9 hazai gyártású Star Wars-bóvli, amitől kiég az agyad

Amíg a „hanyatló Nyugaton” május 4. lett a hivatalos Star Wars-nap, Magyarországon inkább a május 1-i kirakodóvásárokon, a falusi búcsúkban és a trafikokban lehetett Csillagok háborúja-ereklyékre lelni – többnyire persze silány minőségben.

Május 4. igen nevezetes dátum, ez ugyanis a nemzetközi Star Wars-Nap – de az eredettörténetét tekintve akár a szóviccek világnapja is lehetne. Elvégre az egész egy májusnegyedikézés egy mókás félrehalláson alapul: a Jedik és a felkelő katonák tradicionális köszönését, a „May the Force be with you!-t (közkeletű magyar fordításában: „Az Erő legyen veled!) ugyanis könnyű félrehallani úgy, hogy

May the 4th be with you!

Vagyis: „Május negyedike legyen veled!” A bohókás félrehallásnak két hivatalos magyarázata is létezik. Az első verzió szerint a brit konzervatív párt sajtósai adtak ki 1979 májusában adtak fel ezzel a szöveggel egy féloldalas hirdetést a a London Evening Newsban, ahol az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke, Margaret Thatcher előtt lengettek kalapot a választási győzelmét követő, május 4-i beiktatásakor: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations. (azaz: „Május negyedike legyen veled, Maggie! Gratulálunk”). A másik verzió szerint egy német varietéműsorban értette félre a tolmács a „May the Force be with you!-t, és úgy fordította le a nézőknek, hogy „Május 4-én találkozunk!

A két eredettörténetet persze illik fenntartásokkal kezelni, mivel az a London Evening News-lapszám, amiben párttársai Thatchert éltetik, a mai napig nem került elő (csak a címlapja), bár több Star Wars-témájú szakkönyv is hivatkozik rá. Az ominózus német varietéműsor pedig szintén nincs meg egyetlen bedigitalizált archív felvételen sem...

Nekünk magyaroknak viszont nem május 4., inkább május 1. volt „a Star Wars-nap”, a majálisra kitelepült bóvliárusoknál és a körhintás-céllövöldés falusi búcsúkban ugyanis számos Csillagok háborúja-ereklyét lehetett ilyenkor vásárolni!

Ezeknek a trafikos gagyiknak és kisipari szörnyszülötteknek a legjavát mutatjuk most be a kedves olvasóinknak az alábbi cikkünkben.

 

1. A Fazekas Attila-féle Star Wars-képregények

Rögtön egy kakukktojással kezdjük a cikkünket: Cs. Horváth Tibor és Fazekas Attila 1982-ben megjelent képregényfüzetei ugyanis egyáltalán nem tartoznak a bóvli kategóriába – kis túlzással Fazekas szebben és ötletesebben rajzolta meg anno a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág képregényváltozatait az Ifjúsági Lapkiadó Vállalatnak, mint Howard Chaykin a hivatalos adaptációt a Marvelnek! Más kérdés, hogy a '80-as évek elején Fazekasnak erre semmiféle engedélye nem volt, a 20th Century Fox stúdióval hivatalosan megállapodott MOKÉP-nek viszont óriási reklámértékkel bírtak az állítólag 700 000(!) példányban eladott fekete-fehér képregényfüzetek...

 

Forrás: kepregenydb.hu

 

A Fazekas-féle Star Wars-képregények keletkezéstörténete önmagában is megérne egy hosszú PORT.hu-cikket, de most szorítkozzunk inkább csak a lényegre! A Cs. Horváth-Fazekas duónak A Birodalom visszavág 1982. január 28-i hazai mozipremierére kellett leszállítania a képregényverziót. Fazekas ekkor még csak az eredeti filmforgatókönyvre, no meg a külföldről becsempészett, színes magazinok Star Wars-fotóira hagyatkozhatott, így a képregényt több ponton is a fantáziájával egészítette ki (legendás elrajzolása például, hogy a  wampa nála nem egy goromba jeti, hanem egy ormányos szörnyeteg).

A nagy sikerre való tekintettel 1982-ben elkészült a Csillagok háborúja képregényváltozata is, de ez már „ráérősebben”, két füzetre széthúzva. Fazekas az akkor még létező „utánjátszó mozikban” többször is meg tudta nézni a Star Warst a megfelelő kompozíciókhoz, és magával vitte Cs. Horváth Tibor fiát is, aki a megfelelő dramaturgiai pontokon lefényképezte(!) a vásznat a filmhű rajzokhoz. Eltérések viszont még így is bőven akadtak a képregényben a diavetítő kinézetű robottól kezdve a kígyóvá változott szemétzúzó szörnyig...

A fenti három, igen népszerű kalózkiadványra végül a Lucasfilm is áldását adta. Sőt, 2012-ben Fazekas Attila A Jedi visszatér képregényváltozatát is elkészíthette klubkiadványként, 2018-ban pedig mind az öt füzet megjelenhetett egy limitált példányszámú, keményborítós változatban (ez ma már nem ritkán 100 000 forintért cserél gazdát gyűjtői körökben).

 

2. Matricák, avagy: levonók

A '80-as évek nyugati képregényes trendjeinek abszolút megfelelő, a maga korában igen színvonalasnak számító Fazekas Attila-féle adaptációnak persze hamar elkészültek a filléres, gagyi utánzatai, amelyekkel jó sok pénzt kiénekeltek az ifjúság bukszájából az élelmes trafikosok és maszekoló kisiparosok. 1982 és 1985 között ugyanis számos olyan Star Wars-matrica forgott közkézen, amelyek jól-rosszul (az esetek többségében inkább rosszul) a Fazekas-képregények kompozícióját vagy a külföldi magazinokban és hazai filmes szaklapokban leközölt jelenetfotókat másolták le, de sokszor még arra sem vették a fáradtságot a pénzéhes hamisítók, hogy tisztességesen utánanézzenek a film címének és szereplőinek!

 

Forrás: Szloboda Imre Star Wars-gyűjteménye

 

Ettől függetlenül persze számtalan gyereknek és gyereklelkű felnőttnek örömet okoztak ezekkel a bóvli matricákkal, amelyekből nem egy került rá tolltartókra, iskolatáskákra, füzetekre, íróasztalokra, vagy épp szekrények és hűtők oldalára (így az épen maradt példányok ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek gyűjtői körökben).

 

3. Bud Spencer és Luke Skywalker örök barátsága

A mai napig hatalmas WTF?!?-kategória ez a magyar nyomdaipari gyöngyszem, amelyről még a hazai Star Wars Klub legelhivatottabb Csillagok háborúja-rajongói is csak annyit tudtak kideríteni, hogy A Birodalom visszavág 1982-es premierje idején (vagy nem sokkal az után) jelent meg valamelyik gyerekmagazin mellékleteként, MOKÉP-logóval a hátoldalán.

A furcsa kollázs, amelyen egyszerre látható a delfinháton ülő Bud Spencer és Terence Hill az ...És megint dühbe jövünk!-ből, valamint a bávatag Luke és néhány szürreális formájú űrhajó, lényegében két postai képeslap volt, egyben kinyomtatva.

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

4. A legendás „trafikos kártyák

A '70-es és a '80-as években óriási népszerűségnek örvendtek idehaza a különféle trafikos képek és kártyanaptárak. Szinte minden menő mozifilmhez készült ilyen, az Ötvös Csöpi- és Piedone-klasszikusoktól kezdve Conanon és Az elveszett frigyláda fosztogatóin át a régi Csillagok háborúja-trilógiáig. Ezek többnyire vagy a MOKÉP félhivatalos reklámkiadványai voltak, az adott premierévre szóló naptárral és piros betűs ünnepnapokkal a hátlapjukon, vagy pedig (és általában ez a verzió volt a gyakoribb) a külföldi magazinokból tessék-lássék kivágott vagy kifotózott jelenetképek silány minőségben sokszorosított kópiáit vehették meg az akkori gyerekek, akiknek egy-egy ritkább darab persze még így is valóságos kincset ért az iskolai csereberékben.

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

5. A szétesős Jedi bábuk”

Ezeket a legendásan rossz minőségű, magyar fröccsöntő kisiparosok által nagyüzemben gyártott akciófigurákat a köznyelv csak „Jedi-bábukként emlegette, mivel A Jedi visszatér 1984-es idején jelentek meg a trafikokban, a város széli lengyel piacokon és az összes falusi búcsúban.

Mivel a silány minőségű, széteső magyar figurák lényegesen olcsóbbak voltak, mint azok a hivatalos Kenner-akciófigurák, amelyek alapján az élelmes szakik a padláson-pincében-fészerben elkészítették a másolatokat, a „Jedi bábukat” úgy vitték a '80-as évek közepén, mint a cukrot!

Persze itt is volt egy „ritkasági rangsor”: a kis ewok, vagy a Harrison Ford helyett inkább Vágási Ferire hajazó Han Solo többnyire minden gyereknek megvolt anno, egy-egy ritkább figura megszerzéséért (ilyen volt Darth Vader, Yoda vagy Boba Fett) igen komoly bunyók és seftelések folytak a nagyszünetben. A bontatlan csomagolású figurák, vagyis ahol a műanyag védőburkot és a fegyvereket még tűzőgéppel(!!!) rögzítették a lehetetlen színű kartonpapírokhoz, még manapság is csillagászati áron cserélnek gazdát az eBay-en.

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

6. A Schenk-féle Y-szárnyú vadászgép

A kedves PORT.hu olvasónak is voltak olyan Playmobil-figurái anno, amelyeknek a fejére huszárcsákót lehetett tenni, a kezükben pedig pont elfért Mátyás király hollós címeres pajzsa?

Rossz hírünk van: ezek sosem voltak hivatalos Playmobil-figurák: mind-mind egy leleményes magyar kisiparos, bizonyos Schenk Károly műhelyében készültek, akinek ma már csak a figurák mellé adott műanyag várak árusítását engedi a Playmobil.

Schenk úr ugyanis anno igencsak zokon vette, hogy a tonnaszám gyártott indiános-lovagos műanyag játékok tengerében senki sem képviseli a magyar történelem hőseit, ezért saját készítésű török kori és 1848-as figurákkal szállt be a panelházak kisszobáiban zajló, eposzokba illő csatározásokba. A fröccsöntő mester sci-fi témájú, kamu Playmobil figurái viszont már nem voltak ennyire népszerűek, csak  Schenk-kozmonauták számára gyártott űrhajókat vették az emberek – mivel ha hunyorítottunk, ezek pont úgy néztek ki, mint egy Y-szárnyú vadászgép, és pont belefértek a széteső trafikos Jedi-bábuk.

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

7. A búcsúban vett Star Wars puzzle

Jelen sorok írója sokkal hamarabb kapta meg vásárfiaként a tiszaörvényi búcsúban ezt a Star Wars-ereklyét, mint hogy látta volna a klasszikus Csillagok háborúja-trilógiát. A trafikokban és játékboltokban is kapható, A4-es méretű, silány minőségű puzzle az aranybikinis Leia és a hájas Jabba szerepeltetése miatt minden bizonnyal A Jedi visszatér 1984 szeptemberi bemutatója után került forgalomba (érdekes viszont, hogy a mókásan rózsaszín rohamosztagos A Birodalom visszavágból van, ilyenek voltak ugyanis a fények a karbonitba fagyasztós jelenetben, amiből a puzzle készítője a jelenetfotót kiollózta).

Sajnos a puzzle gyártójának a kilétét a mai napig jótékony homály fedi. De így is egyértelmű hogy, hogy magyar fusizók termékéről van szó, hiszen ilyen gömbfejű-kockavégű űrhajó sosem szerepelt a Star Wars-filmekben: Fazekas Attila rajzolta le ilyen furcsán Leia hercegnő koréliai korvettjét az 1982-es Csillagok háborúja -képregényben.

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

8. A Novoplast Csillagok háborúja-társasjátéka

A Novoplast Szövetkezet szalagos pecsétje a '80-as években egyet jelentett a minőségi, családbarát magyar társasjátékokkal. A mai negyvenes korosztály tagjai közül bizonyára rengetegen játszottak az unokatestvéreikkel éjszakába nyúlóan a Police 07-tel és Az Ezüst-tó kincsével (vagy épp a konkurens ÁSZ Budapest Kisszövetkezet Bumeráng-szigetével) a gyerekszoba padlószőnyegén egy-egy húsvéti vagy karácsonyi vendégeskedés alkalmával. Sajnos a Novoplast-féle, 1986-os Csillagok háborúja-társasjáték nyomába sem ér a cég nagy klasszikusainak. Bár a borító még a mozikból jól ismert űrkalandot idézi (kevesen tudják, de a fedék is a bizarr Star Wars-plakátjairól elhíresül Helényi Tibor munkája), a doboz hátoldalán már ez olvasható:

A Halálbolygón lezajlott küzdelmet játszhatják újra a játékosok.

Magában a játékban pedig még durvább, világidegen furcsaságok tapasztalhatók: a játékosoknak vadnyugati dinamitrudakkal kell ide-oda szaladgálni egy olyan táblán, ami inkább hasonlít valami veretes szovjet sci-fi illusztrációjára, mintsem George Lucas hőn szeretett űrmeséjére.

 

Forrás: Boardgamegeek.com

 

9. A híres-hírhedt Fekete Péter-kártya

Alighanem a Kádár-korszak Jeff Bezosa és Steve Jobsa volt az az élelmes kisiparos, aki a jól ismert, trafikokban és játékboltokban árult Fekete Péter-kártyajátékot némi extra bevétel reményében megcsinálta Csillagok háborúja-verzióban. A mókás kedvű illető pont a szurokszínű páncélban szuszogó Darth Vadert nevezte el Fekete Péternek, aki ha nálad marad a kártyapárosító játék végén, vesztettél (persze ez már a '80-as években sem volt valami píszí poén, hiszen Vader hangja egy fekete színész, James Earl Jones volt).

 

Forrás: starwarsklub.hu

 

A valóban egészen apró méretű Star Wars Mini mellett volt egyébként a '80-as években egy másik Csillagok háborúja-tematikájú kártyajáték is, másfélszer akkora lapokkal. Itt már nem volt Fekete Péternek nevezett Darth Vader, a szabályok viszont nagyjából ugyanarra a párokat keresős metódusra épültek, mint a korszak összes többi trafikos memóriajátéka. A képanyag jó magyar gagyiiparos szokás szerint ezeknél a kártyajátékoknál is a külföldi magazinokból kivágott fotókból lett több-kevesebb sikerrel összegányolva.