89 éves lenne Bud Spencer

Bud Spencer ma lenne 89 éves. Emlékezzünk rá jó kedvvel, és elevenítsük fel filmjeinek néhány klasszikus jelenetét! És ne feledkezzünk meg a hagymás babról sem.

Szinte hihetetlen, hogy már másfél éve nincs köztünk Bud Spencer. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint  Budapesten emelt szobra, a kampány, hogy Óbudán róla nevezzenek el egy parkot (ez végül - legalábbis egyelőre - nem jött össze, mert mint kiderült, legkorábban öt évvel a halála után lehet bárkiről közterületet elnevezni), illetve a Filatorigáton, a HÉV sínek mentén felfestett emlékfal, aminek lemázolása a személyeskedésig fokozódó, heves vitákat váltott ki a rajongók körében.

Három könyvet írt, amelyek itthon is megjelentek: ebből kettő önéletrajzi, a harmadik, az Eszem, tehát vagyok pedig egy sajátos szakácskönyv, amiben a hasát szerető színész osztotta meg velünk gondolatait, vitatkozva a legnagyobb gondolkodókkal, miközben kedvenc receptjeit is elárulta.  

Mi is nagyon szerettük (és természetesen szeretjük most is) a filmjeit, a személyiségét, a legrokonszenvesebb értelemben vett egyszerűségét, hiszen már többször is írtunk róla: halálakor áttekintettük pályafutását, megosztottunk róla kevésbé közismert érdekességeket, és megpróbáltuk megfejteni, mi a titka a Terence Hill-lel közös filmjeinek, amiért annyira szeretjük azokat.

Bud Spencer ma lenne 89 éves. Emlékezzünk rá jó kedvvel, és elevenítsük fel filmjeinek néhány klasszikus jelenetét!

 

Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát

A Spencer-Hill páros valószínűleg egyik legtöbbet idézett szövege az És megint dühbe dühbe jövünk fagyis jelenetében van - ez a rövidke rész tökéletes példája a két színész állandó karaktereinek, hiszen Hill mindig azt az izgága figurát hozta, ami rendre felidegesíti a grimaszoló és morgó Spencert.

 

Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb

Nem vitás, hogy a másik legnépszerűbb, szállóigévé vált szöveg a Bűnvadászokban hangzott el, az a bizonyos rablótámadás, amikor a két barátságos csirkefogó véletlenül a rendőrség toborzóirodájába ront be. Noha Kránitz Lajos orgánuma közelebb áll Spenceréhez, de mindig is Bujtor István szinkronja marad klasszikus: az alábbi részletekben is zseniális, amit a hangjával művel.

 

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot

A Kincs, ami nincs Puffinja gyaníthatóan a legrosszabb lekvár a világon, hiszen, mikor a hajó indulása után Charlie az óceánba hajigálja a dobozokat, "dögvész fog pusztítani a cápák között". Nyilván fiktív márka, de némi internetes keresgélés után gyorsan kideríthetjük, hogy élelmes vállalkozók valóban megcsinálták a Puffin lekvárt.

 

 

Antonio Coimbra de la Coronilla (y Azevedo)

A Nincs kettő négy nélkül kétségkívül legismertebb mondata Terence Hill szájából hangzik el: "Az a tény kedves kuzin, hogy a mi kis kópénk Tangonak hívja magát a Szamba országában, rögtön megvilágosítja számunkra, hogy mekkora nagy seggfej." (Feltétlenül meg kell említeni a zseniális magyar szöveg íróját, Résch Évát - a Kincs, ami nincs és a Bűnvadászok szinkronja is az ő leleménye.) Most azonban mégis a falatozós jelenetet választottuk, amiben a két csibész tróger módra tömi magát, míg hasonmásaik, a két tutyimutyi, sznob Coimbra de la Coronilla (y Azevedo) megbotránkozva csipeget.

 

Egy füzér banánt a doktor úrnak!

Bud Spencer úgy evett a vásznon, mint senki, a nagy zabálások visszatérő elemei a filmjeinek. Mind közül a legemlékezetesebb az Aranyeső Yuccában evőversenye a rosszarcú seriffel - azaz a színész filmjeinek egyik állandó mellékszereplőjével, Joe Bugnerrel, a magyar Bugner Józseffel.

 

Friderikusz-show

Bud Spencer annak idején , a Friderikusz-show vendégeként is bebizonyította, hogy a valóságban is rokonszenves, jóravaló óriás, csak épp nem pofozkodik.

 

Saját dalait is énekelte

Bizonyára sokan tudják, hogy Spencernek remek énekhangja volt, több filmjének betétdalát is ő énekelte. Sőt, 2016-ban Futtetenne címmel kiadott egy albumot, amin jórészt maga komponálta dalokat adott elő.

 

Hagymás bab

Valamirevaló Bud Spencer-film nincsen hagymás bab nélkül. No de hogyan is készül? Számtalan receptet találni, kisebb-nagyobb eltérésekkel, de gyorsan elkészül, és nem is kell hozzá sok minden. Konzervbab, mert az gyorsan megfő, jó füstölt szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom és fűszerek. Ezek mennyisége sincs kőbe vésve, mert a hagymás bab azok közé az ételek közé tartozik, amit érzéssel kell csinálni. Valaki több hagymát tesz bele, valaki kevesebbet - de vigyázzunk, mert ha nagyon sok a hagyma, édeskés lesz -, ám nem kell vacakolni az apróra darabolással, elég felnegyedelni, aztán mehet a felkockázott szalonna mellé pirulni. A szalonnától függően nem árt lemerni a felesleges zsírt, majd mehet bele a bab, a fokhagyma, végül a paradicsom - egy pici cukor is kell bele, hogy elvegye annak savasságát. Só, bors, pirospaprika, esetleg egy kis chili, majd hadd rotyogjon. Egy igazi rajongó közvetlenül a serpenyőből eszi, természetesen fakanállal.