlóhoz csapja az anyját. Burstyn egy drótra volt kötve, és valakinek a díszleten kívülről kellett volna a földre húznia.

A túlbuzgó drótmunkásnak köszönhetően valódinak tűnt az esés – sajnos túlságosan is, Burstyn úgy belecsapódott a padlóba, hogy a gerince maradandó sérülést szenvedett.

A passió (2004)

Mel Gibson híres-hírhedt Jézus-filmjének forgatása igazán stílszerűen alakult, hiszen a főszereplőt alakító Jim Caviezel alaposan megszenvedett a munkálatok közben.

Több sérülést is szerzett a forgatáson: kifordult a válla, mert a cipelés közben ráesett a kereszt, a korbácsolás során is szerzett sebeket, a megfeszítés utáni jelenetek egyikében, már a kereszten függve belecsapott a villám, ami látható nyomot hagyott a testén, illetve szintén a kereszten az oxigénhiány miatt elkezdett kékülni - ez okozta egyébként a megfeszítettek halálát. A balesetek és sérülések – a villámcsapás kivételével – láthatók is a filmben.

Via: Ranker