8 színész, aki eltűnt a maszk mögött a sci-fikben

Van az úgy, hogy egy színésznek egy komplett munkanapot kell eltöltenie a sminkszékben, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Bemutattunk már 5 lenyűgöző átalakulást a kedvenc sci-fijeinkből, illetve azt is, hogy hogyan néznek ki a valóságban a leghíresebb sci-fi gonoszok, de maradt még pár híres példa. Ezeket pótoljuk most.

 

Katherine Helmond - Brazil

Forrás: Universal Pictures

 

Amikor Terry Gilliam rendező felajánlotta Katherine Helmondnak Ida Lowry szerepét az 1985-ös Brazilban, nem köntörfalazott, előre megmondta neki, hogy nem fog a maszkban jól kinézni. A színésznőnek nagy tapasztalata volt televíziós szitkomokban, és Gilliam tudta, hogy képes lesz ráhangolódni a film egyedi szatirikus hangvételére.

Helmond alakítja Jonathan Pryce karakterének, Samnek az édesanyját. Míg Sam elkezdte megkérdőjelezni a társadalomban betöltött szerepét, Ida teljesen elfogadta a szabályait. A film egyik felkavaróbb pillanata során Ida egy komoly plasztikai műtétnek veti alá magát, amely megnyújtja az arcát. Bár ez az öregedésgátló eljárások abszurd eltúlzása, a jelenet mégis hitelesnek hat a Gilliam felesége, Maggie által alkalmazott kiváló sminkhatásoknak köszönhetően, amelyet alkalmanként tíz órán át kellett felvinni Helmond arcára.

Jeff Goldblum – A légy

Forrás: Twentieth Century Fox

 

David Cronenberg 1986-os horrorfilmje, A légy minden idők egyik legjobb remake-je. Az eredeti, 1958-as film egy gagyi szörnyes ijesztgetés, amely inkább a sokkolásra, mint a karakterek kibontakoztatására koncentrál. Cronenberg romantikus tragédiaként dolgozta át a történetet, főszerepben a Jeff Goldblum által alakított szimpatikus Seth Brundle-lel, aki tudományos áttörést ér el, amikor feltalál egy működőképes teleportáló eszközt.

Különcségei ellenére Seth nem valami tipikus "őrült tudós". Miközben őszinte lelkesedéssel beleveti magát a kutatásaiba, Ronnie Quaife újságírónak (Geena Davis) udvarol. Hogy lenyűgözze a nőt, belehelyezi magát a teleportáló készülékbe, nem is sejtve, hogy egy légy is berepült a gépezetbe, a teste így átalakul, ahogy lassan felveszi a légyhez hasonló tulajdonságokat.

Chris Walas és Stephan Dupuis hihetetlen smink- és protézismunkája Seth fizikumának fokozatos hanyatlását mutatja be az átalakulással együtt.

Az alkotópáros a lenyűgöző karakterterveikért meg is kapta az Oscar-díjat.

Christopher Plummer - Star Trek 6. - A nem ismert tartomány

Forrás: Paramount Pictures

 

A Star Trek univerzuma tele van ikonikus idegen lénnyel, még az is ismeri az olyan idegen fajokat, mint a vulkániak, romulánok, klingonok, kardassziaiak, ferengik és a borgok, aki nem is látta az eredeti sorozat egyetlen epizódját sem. Az 1991-es Star Trek 6. teljesen megváltoztatta a klingonok megjelenítését a képernyőn.

Richard Snell, Michael Mills és Ed French sminkesek továbbfejlesztették a klingon protéziseket, hogy kifejezőbbek legyenek. A nem ismert tartomány, amelyben több klingon karakter van, mint az előző öt filmben együttvéve, minden korábbinál mélyebbre és a klingon kultúrába.

A legemlékezetesebb karakter mind közül Christopher Plummer Changja, egy könyörtelen katonai vezető, aki egy összeesküvést szervez, hogy Kirkre kenje a klingon kancellár meggyilkolását. Chang gyakran idézi Shakespeare-t és fitogtatja Kirknek a művészeti tudását, ami jó protézisek nélkül teljesen nevetségesnek hatott volna. Snell, Mills és French munkájukért meg is kapták az Oscar-jelölést.

 

Vincent D'Onofrio – Men in Black

Forrás: InterCom

 

Az azonos című képregénysorozat alapján készült 1997-es Men in Black egy olyan világot képzel el, ahol az idegenek álcázva járnak köztünk a Földön. A titokzatos kormányzati ügynökség, a Men in Black megfigyeli ezeket a földönkívüli látogatókat, és kitörli minden ember emlékét, aki véletlenül meglátja őket.

A sztoriból következően az alkotóknak számos különböző idegen lényt kellett megteremteniük. Rick Baker és David LeRoy Anderson sminkesek feladata volt a háttérkörnyezetek benépesítése, és amíg sok idegen karakter komikus hatást keltett, a Bug nevűt teljesen félelmetesre dizájnolták. A bogárszerű lény a farmer Edgar (Vincent D'Onofrio) testében lakik. A Blu-Ray kiadásában Baker a filmet karrierje legnagyobb kihívást jelentő forgatásaként említette. D'Onofrio rendhagyó alakítást nyújt a lényként, aki megpróbál, de nem sikerül emberinek tűnnie.

Ron Perlman – Hellboy

Forrás: UIP

 

Kevés olyan modern filmkészítő van, aki tudja, hogyan kell zökkenőmentesen kombinálni a sminket és a vizuális effekteket, de Guillermo del Toro közéjük tartozik, a mexikói direktor ezért az ideális választás arra, hogy Mike Mignola Hellboy karakterét vászonra vigye.

Del Toro egyik kedvenc színészét, Ron Perlmant jelölte a démoni antihős címszerepére. A 2019-es Blu-Ray kiadás rendezői kommentárjában elmondta, hogy Perlmant azért is választotta, mert korábban már dolgozott protézisekkel. A színész egyszerre tette a Hellboyt ijesztővé és szimpatikussá, és olyan magasra helyezte a lécet, hogy a 2019-es remake-nek David Harbor főszereplésével esélye volt arra, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

Hugh Grant - Felhőatlasz

Forrás: Budapest Film

 

A legendás filmkritikus, Roger Ebert a Felhőatlaszt a "valaha készült egyik legambiciózusabb filmként" emlegette, többek közt azért, mert David Mitchell 2004-es, azonos című regényének adaptációja az emberi történelem hat különböző pontján játszódik. Hogy megmutassák, hogyan ismétlődnek ugyanazok a történetek az idők során, a Wachowski tesók több szerepre is ugyanazt a színészcsoportot osztották be.

Hugh Grant is hat különböző karakterként tűnik fel a hat különböző korszakban. 1849-ben a déli ültetvényes, Giles Horrox, 1936-ban egy névtelen szállodai alkalmazott, 1973-ban az atomerőmű-fejlesztő Lloyd Hooks, 2012-ben Jim Broadbent bátyja, 2144-ben egy étteremtulajdonos, a 2321-es disztópikus jövőben pedig egy kannibál törzs tagjának szerepében tűnik fel.

A Felhőatlasz előtt Grant leginkább a romantikus vígjátékokban végzett munkájáról volt ismert az 1990-es években, ezért is hatott olyan meghökkentőnek az átalakulása.

Zoe Saldana - A galaxis őrzői

Forrás: Marvel

 

Nem a Marvel-film volt az első, amelyben Zoe Saldana egy felismerhetetlen idegen karaktert alakított, James Cameron Avatarjában Neytiri szerepében tűnt fel. A két szerep azonban nagyon különbözik egymástól, és nem csak azért, mert az egyikben kék, a másikban pedig zöld lényt játszik. Neytiriként maszk nélkül játszik, és csak utólag változtatják át CGI-vel, az idegen bérgyilkos Gamorához viszont teljes test sminket kell viselnie. A film Oscar-jelölést kapott a legjobb sminkért és frizuráért, ami a Marvel Moziverzumban először fordult elő.

Titán - Agathe Rousselle

Forrás: Mozinet

 

Julia Ducournau filmjének főszereplője, Alexia (Agathe Rousselle) egy autóbalesetben koponyasérülést szenved. A műtét során titániumlemezt helyeznek a fejébe, amitől a viselkedése is teljesen megváltozik. A folytatásban a film azt vizsgálja, hogy a szexualitás, az identitás, a tárgyfetisizmus és a trauma hogyan fonódik össze.

Tekintettel Alexia tragikus háttértörténetére, Rouselle-nek nagyon érzelmes alakítást kellett nyújtania, és elmondása szerint ebben a sminkes csapat támogatása is segítette. Naponta több mint nyolc órát töltött a sminkszobában, ahol lehetősége volt a feltöltődni az érzelmileg megterhelő jelenetek között.

Via: Slashfilm