87 éves John Williams, a legnagyobb filmzeneszerző

Star Wars, Jurassic Park, Indiana Jones, Harry Potter, Superman, Schindler listája - folytassuk? Legjobb zenéinek kiadós válogatásával köszöntjük a zeneszerzőt.

John Williams a ma élő legnagyobb filmzeneszerző, felsorolni is nehéz azokat a csodálatos muzsikákat, klasszikussá vált témákat, amiket komponált, és nincs ember, aki legalább a Star Wars zenéjét ne ismerné, mi több, kívülről dudorászná.  Több mint 150 film zenéjét szerezte, és számtalan díjat nyert, amit úgyszintén nehéz felsorolni - legyen elég annyi, hogy 24 Grammyt, 4 BAFTA-díjat, 5 Oscart. Az Amerikai Filmakadémia díjára összesen 51-szer jelölték, így ő a második legtöbbször jelölt Walt Disney után. Négy olimpiának is ő írta a nyitózenéjét, továbbá számtalan koncertdarab és televíziós sorozat zenéjét jegyzi. Steven Spielberg állandó alkotótársa, szinte az összes filmjének muzsikáját Williams komponálta.

Munkái mindennapjaink szerves részévé váltak, zeneszerzők generációi nőttek fel rajta és követték a munkásságát (a legelkötelezettebb hollywoodi alkotó talán a Lost, a John Carter, a Hihetetlen család, a Jurassic World és az új Star Trekek komponistája, Michael Giacchino). Az alábbi videóban lelkes fiatalok játsszák el Williams Star Wars-témáját a háza előtt - és ki is jön köszönteni az ifjú muzsikusokat.

Mi mással ünnepelhetnénk 87. születésnapját, mint egy igen kiadós válogatással a legjobb és legemlékezetesebb műveiből?  

 

E.T.

 

Jurassic Park

 

Superman

 

Terminal

 

Reszkessetek, betörők!

 

Hook

 

Született július 4-én

 

Eastwicki boszorkányok

 

Pokoli torony

 

Meztelenek és bolondok

 

Tintin kalandjai

 

Ryan közlegény megmentése

 

Schindler listája

 

Cápa

 

Harry Potter és a bölcsek köve

 

Az elveszett frigyláda fosztogatói

 

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

 

Harmadik típusú találkozások

 

Sugarlandi hajtóvadászat

 

Mesterséges értelem

 

Csillagok háborúja

 

A Birodalom visszavág

 

A Jedi visszatér

 

Baljós árnyak

 

A klónok támadása

 

A sithek bosszúja

 

Az ébredő Erő