A 10 legsokkolóbb dolog, ami megtörténhet az Oscar-gálán

Családban maradhatnak a szobrok, nyerhet Lady Gaga fodrásza, és még Zelenszkij is beköszönhet.

A szakértői előrejelzések alapján ugyan papírforma szerinti eredmények születnek a 94. Oscar-gálán, de a Vanity Fair szerzője eljátszott a gondolattal, hogy mi minden történhetne meg a legváratlanabb forgatókönyv megvalósulása esetén a hétfő hajnali díjátadóval kapcsolatban.

1. Johnny Depp nyeri a közönségszavazást


Az Akadémia bevezetett egy új kategóriát, ami nem is igazi kategória, de mégis része lesz a közvetítésnek. A közönség az #OscarsFanFavorite hashtaggel szavazhat a kedvenc filmjére, és jelenleg a Zack Snyder-féle A halottak hadserege a legesélyesebb – de miért ne történhetne meg, hogy Johnny Depp Minamatája nyer? Deppnek elég masszív rajongótábora van, nem érdemes alábecsülni őket.

2. Négy Oscar is családban marad

Javier Bardem és Penélope Cruz (Forrás: Juan Naharro Gimenez / Getty Images)


A színészkategóriákban Kirsten Dunst és Jesse Plemons, illetve Javier Bardem és Penélope Cruz is jelöltek: ők a való életben is egy (illetve két) párt alkotnak,

így akár az is előfordulhat az Oscar-díjak történetében először, hogy négy szobor is két családhoz kerül.

3. Olivia Colman megint lenyúlja a show-t?

Forrás: Kevin Winter / Getty Images


Négy év alatt kétszer is elnyerni a legjobb női alakítás Oscarját nem példa nélküli, sőt: Frances McDormand, Jodie Foster, Glenda Jackson, Katharine Hepburn, Olivia de Havilland, Luise Rainer és Bette Davis is megcsinálta. Olivia Colmannek viszont most lehetősége van úgy megnyerni a második Oscarját, hogy

Glenn Close után megint egy olyan színésznő (Jessica Chastain) elől happolná el a díjat, akit már rengetegszer jelöltek.

4. Jessica Chastain a színpadra invitálja a sminkesét


Idén a kisebb kategóriákban már a hivatalos, tévében is közvetített gála előtt átadják a díjakat, ami ellen több sztár is tiltakozott. Ha a Tammy Faye szemei győzne a legjobb smink és haj kategóriában (amire minden esély megvan), és esetleg Chastain is megkapná a szobrot, akkor felvihetné magával a színpadra a sminkes csapatot, hogy mégis az élő közvetítés alatt ünnepelhessenek.

5. DJ Khaled vezeti fel az „In memoriam”-blokkot


A gála producere, Will Packer felkérte DJ Khaledet is, hogy adjon át egy díjat, ami jó eséllyel a legjobb eredeti betétdal kategóriája lesz, de Packer akár léphetne is egy váratlant, és rábízhatná a zenészre

a tavaly elhunyt alkotókról megemlékező blokk felvezetését is.

6. Lady Gaga helyett a fodrásza nyer Oscart

Forrás: Fórum Hungary


Az Oscar-jelölések bejelentésekor az egyik legnagyobb meglepetés Lady Gaga mellőzése volt – igaz, A Gucci-házból más sem kapott jelölést, leszámítva a  legjobb smink és haj kategóriában induló Göran Lundströmöt, AnnaCarin Lockot és Frederic Aspirast. Ha az utóbbi név esetleg ismerős, az azért lehet, mert ő Lady Gaga személyes hajszobrásza: 15 éve dolgoznak már együtt, Aspiras volt a Csillag születikben is a színésznő fodrásza.

És előfordulhat, hogy előbb kap Oscart, mint Gaga...

 

7. A CODA megdönt egy majdnem 100 éves rekordot


Sian Heder családi vígjátéka az utóbbi napokban titkos esélyessé lépett elő, és ha nagy meglepetésre legyőzné A kutya karmai köztet, akkor az 1932-es Grand Hotel után az első olyan film lenne, amely három vagy kevesebb jelöléssel tudja behúzni az Oscart a fő kategóriában. (A Grand Hotel bravúrja egyébként anno nagyobb volt, mert a legjobb filmen kívül semmilyen más kategóriában nem jelölték.)

8. Olivia Colman és Jessie Buckley történelmet írnak

Forrás: Netflix


Az már előfordult, hogy ugyanazért a karakterért kapott két színész Oscart, lásd Heath Ledger és Joaquin Phoenix esetét Jokerrel, de Ariana DeBose is megismételheti Rita Moreno sikerét, aki szintén Anitát alakította az eredeti West Side Storyban. Arra viszont még nem volt precedens, hogy úgy nyerjen Oscart két színész ugyanazért a szerepért, hogy ugyanabban a filmben szerepelnek. Ez most megtörténhet Olivia Colmannel és Jessie Buckley-val, akik Az elveszett lányban alakították

ugyanannak a karakternek az idősebb és a fiatalabb verzióját.

A jelölésig egyébként már mások is eljutottak: Gloria Stuart és Kate Winslet Rose-t játszották a Titanicban, illetve Winslet volt Judi Dench karakterének fiatalabb verziója az Irisban.

9. Zelenszkij is beköszön

A gála három házigazdájának egyike, Amy Schumer szerette volna, ha a műsor közben be tudnák kapcsolni Ukrajna elnökét, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a háborúra. A tervet elvileg elvetették a producerek,

de nem lennénk meglepve, ha Zelenszkij mégis küldene egy videózüzenetet élőben.

 

10. Diane Warrennek összejön végül


Diane Warren dalszerzőt először 1988-ban jelölték a legjobb eredeti dal kategóriájában – és aztán még 12 alkalommal. Nem valószínű, hogy pont most töri meg a vereségsorozatát, hiszen olyan riválisai vannak, mint Billie Eilish, Lin-Manuel Miranda, Van Morrison és Beyoncé. Ha mégis összejönne neki élete első Oscar-szobra, az a gála egyik legnagyobb meglepetése lenne.

Via: Vanity Fair


A nyitókép illusztráció, a Miss Daisy sofőrjéért még 1990-ben díjazott Jessica Tandyt ábrázolja. Forrás: Bettmann / Getty Images.