A 9 legjobb nácivadász film az elmúlt évekből

A jelek szerint újra divatja van a nácivadász filmeknek a finn Sisuval és a német A katonaszökevénnyel, mi pedig összeszedtünk pár más ínyencséget is az utóbbi évekből.

A katonaszökevény (2023)

Egy, a világháború szinte minden frontját megjárt dezertőr német katona (Robert Maaser) és egy parasztlány (Marie Hacke) kerülnek szembe nagyon látványos összecsapások során egy, a zsidóktól elrabolt aranyat mániákus módon kereső SS tiszttel (Alexander Scheer) és embereivel egy kisvárosban, miközben egyre közeledik a front. A történet során Peter Thorwarth rendező (Vérvörös égbolt) a kisváros kollektív bűnösségét is képes érzékeltetni

– mert itt nem csak az SS játszik ördögi szerepet -

kezdve a fogyatékkal élők elpusztításától a zsidók vagyonfosztásán és legyilkolásán át a háború végén civilek mészárlásába kezdő SS alakulatokig, és mivel német filmről van szó, az akcióorgián túl ez egyfajta szembenézés a múlttal.

Forrás: Netflix

 

A katonaszökevény kritika

Nácivadászat mesterfokon - A katonaszökevény kritika

A zsidók aranyára éhező, SS katonákat pusztító szökevény német katona olyan, mintha a Becstelen brigantyk egyik mellékszereplője kapott volna hirtelen saját filmet, amiben annyi nácit ölhet le, amennyit csak tud.

Tovább

 

Sisu (2023)

Jalmari Helander író/rendező (Big Game: A nagyvad) filmje az ún. lappföldi háború alatt játszódik, ahol egymás ellen fordultak az egykori szövetségesek, a németek és a finnek. Hőse, Korpi (Jorma Tommila), a gyilkolástól  megcsömörlött finn háborús hős, aki 1944-ben aranyat talál a lappföldi vadonban. El is indul a zsákmányával, ám balszerencséjére egy náci osztag feltartóztatja. Illetve az ő balszerencséjükre, mivel Korpi nem adja könnyen az aranyat és magát: a lehető legváltozatosabb módszerekkel esik neki a náciknak. Fegyverrel, tűzzel, de akár puszta ököllel is képes harcba szállni, de legfőbb fegyvere pont az a csákány, amivel az aranyat megtalálta. Korpi földön, vízen, levegőben pusztítja a nácikat, szó szerint. Ha kell, lemerül a mélybe, ha kell, felkapaszkodik a repülőre, az SS meg nem győzi emberrel. Hogy senki se szaladjon el a John Wick párhuzam mellett, Korpinak is van egy kutyája, akit a nácik folyton meg akarnak ölni.

Forrás: InterCom

 

Becstelen brigantyk (2009)

Bárcsak Tarantino több, néhol elaprózott szálon futó filmje végig Aldo Raine hadnagyról (Brad Pitt) és az ő zsidó katonákból verbuvált bosszúkommandójáról szólt volna, még azon az áron is, hogy a szokásosnál is B-kategóriásabb lenne a történet! Aldo, az Apacs becenévre hallgató tiszt a normandiai partraszállás előtt veti be kicsi, de elszánt csapatát, amelynek

minden tagja száz náci skalppal „tartozik” neki.

Ő és emberei, akikhez egy náciölő német katona (Til Schweiger) is csatlakozik, többször is felbukkannak, hol németeket mészárolnak, hol konspirálnak, merthogy Hitler és a náci vezetőség mozizni megy a megszállt Párizsban, ahol fel lehet őket robbantani. Csakhogy nem csak a brigantyk vadásznak a Führerre, de Aldo lesz az, aki végül szembeszáll a gonosz Landa ezredessel - Christoph Waltz Oscart is kapott a gonoszkodásért.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Iron Sky: Támad a Hold (2012)

A részben közösségi adakozásból készült Iron Sky 2018-ban játszódik, amikor egy amerikai űrhajó landol a Holdon, és a személyzet legnagyobb meglepetésére egy náci várost talál a sötét oldalon, ahol Udo Kier a Führer. Mondjuk a nácik is meglepődnek, mert az egyik asztronauta afro-amerikai, de

"szerencsére" van egy árjásító eljárás, és azt be is vetik.

Az invázióra készülő "holdiak", akik az 1945-ben odamenekült nácik leszármazottjai, rádöbbennek: itt az idő, hogy elfoglalják a Földet, amihez az amerikaiak kütyüi nyújtanak segítséget. Vajon a „földiek” képesek-e összefogni ellenük, és ellenszert találni a Götterdämmerung nevű csodafegyverre? Vajon a csinos nácilány feladja az elveit és összejön a fekete sráccal? 2019-ben elkészült az őrült film még őrültebb verziója, az Iron Sky: The Coming Race, amiben a nácik dinoszauruszokon lovagolva indulnak támadásra.

Forrás: JIL Kft.

 

Overlord (2018)

Bár a 101-es ejtőernyős hadosztálynak nyilván nem volt színes bőrű altisztje, mégis Boyce őrvezető (Jovan Adepo), történetünk hőse, akinek bajtársaival egy német rádiótornyot kell megsemmisíteniük a normandiai partraszállás előestéjén. A bevetés nem indul jól, több ejtőernyőst is elvesztenek, amikor kigyullad a gép, majd földet érve a német járőrökkel vívott harcban, és a francia faluba érve egy helyi ellenálló (Mathilde Ollivier) házában húzzák meg magukat. Itt kiderül, hogy a németek a falusiakon kísérleteznek, merthogy a rádiótorony alatt egy titkos laboratórium rejtőzik, amit a forrófejű Ford tizedes (Wyatt Russell – Kurt Russell fiacskája) mindenáron meg akar semmisíteni. Csakhogy a németek is résen vannak, egy elvetemült SS százados (Pilou Asbæk) az amerikaiak nyomába ered, és lehet, hogy a kezében van a várva várt csodafegyver, amely győzelemre vezetheti a Harmadik Birodalmat.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A végső hadművelet (2018)

Izraeli ügynökök 1960-ban vakmerő akciót hajtottak végre, hogy elfogják és bíróság elé állítsák az Argentínában álnéven, jó kapcsolatokkal bujkáló Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. A valóban elképesztő eseményt többször is megfilmesítették, a legfrissebb verzióban nem maga az emberrablás a fő motívum, hanem ami azután történik. Eichmann (Sir Ben Kingsley) már a Peter Malkin (Oscar Isaac) vezette izraeli kommandósok foglya, csakhogy

hiba csúszik a kimenekítésbe, és szorul a hurok a társaság körül,

miközben Malkin és a volt főnáci között is megy a pszichológiai hadviselés. Az eredményt persze tudjuk, Eichmann bíróság elő került, a tárgyalást az egész világon közvetítették, a halálos ítéletet két évre rá végre is hajtották. Az egyik izraeli ügynököt az a Lior Raz alakítja, aki maga is a Moszad embere volt, mielőtt színésznek állt volna, és az ő nevéhez fűződik a rendkívül sikeres Fauda című sorozat.

Forrás: Netflix

 

X-Men - Az elsők (2011)

Bár nyilván nem az egész előzményfilm szól a nácivadászatról, de ez egyfajta központi elem.  Erik Lehnsherr, a későbbi Magneto (Michael Fassbender) ugyanis holokauszt túlélő, akinek különleges képességeit egy náci orvos, bizonyos Dr. Schmidt (Kevin Bacon) fedezi fel egy koncentrációs táborban. Hogy kihozza a fiú dühét, ami a képességeit működteti, megöli az édesanyját – nem csoda, hogy Eriket ezután csakis a bosszúvágy hajtja. És meglepő módon

két évtizeddel később a náci újra előkerül immár Sebastian Shaw néven,

új mutáns tulajdonsággal: energiát tud elvonni a környezetéből, és irányítottan ki is tudja azt bocsátani – és ki akarja robbantani a harmadik világháborút. Hogy megállítsák Schmidtet, vagyis Shaw-t, Ericnek szövetségre kell lépnie a fiatal Charles Xavier professzorral (James McAvoy) – a többi már történelem.

 

Náci zombik (2009)

Norvég fiatalok a havas hegyekbe indulnak sítúrára, s egy jót bulizni. Azonban semmi sem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Kezdetben csupán a horrorfilmekről beszélgetnek, de a történetekből hamarosan véres valóság lesz, amikor megjelennek a világháborút (és sok minden mást) túlélő náci zombi katonák a rettenthetetlen Herzog parancsnokkal az élükön. És a norvégok itt nagyon belenyúltak valamibe, mert a vásznon a nácik és a zombik egyformán népszerű gonoszok, és

ha összerakjuk a két jól bejáratott klisét, megkapjuk a szupergonoszokat,

akiket ugyan nem lehet komolyan venni, de remek dolog aprítani őket! Azóta készült egy folytatás is, ott még szovjet élőhalottak is vannak.

Forrás: Film+

 

Vadászok (2020)

1977-ben egy New York-i nácivadász csoport tagjai rájönnek, hogy az Amerikában élő náci háborús bűnösök újabb merényletre készülnek. A vadászok versenyt futnak az idővel, merthogy a Dél-Amerikában élő nácik, élükön a halálát eljátszó Hitlerrel és Eva Braunnal – aki talán még a Führernél is veszélyesebb. Az Amazon sorozata, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Al Pacino, Logan Lerman, Lena Olin, Jennifer Jason Leigh vagy Josh Radnor,

akár paródia is lehetne, olyan elképesztő csavarokat és duplacsavarokat vonultat fel.

Csakhogy a két évadot megélt széria készítői halálosan komolyan vették az alternatív történelmet, amelyben szökött nácik ülnek fontos kormánypozíciókban, és holokauszt túlélők, illetve azok hozzátartozói igyekeznek levadászni őket. Al Pacino hosszú karrierjének első tévészerepével jó nagyot vállalt, de élvezetes, amit csinál – a sorozat legnagyobb fordulata is az ő karakteréhez köthető.

Forrás: Amazon Prime