8 sztár, aki nemcsak „elnyerte”, de át is vette az Arany Málnát

Sandra Bullock, Halle Berry és Dwayne Johnson is nagyon viccesen reagálták le, hogy nekik ítélték oda a filmvilág „anti-Oscarját”, a Razzie-t.

A híres-hírhedt Razzie-t, hivatalos nevén Arany Málna-díjat (azaz: Golden Raspberry Award) 1981 óta minden évben a leggagyibb filmeknek, a legrosszabb rendezőknek és a legcsapnivalóbb színészeknek ítéli oda egy vicces kamugála keretében a csípős nyelvű hollywoodi publicista, John J. B. Wilson és csapata. Ráadásul mindezt hagyományosan az Oscar-gála előtt teszi, tüntetően arra utalva az aktussal, hogy másnap a legleglegek előtt emel kalapot az Amerikai Filmakadémia egy rangos rendezvényen. És néha bizony előfordul, hogy ugyanaz a személy kap Razzie-t, mint aki másnap Oscart. Ilyen és ehhez hasonló, vicces esetekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót.

 

1. Sandra Bullock

Az 58 éves színésznő azon kevesek egyike, aki összehozott egy igen különös bravúrt:

ugyanabban az évben elnyerte Hollywood legmenőbb és leggázabb aranyszobrocskáit, vagyis az Oscart és az Aranymálnát.

2009-ben ugyanis az a „megtiszteltetés” érte, hogy őt kiáltották ki a legrosszabb színésznőnek a 2009-es Ő a megoldásban nyújtott alakításáért. A színésznő egy Mary nevű bolondos lányt alakít, aki egy félreértés miatt kilométereken át üldözi szerelmével a híradós operatőr Bradley Coopert. Ezért a limonádé romkomért kapott tehát Arany Málnát Sandra Bullock (ráadásul nem is egyet, hanem kettőt, mert ő és Bradley Cooperrel lett „a legrosszabb pár” is), ám a lehengerlő stílusának köszönhetően abszolút jól jött ki végül a dologból. Személyesen ment el ugyanis a díjátadóra, és a köszöntőbeszéde alatt lenyomott stand up comedy show-ja alatt nemcsak megnevettette a nézőteret, de pikírten odaszúrta a szervezőknek is, majd odaadta minden jelenlévőnek dvd-n a filmjét, hogy nézzék csak meg, mit kutyáztak anélkül, hogy látták volna... Aztán másnap megkapta az Oscar-díjat A szív bajnokaiért.

 

 

2. Halle Berry 

Valójában persze a legelső színésznő, aki személyesen vette át az Arany Málnát, Halle Berry volt. Ő a 2004-es A Macskanő címszereplőjeként tett szert erre a kétes dicsőségre, de ugyanúgy poénra vette a figurát, ahogy később Sandra Bullock tette.

Meghatódást színlelve, a könnyeivel küszködve önironikus köszönőbeszédet mondott, mintha csak valami komoly díj lenne a Razzie – és közben végig ott volt nála az Oscar-szobor,

amit még 2002-ben nyert el a Szörnyek keringőjével, az első fekete színésznőként, aki győzni tudott a legjobb női főszereplő kategóriában.

 

 

3. Paul Verhoeven

Menjünk még egy kicsit vissza az időben: a legelső híresség ugyanis, aki személyesen ment el az Arany Málna-díjátadóra, Paul Verhoeven volt 1996-ban. Ő a mozikban megbukott és a kritikusok által is ízekre szedett, idővel mégis kultfilmmé váló Showgirls rendezőjeként vehette át ezt a „rangos” trófeát (a film furcsa népszerűségéről itt írtunk bővebben a PORT.hun). Verhoevent a díjátadón állva tapsolta és éljenezte a közönség, főleg miután egy igen vicces köszönőbeszédet mondott:

Amikor még Hollandiában készítettem filmeket, a kritikusok dekadensnek, perverznek és mocskosnak bélyegezték azokat. Aztán az Egyesült Államokba költöztem. Ma megtörtént velem a legszörnyűbb dolog, hét díjat kaptam azért, mert én voltam a legrosszabb, de ez sokkal szórakoztatóbb volt, mint szeptemberben a kritikákat olvasni [a Showgirlsről].

 

 

4. Alan Menken

Ma is kívülről fújod A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, az Aladdin, a Pocahontas és a többi Disney-mese betétdalait?

Nos, Alan Menken nem kevesebb mint 8 Oscart, 7 Golden Globe-ot és 11 Grammyt talicskázott már haza ezekért a fülbemászó, örökzöld taktusokért!

A kiváló komponistának külön vitrines szekrény van fenntartva otthon a díjaknak. Itt őrzi azt a Razzie-t is, amit a Rikkancsok című Disney-musicalért kapott 1993-ban, ugyanabban az évben, amikor két Oscart nyert az Aladdinnal, ami a legjobb zene és a legjobb betétdal kategóriákban tarolta le a mezőnyt. Menken az Arany Málnát akkor nem vette át, 2019-ben viszont személyesen juttatták el hozzá a szervezők, és még egy vicces videó is készült róla, ahogy szerényen mosolyogva odarakja az ici-pici Razzie-t a hatalmas arany gramofonok, azaz a Grammy-díjai mellé...

 

 

5. Brian Helgeland

1998-ban Brian Helgeland nyerte a legrosszabb forgatókönyvért járó Arany Málna-díjat A jövő hírnökével. Erről azonban csak akkor értesült, amikor interjút adott a sajtónak az ugyanazon a hétvégén megkapott Oscar-díja apropóján, amit a Szigorúan bizalmasért ítélt neki oda a Filmakadémia. Anno még le is nyilatkozta, hogy egymás mellé akarja tenni az Oscarját és a Razzie-ját, hogy ezzel is emlékeztesse magát „Hollywood fantasztikus természetére”. Magát a díjat az alapító, John J. B. Wilson adta át neki később a Warner stúdió egyik irodájában, ahol Helgeland még egy rövid beszédet is mondott:

Biztos vagyok benne, hogy latinul jobban hangzana, de tényleg jobb, ha nevetségessé tesznek, mint ha semmibe vesznek. A közömbösség az ellenség, és ezzel a Razzie-val a közömbösséget legyőztük. A filmjeim olyanok, mint a gyermekeim, mindegyik különleges valamilyen módon. (...) Ha valamit megtanultam az 1997-es évből, az az, hogy egyetlen filmet sem szabad túl komolyan venni. Szeretnék köszönetet mondani John Wilsonnak, és várom azt az időt, amikor a Razzie-díjnak saját, méltó ceremóniát és országos televíziós közvetítést adnak. A világ jobb hely lesz, ha még több nevetés lesz benne.

 

6. Tom Selleck

1992-ben két grandiózus Kolombusz-film is készült Amerika felfedezésének 500. évfrodulójára. Az egyik az 1492 - A Paradicsom meghódítása volt Gérard Depardieu és Sigourney Weaver főszereplésével, a másik pedig a Kolumbusz, a felfedező, amelyben olyan sztárokat láthatott a közönség, mint Marlon Brando, Catherine Zeta-Jones és Tom Selleck, aki V. Ferdinánd királyt alakította. Ezért a mellkészerepért ítélték neki oda a Razzie-t, amit nem vett át személyesen, Chevy Chase viszont volt olyan rendes, hogy átnyújtotta neki élőben a The Chevy Chase Show-ban. 

 

7. Ben Affleck

2004-ben, a 24. Arany Málna-díjátadón Ben Affleck a Gengszter románc, a Fenegyerek és A felejtés bére című filmekkel is „elnyerte” a legrosszabb színész címet. A gálát kihagyta, de nem sokra rá azzal viccelődött a rádióban hogy őt „átverték”, mert nem is adtak neki oda „egy zsák aranyszőlőt”. Így aztán végül a Larry King Live című népszerű talkshow 2004. március 16-i adásában kapta meg ünnepélyes keretek között, ám ott lefitymálóan szét akarta törni. A díját végül árverésre bocsátotta az Arany Málnát kezelő alapítvány az eBay-en, ahol a kezdeti 4,89 dolláros kikiáltási árról 24 órán belül közel 1000 dollárra emelkedett a licit. Ezzel kapcsolatban John J.B. Wilson utóbb így nyilatkozott:

Ez egy klasszikus eset, amikor az élet citromot ad nekünk, mi pedig megfordulunk, és limonádét készítünk. Ebben az esetben egy málnás limonádét.

A trófea eladásából származó bevételt végül a 2005-ös Razzie-gálán költötték el színházterem-bérlésre.

 

8. Dwayne Johnson

2018-ban, a 38. Arany Málna-díjátadón a Dwayne Johnson-féle Baywatch különdíjat kapott egy direkt ennek a filmnek létrehotzott So Rotten You Loved It elnevezésű kategóriában, amit talán így lehetne legfrappánsabban lefordítani:

Olyan sz*r, hogy az már jó!

A Razzie-gálát követő napon a Szikla, aki nemcsak a „remek” Baywatch-remake főszereplője, de a producere is volt egyben, egy videót tett közzé a közösségi oldalán, amelyben nagy nevetések közepette ünnepélyesen elfogadja a díjat.